Gibanje pet zvezd podprlo vladno koalicijo z Demokratsko stranko

Za sodelovanje je prek spleta glasovalo 79 odstotkov članov gibanja. Parlament naj bi o novi vladi glasoval v petek.
Fotografija: Vodja gibanja Luigi di Maio je po objavi programa sporočil, da je v njem upoštevanih vseh 20 predlogov, ki so jih sami predložili mandatarju Giussepeju Conteju. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Vodja gibanja Luigi di Maio je po objavi programa sporočil, da je v njem upoštevanih vseh 20 predlogov, ki so jih sami predložili mandatarju Giussepeju Conteju. FOTO: AFP

Rim – Štiri petine članov italijanskega Gibanja pet zvezd so danes prek spletnega glasovanja podprle oblikovanje koalicije z levosredinsko Demokratsko stranko (PD), je danes dejal vodja gibanja Luigi Di Maio. Novo vlado bo vodil nestranskarski Giussepe Conte. Svoj glas je oddalo skoraj 80.000 strankinih članov, glasovalno pravico pa je imelo 37.000 ljudi več.

Spletna stran je bila danes, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, po končanem glasovanju večkrat nedosegljiva.

Gibanje pet zvezd, ki so ga pred desetletjem oblikovali prav nasprotniki Demokratske stranke, je na oblikovanje vlade z njimi vseeno pristalo, saj se je želelo izogniti predčasnim volitvam, ki bi bile zaradi razpada dosedanje koalicije z desničarsko Ligo prejšnji mesec neizogibne.
 

Prihaja minimalna plača


Novi strankarski partnerici sta danes razkrili program za prihodnjo skupno vlado. Na prvo mesto postavljata proračun za prihodnje leto, ki bo naravnan k zvišanju gospodarske rasti, a ne bo ogrozil stabilnosti javnih financ.

Davka na dodano vrednost tako ne bodo zvišali – kot je bilo predvideno za januar – uvesti pa nameravajo minimalno plačo ter več sredstev vložiti v izbraževanje, raziskave in socialo.


Krepitev juga


Program določa tudi oblikovanje javne banke, ki bo skušala okrepiti revnejšega juga države, medtem ko bodo prestolnico skušali narediti bolj privlačno za obiskovalce, a bolj trajnostno naravnano za njene prebivalce, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vodja gibanja Maio je po objavi programskih točk dejal, da je v njem vsa dvajseterica predlogov, ki so jih v stranki predložili mandatarju. Ob ohranitvi sedanje stopnje DDV so izpogajali še pomoč družinam in invalidom, pravosodno reformo in podeljevanje koncesij za avtoceste.

Mandatar Conte si želi novo vlado predstaviti najkasneje do srede. Parlament naj bi o njej glasoval predvidoma v petek.

Preberite še:

Komentarji: