Francija po izgredih razmišlja o razglasitvi izrednih razmer

V včerajšnjih protestih je bilo aretiranih 412 oseb. Francoski predsednik Emmanuel Macron obiskal oskrunjen Slavolok zmage.

Objavljeno
02. december 2018 13.17
Posodobljeno
02. december 2018 18.20
Francoski predsednik Emmanuel Macron si je danes ogledal oskrunjen Slavolok zmage FOTO: AP
Ma. F.
Ma. F.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je ostro obsodil protestnike, ki so včeraj razgrajali v Parizu in ob tem povzročili veliko škode. Dejal je tudi, da bodo izgredniki pripeljani pred sodišče. V včerajšnjih protestih jih je bilo aretiranih kar 412, 133 protestnikov pa je bilo tudi ranjenih, med njimi 23 policistov.

image
Macron je nasilne proteste ostro obsodil FOTO: Reuters


Kot je povedal notranji minister Christophe Castaner, predvidevajo, da je v nasilnih izgredih sodelovalo okoli 3.000 ljudi, kar označuje največji izgred v prestolnici po letu 1968. 378 od 412 aretiranih je v policijskem pridržanju. Po ocenah oblasti se je sicer v Parizu včeraj zbralo 75.000 ljudi.

image
Razdejanje po včerajšnjih izgredih FOTO: Reuters


Protestniki, oblečeni v rumene brezrokavnike, so požigali avtomobile, razbijali okna na trgovinah in oskrunili znameniti Slavolok zmage, ki so ga porisali z grafiti, nad čimer so zgroženi tudi prebivalci Pariza.

image
FOTO: Reuters


Macron si je danes po vrnitvi iz vrha G20 Slavolok zmage tudi ogledal. Vlada medtem razmišlja o izrednih ukrepih, da bi končala nasilje na ulicah. Macron se bo danes na to temo na izrednem zasedanju sestal s premierjem Edouardom Philippom.

image
Francoski predsednik Emmanuel Macron si je danes ogledal oskrunjen Slavolok zmage FOTO: AFP


Protestniki, oblečeni v rumene brezrokavnike, so požigali avtomobile, razbijali okna na trgovinah in oskrunili znameniti Slavolok zmage, ki so ga porisali z grafiti.

image
Razdejanje po včerajšnjih izgredih FOTO: Reuters


Francija se sooča z izrednimi razmerami, ki so jih povzročile visoke cene goriva.