Giuliani in Trump poudarjata, da predvolilno sodelovanje z Rusijo ni kaznivo dejanje

Po dveh letih zagotavljanja, da ni bilo nikoli nobenega sodelovanja z Rusi, kot kaže obstaja za zdaj še neznan razlog za novo obrambo predsednika ZDA.
Fotografija: »Skrivno sodelovanje ni zločin, ampak to ni pomembno, ker skrivnega sodelovanja ni bilo (razen pokvarjene Hillary Clinton in demokratov),« je tvitnil Donald Trump. FOTO: AP
Odpri galerijo
»Skrivno sodelovanje ni zločin, ampak to ni pomembno, ker skrivnega sodelovanja ni bilo (razen pokvarjene Hillary Clinton in demokratov),« je tvitnil Donald Trump. FOTO: AP

Washington - Ameriški predsednik Donald Trump je v jutranjem tvitu pritegnil svojemu odvetniku Rudyju Giulianiju, ki zadnje dni ustvarja zmedo okrog Trumpove vpletenosti v rusko mešetarjenje z ameriškimi volitvami 2016. Giuliani sedaj trdi, da Trump ni skrivaj sodeloval z Rusi a tudi če je, to ni kaznivo dejanje.

Po dveh letih zagotavljanja, da ni bilo nikoli nobenega sodelovanja z Rusi pri dejavnostih blatenja demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton v družbenih medijih in nobenega sodelovanja ali dogovarjanja z Rusi, kot kaže obstaja za zdaj še neznan razlog za novo obrambo predsednika ZDA.

Giuliani se je v ponedeljek zapletal najprej na televiziji CNN, ko je oznanil novico, da je imel Trumpov štab poleti 2016 sestanek pred sestankom z rusko pravnico Natalijo Veselnickajo, ki jim je obljubljala umazanijo o Clintonovi in zagotovil, da Trumpa na tem sestanku ni bilo, kar je v skladu z zgodbo, da Trump ni vedel nič o sestanku z Veselnickajo preden se je zgodil in zatorej ni lagal, ko je to trdil.

Rudy Giuliani: Moja stranka ni kriva ampak, četudi je kriva, to kar je storila ni kaznivo dejanje. FOTO: AP
Rudy Giuliani: Moja stranka ni kriva ampak, četudi je kriva, to kar je storila ni kaznivo dejanje. FOTO: AP

 

Trump grozil, potem pa ni imel govora


Vendar pa mediji sedaj ugibajo o Trumpovi napovedi med kampanjo leta 2016, da bo imel čez nekaj dni velik govor o Clintonovi v katerem bo marsikaj razkril. To je napovedal potem, ko je njegov sin Donald mlajši dobil povabilo na prevzem negativnih informacij o Clintonovi in pred sestankom z Veselnicko, na katerem potem ni bilo nič uporabnega in Trump govora ni imel.

Ugibajo tudi o slavnem javnem Trumpovem pozivu ruskim hekerjem naj odkrijejo 30.000 izgubljenih kosov elektronske pošte Clintonove in nekaj dni kasneje so ruski hekerji glede na obtožnico posebnega tožilca za preiskavo ruske afere Roberta Muellerja vlomili v demokratske računalnike in nakradli informacije s katerimi so potem zakuhali zamero znotraj demokratske stranke.

Giuliani je hitro ugotovil, da je CNN prehitro streljal, saj ni nihče imel ali objavil informacije o sestanku pred sestankom na katerem Trumpa ni bilo in je vrtel telefone televizije Fox News, da razloži, da tega sestanka pred sestankom z Veselnicko sploh ni bilo, kaj šele, da bi bil na njem Trump.


Skrivno sodelovanje ni zločin


Kot kaže je Giuliani pričakoval, da bo iz tabora nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena, ki ga preganjajo zvezni tožilci New Yorka prišla informacija o tem, da je Trump vedel o pripravah na sestanek sina, zeta Jareda Kushnerja in šefa kampanje Paula Manaforta z Veselnicko in je skušal preventivno pogasiti požar, ki ga potem sploh ni bilo.

Kasneje je večkrat zatrdil, da je pregledal vso ameriško zakonodajo in ni nikjer našel, da bi bilo skrivno sodelovanje z Rusijo pred volitvami kaznivo dejanje. »Moja stranka ni kriva ampak, četudi je kriva, to kar je storila ni kaznivo dejanje,« je najbolj sveža Giulianijeva obramba pred obtožbami sodelovanja Trumpa z Rusi pred volitvami.

To je v jutranjem tvitu potrdil tudi Trump. »Skrivno sodelovanje ni zločin, ampak to ni pomembno, ker skrivnega sodelovanja ni bilo (razen pokvarjene Hillary Clinton in demokratov),« je tvitnil.

Sodelovanje, skrivno ali ne, samo po sebi seveda ni noben zločin, vendar pa ameriški pravni strokovnjaki, ki niso obremenjeni z obrambo Trumpa poudarjajo, da lahko Mueller iz vsega, kar je doslej znano, sestavi obtožnico o zaroti sodelovanja s tujo državo na škodo Amerike, kar pa je zločin.

Komentarji: