Francozi se poslavljajo od Jacquesa Chiraca

Imajo ga za najbolj priljubljenega predsednika Pete republike, ob Charlesu de Gaullu 

Objavljeno
30. september 2019 11.11
Posodobljeno
30. september 2019 16.13
Posmrtni ostanki, kakor čutijo Francozi, »najboljšega predsednika Pete republike«,         
Foto: REUTERS
 
O mrtvih vse dobro ... O pokojnem Jacquesu Chiracu drugače skorajda ne more biti, kajti nekdanji predsednik Francije, ki je pri 86 letih umrl v četrtek na svojem domu v Parizu, je – kot kažejo rezultati javnomnenjske raziskave Ifopa – med Francozi primerljivo priljubljen, kot je zanje nostalgično izjemen in neponovljiv Charles de Gaulle. Zato je, če sodimo po zapisih v osrednjih medijih, danes, ko se od Chiraca poslavljajo, iskreno žaloben dan za pieteto.


Odšel je državnik v pravem pomenu besede, politik žlahtne golistične desnice, ki je, spomnimo, podpiral močne civilizacijske premike (levice): od ukinitve smrtne kazni in zakonodaje o abortusu do strogega zavračanja skrajne desnice. Znano je, da je priznal odgovornost Francije pri deportaciji Judov, da je med prvimi voditelji opozoril na podnebne spremembe in ni hotel slediti Američanom v iraško morijo ...
Vse to, pa tudi kakšna nečedna afera, je bilo v zraku danes dopoldne, ko so se začele pogrebne slovesnosti: sprva za svojce v katedrali Saint-Louis-des-Invalides, nato pa z vojaškimi častmi in ob navzočnosti predsednika države Emmanuela Macrona pred Invalidi (kamor so že v nedeljo prepeljali Chiracovo krsto in), od koder je potem sprevod krenil proti cerkvi Saint-Sulpice.

Maši, ki jo je daroval pariški nadškof Michel Aupetit, so prisostvovala imena visoke francoske politike (tudi nekdanji predsedniki François Hollande, https://www.delo.si/novice/svet/kaj-hoce-v-resnici-povedati-nicolas-sarkozy-201378.html in Valéry Giscard d’Estaing) in kakšna stoterica svetovnih voditeljev, sedanjih in nekdanjih (Putin, Mattarella, Orbán, Schröder, Zapatero, Clinton ...; tudi slovenski predsednik Borut Pahor je bil med njimi). Ni pa bilo zraven skrajne desničarke Marine Le Pen.


Spori v življenju, poklon ob smrti


Skrajnodesničarska politika ni, kot se je znova pokazalo, tako plemenita, da bi se vsaj ob smrti nekdanjega predsednika (1995-2007) intimno vzdržala pritlehnosti: voditeljica Nacionalnega zbora Marine Le Pen opoldne namreč na željo Chiracovih resda ni prišla na pogrebno mašo v cerkev Saint-Sulpice, česar pa v skrajni desnici niso sprejeli dostojanstveno in tiho mimo medijskih oči. Prošnjo so spoštovali, a pripomnili, da so republikanske prakse drugačne. Le Penova da bi lahko prisostvovala maši, kajti po dekretu iz leta 1989 se smejo javnih slovesnosti udeležiti tudi poslanci, in ona je poslanka (Pas-de-Calaisa). Zato je pripomnila, češ, republikanski duh narekuje, da ob smrti nismo več v političnem sporu, ampak se poklonimo umrlemu. Sploh pa s pokojnikom »nikoli nisem imela osebnih stikov«, ampak je bil njegov politični nasprotnik na predsedniških volitvah leta 2002 njen oče Jean-Marie Le Pen. Kot je znano, je Chirac odločno zavračal skrajno desnico in zato pred drugim krogom volitev, ki jih je, seveda, potem dobil, ni hotel z Le Penom niti javno debatirati. Z nestrpnostjo in sovraštvom se ni, kakor je bil oster, mogoče pogovarjati ...


V strogo družinskem krogu


Krsto s posmrtnimi ostanki Jacquesa Chiraca so iz cerkve Saint-Sulpice prepeljali na pokopališče na Montparnasse, kjer je bil predviden pokop v družinskem krogu. ... O priljubljenem voditelju in njegovi politični dediščini bo že v sredo izšla nova knjiga spominov Ici, c’est Chirac (založba Fayard), v kateri se z njim – tudi o družini, strasti do umetnosti, življenjski filozofiji – pogovarja zgodovinar in založnik Jean-Luc Barré. V njej bo posmrtno menda brati tudi vse tisto, česar ni Chirac povedal živ, še zadnje osvobojene misli.