Frontex bi preiskoval nasilno vračanje beguncev

Evropska agencija je bila deležna številnih očitkov, da sodeluje pri nelegalnem nasilnem vračanju beguncev.
Fotografija: Frontex deluje tudi daleč onkraj Evropskih meja, kritik pa je deležno zlasti delovanje agentov na balkanski begunski poti. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Frontex deluje tudi daleč onkraj Evropskih meja, kritik pa je deležno zlasti delovanje agentov na balkanski begunski poti. FOTO: AFP

Po poročilih, da je evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex vpletena v nasilno vračanje migrantov, je danes direktor agencije Fabrice Leggeri pozval k ustanovitvi preiskovalne komisije. Njena glavna naloga bo razreševanje pravnih vprašanj glede Frontexovega nadzora na zunanjih mejah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Leggeri je predlagal, da bi komisijo koordinirala Evropska komisija s sodelovanjem držav članic na prostovoljni osnovi. »Kakršnekoli očitke napačnega ravnanja ali neupoštevanja mednarodnega prava ali temeljnih pravic v okviru skupnih operacij, ki jih koordinira Frontex, se obravnava z resno zaskrbljenostjo in se jih temeljito preuči,« je dejal.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v dogovoru s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozvala k izrednem zasedanju vodstva Frontexa na temo nasilnega vračanja migrantov. Izjavo Leggerija je na Twitterju označila za dober začetek.

Več tujih medijev je prejšnji mesec poročalo, da je Frontex vpleten v več primerov nezakonitega nasilnega vračanja migrantov, ki prek Egejskega morja pridejo iz Turčije v Grčijo. Preiskovalna platforma Bellingcat in drugi mediji so od aprila odkrili šest primerov, v katerih enote Frontexa niso storile ničesar, da bi preprečile vrnitev čolnov z begunci proti Turčiji. V enem primeru je Frontexova ladja blokirala čoln z begunci.

Preberite še: