Frontex bo začel zaposlovati v novih lastnih enotah

Stalne enote evropske mejne in obalne straže bodo prva skupna evropska uniformirana služba in bo začela delovati januarja 2021.

Objavljeno
30. oktober 2019 10.13
Posodobljeno
30. oktober 2019 10.25
Sedaj v Frontexovih enotah sodelujejo policisti, napoteni iz držav članic EU, kmalu pa bo imel Frontex lastne enote mejne in obalne straže. Foto Frontex
J.B.P.
J.B.P.
Evropska agencija za mejno in obalno stražo, na kratko Frontex, je doslej pri skupnih posredovanjih na mejah EU, na schengenski meji ali na meji na morju uporabljala pripadnike in opremo policij držav članic EU. V naboru za hitri odziv so imele države vedno pripravljenih skupno okrog 1500 svojih dodatno usposobljenih policistov in uradnikov, ki so lahko v največ petih dneh začeli delovati v sklopu Fruntexovih akcij. Sedaj pa je Frontex začel z oblikovanjem lastnih stalnih enot in  na svojih spletnih straneh so te dni že objavili poziv vsem zainteresiranim, da se prijavijo.
 

Razpis do 16. decembra


Frontex hoče za začetek zaposliti vsaj 700 pripadnikov lastnih enot evropske mejne in obalne straže.

Razpis za zaposlitev v Frontexovih enotah je odprt do 16. decembra letos, za začetek bi radi zbrali vsaj sedemsto kandidatov, ki bi ustrezali vsem postavljenim kriterijem in ti bi s Frontexom podpisali petletne zaposlitvene pogodbe z devetmesečno preizkusno dobo. Nato bi maja prihodnje leto v centrih za usposabljanje v različnih državah članicah EU začeli z obveznim osnovnim šestmesečnim usposabljanjem. 

image
Do sedaj so na kriznih območjih na zunanjih mejah EU v Frontexovih akcijah sodelovali policisti iz različnih držav članic EU. Foto Frontex


Bodoči uradniki Frontexa bodo glede na izobrazbo in izkušnje razvrščeni v osnovno, srednjo in višjo raven, a tudi za  najnižjo raven je potrebna fakultetna izobrazba. Starostna meja za nižjo raven uradništva je 47 let, za srednjo in višjo raven starostne omejitve ni. Kandidati morajo biti državljani ene od držav članic EU, morajo biti zdravi in dobro telesno pripravljeni, prednost pa bodo imeli tisti, ki že imajo delovne izkušnje v organih kazenskega pregona, vojske ali carine. Če se jim bo uspelo zaposliti, bodo imeli podoben položaj kot policisti - nosili bodo enotne uniforme, ki jih šele oblikujejo, dobili bodo službeno orožje in imeli bodo policijska pooblastila. Frontexove enote bodo vedno delovale pod poveljstvom organov države, v katero bodo napotene. 


 

Enote naj bi začele z delom leta 2021


Frontex bo predvidoma od začetka leta 2021 s temi novimi lastnimi enotami opravljal naloge, ki jih opravlja že sedaj, vendar sedaj še z napotenimi policisti iz držav članic EU:  pomagal bo državam članicam EU in pridruženim schengenskim državam pri varovanju zunanjih meja območja EU na kopnem in na morju, vedno več nalog pa že sedaj opravlja tudi na področju odkrivanja in pregona mednarodnega kriminala in terorizma. Del Frontexovih nalog je tudi iskanje in reševanje, kadar v okviru nadzora morskih meja pride do takšnih primerov. 

Frontex se kot agencija EU financira iz proračuna EU in s prispevki iz pridruženih schengenskih držav.