Francija sodi boksarju v rumenem jopiču (VIDEO)

Nekdanji boksarski šampion Christophe Dettinger, ki je na enem od protestov »rumenih jopičev« pretepal policiste, se je znašel na sodišču.
Fotografija: Dettinger je oče treh otrok in je do incidenta delal kot javni uradnik. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Odpri galerijo
Dettinger je oče treh otrok in je do incidenta delal kot javni uradnik. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Danes se je v Parizu začelo sojenje 37-letnemu nekdanjemu boksarskemu prvaku Francije Christophu Dettingerju, ker se je petega januarja na protestu rumenih jopičev s pestmi lotil policistov v čeladah. Dettingerju, ki je s pretepanjem policistov požel veliko odobravanja, a tudi veliko mero zgražanja, grozi do sedem let zapora.

Protivladni protesti, ki jih je novembra lani sprožila vladna odločitev za dvig trošarin na goriva, so se iz Pariza kmalu razširili tudi v druga francoska mesta, so se mrasikdaj sprevrgli v nasilno obračunavanje in vandalizem.



Odločitev poklicnega bokasarja Dettingerja, da se s pestmi postavi po robu policiji, je razdelila francosko javnost in vzbudila precejšnje zanimanje medijev. Možakar se je dva dni po spopadu sam predal policiji, njegovi podporniki pa so za njegovo obrambo doslej zbrali več kot 114.000 evrov.

Dettinger je oče treh otrok in je do incidenta delal kot javni uradnik, videoposnetek svojega »nastopa« pa je kar sam objavil na svetovnem spletu ter ob tem sebe opisal kot »običajnega državljana, ki je ravnal napačno« v jezi, ko je videl, da policija protestnike škropi s solzivcem in nanje strelja z gumijastimi naboji.

Možakar se je dva dni po spopadu sam predal policiji, njegovi podporniki pa so za njegovo obrambo doslej zbrali več kot 114.000 evrov. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Možakar se je dva dni po spopadu sam predal policiji, njegovi podporniki pa so za njegovo obrambo doslej zbrali več kot 114.000 evrov. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


Pojavila se je tudi ženska priča, ki trdi, da je Dettingerjev izpad sprožil prizor, ko je policist udaril njo in njenega starejšega sina. Po poročanju AFP so francoska sodišča doslej obsodila že okoli 1.800 ljudi za uničevanje premoženja in napade na policiste, okoli 1.400 obdolžencev pa še čaka na sojenje.

Komentarji: