Frontex išče kandidate za nadzor mej

Stalne enote evropske mejne in obalne straže bodo prva evropska uniformirana služba, delovati bo začela leta 2021
Fotografija: Frontex je doslej za nadzor meja »najemal« pripadnike policije držav EU, zdaj pa oblikuje svoje enote in je zanje že objavil razpis. Foto Reuters
Odpri galerijo
Frontex je doslej za nadzor meja »najemal« pripadnike policije držav EU, zdaj pa oblikuje svoje enote in je zanje že objavil razpis. Foto Reuters

Evropska agencija za mejno in obalno stražo, na kratko Frontex, ki je doslej pri skupnih posredovanjih na mejah EU, na schengenski meji ali na meji na morju uporabljala pripadnike in opremo policij držav članic EU, oblikuje svojo uniformirano enoto.



V naboru za hitri odziv so imele države vedno pripravljenih skupno okrog 1500 svojih dodatno usposobljenih policistov in uradnikov, ki so lahko v največ petih dneh začeli delovati v sklopu Frontexovih akcij. Zdaj pa je Frontex začel oblikovati lastne stalne enote in na svojih spletnih straneh so te dni že objavili poziv vsem zainteresiranim, da se prijavijo.
 

Razpis do 16. decembra


Razpis za zaposlitev v Frontexovih enotah je odprt do 16. decembra, za začetek bi radi zbrali vsaj sedemsto kandidatov, ki bi ustrezali vsem postavljenim kriterijem, in ti bi s Frontexom podpisali petletne zaposlitvene pogodbe z devetmesečno preizkusno dobo. Nato bi maja prihodnje leto v centrih za usposabljanje v različnih državah članicah EU začeli obvezno osnovno šestmesečno usposabljanje.

Bodoči uradniki Frontexa bodo glede na izobrazbo in izkušnje razvrščeni na osnovno, srednjo in višjo raven, a tudi za najnižjo raven je potrebna fakultetna izobrazba. Starostna meja za nižjo raven uradništva je 47 let, za srednjo in višjo starostne omejitve ni. Kandidati morajo biti državljani ene od držav članic EU, morajo biti zdravi in telesno dobro pripravljeni, prednost pa bodo imeli tisti, ki že imajo delovne izkušnje v organih kazenskega pregona, vojske ali carine. Če se jim bo uspelo zaposliti, bodo imeli podoben položaj kot policisti – nosili bodo enotne uniforme, ki jih šele oblikujejo, dobili bodo službeno orožje in imeli policijska pooblastila. Frontexove enote bodo vedno delovale pod poveljstvom organov države, v katero bodo napotene. Ker je pričakovati, da bodo plače v Frontexu višje kot v nacionalnih policijah in vojskah, utegnejo kadrovsko podhranjene uniformirane službe držav z obrobja Evropske unije zaznati odliv kadrov, še posebno zato, ker v Frontexu napovedujejo, da je razpis za 700 uslužbencev šele prvi v nizu tovrstnih razpisov.
 

Ne samo za migracije


Frontex bo predvidoma od začetka leta 2021 z novimi lastnimi enotami opravljal naloge, ki jih opravlja že zdaj, vendar zdaj še z napotenimi policisti iz držav članic EU: pomagal bo državam članicam EU in pridruženim schengenskim državam pri varovanju zunanjih meja območja EU na kopnem in na morju, vedno več nalog pa že zdaj opravlja tudi na področju odkrivanja in pregona mednarodnega kriminala in terorizma. Del Frontexovih nalog je tudi iskanje in reševanje, kadar v okviru nadzora morskih meja pride do takšnih primerov.
Frontex se kot agencija EU financira iz proračuna EU in s prispevki iz pridruženih schengenskih držav.

Komentarji: