Frančišek v Sofiji pozval k sprejemanju migrantov

Popoldne je v središču Sofije daroval mašo na prostem, ki se jo je po poročanju Vatikan News udeležilo okoli 12 tisoč vernikov.

Objavljeno
05. maj 2019 14.30
Posodobljeno
05. maj 2019 19.25
Na usodo beguncev bo papež opozoril v ponedeljek zjutraj, ko bo obiskal begunsko taborišče v Sofiji. FOTO: Andreas Solaro/AFP
STA
STA
Papež Frančišek je danes ob začetku obiska v Sofiji pozval k sprejemanju migrantov. Spomnil je, da je Bolgarija most med Vzhodom in Zahodom in da je sposobna krepiti stike med različnimi kulturami. Papeža je na letališču ob prihodu v pravoslavno Bolgarijo sprejel premier Bojko Borisov.

Papež se je srečal tudi z bolgarskim predsednikom Rumenom Radevom. »Dovolim si predlagati, da svojih oči, src in rok - kot je to tradicija pri vas - ne zapirate pred tistimi, ki trkajo na vaša vrata,« je dejal po pogovorih.

Najrevnejša država Evropske unije svojo mejo s Turčijo pred nezakonitimi migracijami brani z ograjo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Frančišek je tako opomnil, da je tudi več kot dva milijona Bolgarov v iskanju boljšega življenja odšlo v druge države. To je vodilo v vedno manjše število prebivalstva in praznjenje vasi in mest, je dodal. Bolgarija pa se sooča tudi s tistimi, ki bežijo pred vojno in skušajo prečkati mejo v državo v iskanju boljših priložnosti ali varnega zavetja, je nadaljeval papež.

image
FOTO: Reuters


»Vaša država se je vedno znova dokazala kot most med Vzhodom in Zahodom,« je nadaljeval. Po njegovem prepričanju, je Bolgarija sposobna krepiti stike med različnimi kulturami, narodnostmi in religijami, ki v državi že stoletja živijo v miru.

Radev je na srečanju izpostavil dolgo zgodovino krščanstva v Bolgariji in sožitje več kultur. Obisk papeža je označil za enega najbolj pomembnih v moderni zgodovini države.

Na letališču je papeža sprejel Borisov skupaj z otroci v narodnih nošah. Po besedah premierja obisk papeža odraža »njegove interese glede mirnega gospodarskega razvoja Balkana«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim je Borisov papežu podaril tradicionalno bolgarsko kislo mleko, o katerem sta se nekoč že pogovarjala s Frančiškom. V dar pa je papež prejel tudi bolgarsko vrtnico, ki je simbol stremljenja bolgarskega ljudstva k miru, je pojasnil Borisov.

image
Frančišek se je srečal s patriarhom Neofitom. FOTO: Reuters
Frančišek je danes začel apostolsko potovanje v pravoslavni Bolgariji in Severni Makedoniji, kjer je le peščica prebivalcev katoličanov.  Potovanje je začel v Sofiji s srečanjem najvišjih predstavnikov države in voditeljem bolgarske pravoslavne cerkve, patriarhom Neofitom. Popoldne je v središču Sofije daroval mašo na prostem, ki se jo je po poročanju Vatikan News udeležilo okoli 12 tisoč vernikov.

image
Nune čakajo na prihod papeža na trgu v Sofiji.FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters


Na usodo beguncev bo papež opozoril v ponedeljek zjutraj, ko bo obiskal begunsko taborišče v Sofiji. Iz bolgarske prestolnice bo nato odpotoval v 170 kilometrov oddaljeno mesto Rakovski, kjer živi najvišji odstotek katoličanov v Bolgariji. Tam bo obhajal mašo, kosil z bolgarskimi katoliškimi škofi in se srečal s katoliškimi verniki. Ob koncu obiska bo na sofijskem Trgu neodvisnosti vodil še ekumensko molitev za mir.

Tudi v Severni Makedoniji, kamor bo dopotoval v torek, papeža čaka bogat program.

Papež si je za enega izmed osrednjih ciljev svojega pontifikata postavil ekumenski in medverski dialog, kar namerava znova izkazati med tokratnim obiskom v dveh pravoslavnih državah. V Bolgariji je zgolj odstotek prebivalcev katoličanov, enako v Severni Makedoniji, kjer je poleg večinskih pravoslavcev tudi okoli tretjina prebivalcev muslimanov.