Francija šokirana nad posnetkom, ko napadalec na ulici udari žensko

V Franciji bo v nekaj tednih začela veljati strožja zakonodaja glede nadlegovanja na ulicah. 
Fotografija: Trenutek, ko je za zdaj anonimnež udaril 22-letnico. FOTO: Marie Laguerre/Youtube
Odpri galerijo
Trenutek, ko je za zdaj anonimnež udaril 22-letnico. FOTO: Marie Laguerre/Youtube

Veliko prahu v Franciji in drugod po svetu je dvignil posnetek, ki ga je na družbenih omrežjih delila francoska študentka, potem ko je bila v Parizu žrtev napada. Posnetek je še nekoliko spodbodel vlado, da pohiti z uveljavitvijo strožje zakonodaje za nadlegovanje na ulicah. »Prve globe bi lahko bile izrečene že jeseni,« je poudarila ministrica Marlène Schiappa. Globe za napadalce bodo znašale od 90 do 750 evrov. 


Kaj se je zgodilo 


Dvaindvajsetletna Marie Laguerre se je prejšnji četrtek vračala domov v 19. okrožju Pariza, ko jo je ogovoril moški. »Spuščal je nenavadne zvoke, izrekal komentarje in žvižgal,« je povedala študentka arhitekture, ki mu je zabrusila: »Molči!« Izmenjavo besed lahko vidimo tudi na posnetku. 



»Nisem si mislila, da me je slišal,« je dejala za časnik Le Parisien. »Vendar me je in stvari so začele potekati zelo hitro. Prijel je za pepelnik in ga vrgel proti meni. Zgrešil me je za nekaj centimetrov.« Laguerrova se je verbalno uprla, nato pa je moški stopil za njo in jo močno udaril, da je padla v stekleno ograjo bližnjega lokala, kjer je nadzorna kamera posnela incident. 

Šokirani gosti lokala so skočili pokonci in se odpravili proti napadalcu, na posnetku je videti moškega, kako dvigne stol, če bi se nadlegovanje nadaljevalo. Pariško tožilstvo je sprožilo preiskavo, a napadalca še niso identificirali. 

Dvaindvajsetletnica je medijem dejala, da ji ni žal, da se je verbalno uprla moškemu. Pojasnila je, da bi lahko zbežala, a »ni hotela povesiti pogleda, nikakor pa, da bi se opravičila«. 

»Da si je upal biti jezen, ko sem samo jaz imela vzrok za jezo … Obrnila sem se za njim in nato se je zgodilo zelo hitro. Vedela sem, da me bo udaril. Pripravljena sem bila na boj. Nobenih čustev nisem pokazala, on pa je še kar kričal,« je dejala. »Žalosti me, da se ne počutim varno na ulicah. Stvari se morajo spremeniti, in to takoj,« je še poudarila. 

Ministrica Schiappa, ta je uspešno speljala sprejetje zakonodaje, ki predvideva globe za nadlegovanje (seksistični komentarji, grožnje, zasledovanje) na ulicah in javnem prometu, je bila »zgrožena, a ne presenečena«. »Politični odziv mora biti jasen in tudi je, kar bomo prvič v Franciji oglobili tiste, ki nadlegujejo na ulicah,« je dodala. 

Komentarji: