General Avad Ibn Auf po državnem udaru odstopil z oblasti

Na čelu vojaške oblasti ga je nasledil general Abdel Fatah al Burhan Abdulrahman. Odstopil je tudi vodja varnostno-obveščevalne službe.

Objavljeno
13. april 2019 16.30
Posodobljeno
13. april 2019 16.30
General Burhan je danes odredil ukinitev policijske ure po vsej državi, v televizijski izjavi je sporočil tudi, da bodo izpustili vse politične zapornike. FOTO: AFP
STA
STA
Vodja sudanskega vojaškega sveta, general Avad Ibn Auf je dan po državnem udaru, ki je z oblasti odnesel dolgoletnega sudanskega voditelja Omarja al Baširja, odstopil. Nasledil ga je general Abdel Fatah al Burhan Abdulrahman. Danes je odstopil še vodja varnostno-obveščevalne službe general Salih Goš.

»Oznanjam svoj odstop z mesta prehodnega sveta,« je včeraj v nagovoru narodu sporočil general Ibn Auf, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob napovedi odstopa je med protestniki v Kartumu izbruhnilo veselje, vodje protestov pa so poudarili, da gre za zmago volje naroda. Obenem so generala Burhana pozvali, naj oblast čim prej preda prehodni civilni vladi. »Če se to ne bo zgodilo, bomo nadaljevali proteste,« so zagrozili.General Burhan je danes že odredil ukinitev policijske ure po vsej državi, v televizijski izjavi je sporočil tudi, da bodo izpustili vse politične zapornike. Napovedal je še, da bo vojaški svet po dveh letih oblast predal civilistom, njegove pristojnosti pa bodo v tem času omejene na zagotavljanje miru in varnosti.

Danes je odstopil tudi vodja državne varnostne in obveščevalne službe general Salih Goš, ki je bil v času predsednika Baširja glavni tvorec državnega varnostnega aparata. Ves čas je z njim sodeloval pri zatiranju političnih nasprotnikov in protestnikov.

image
FOTO: AFP


V Sudanu so protesti proti 30-letni vladavini predsednika, proti kateremu je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) vložilo obtožnico zaradi genocida v Darfurju, izbruhnili decembra, v začetku aprila pa so se še okrepili in v četrtek privedli do njegove odstavitve. Vendar pa vojska Baširja ni izročila ICC, temveč so ga, kot sporočili, namestili na varno mesto.