Glasna podpornica gibanja #MeToo 17-letnika spolno napadla v hotelski sobi?

Tožbe ne bo, saj se je Asia Argento pogodila in bo mlademu igralcu za »molk« plačala 333.6000 evrov. 
Fotografija: Oktobra lani, ko se je začel pogrom nad Weinsteinom, je Asia postala vodilni obraz gibanja #MeToo. FOTO: Loic Venance/Afp
Odpri galerijo
Oktobra lani, ko se je začel pogrom nad Weinsteinom, je Asia postala vodilni obraz gibanja #MeToo. FOTO: Loic Venance/Afp

Bila je med prvimi filmskimi zvezdnicami, ki so producenta Harveyja Weinsteina javno obtožile posilstva in spolnega nadlegovanja. Ob njenih nastopih jih je najbrž le malo slutilo, da se bo kmalu tudi njej zgodilo isto. Mlad igralec na začetku svoje poti, hotelska soba, postelja, alkohol. Skupna fotografija in usoda Asie Argento, italijanske igralke in režiserke, je bila zapečatena. 

Oktobra lani, ko se je začel pogrom nad Weinsteinom, je bila Asia v prvih vrstah ter hitro postala vodilni obraz gibanja #MeToo (#jaztudi). V boj proti spolnim predatorjem, ki zvezdništva željne igralke izkoriščajo v umazane namene, se je podal tudi Italijankin partner, kuharski megazvezdnik Anthony Bourdain

Le nekaj mesecev kasneje so na dan prišle obtožbe zoper Argentovo. Dvaindvajsetletni igralec in rokerski zvezdnik Jimmy Bennett jo je obtožil, da ga je pred petimi leti napadla in prisilila v spolni odnos v hotelski sobi. Imel je 17 let, ona 37. Kalifornijski zakon prepoveduje spolne odnose z osebami, mlajšimi od 18 let. 

Ameriški časnik The New York Times je od neznanega pošiljatelja po elektronski pošti prejel dokumente s podrobnostmi o sporazumu, ki sta ga podpisala oba vpletena igralca oziroma povedano drugače – v zameno za molk bo dobil (seveda) denar. Med priponkami v pošti je bila tudi fotografija, posneta 9. maja 2013, na kateri v postelji ležita Bennett in Argentova. Trije ljudje, ki so blizu obema, so potrdili avtentičnost posnetka. Po podpisu pogodbe se je 22-letnik odpovedal pravicam in jih prenesel na igralko. 

Ta se je po izbruhu afere zavila v molk. Ne odgovarja na esemese niti na elektronska sporočila. Njena odvetnica Carrie Goldberg zadeve prav tako ne komentira. Je pa načrte za prihodnost svoje stranke na kratko razkril Bennettov odvetnik Gordon K. Sattro: »Jimmy se bo v prihodnjih dneh posvetil tistemu, kar je počel zadnje mesece in leta. Ustvarjal bo glasbo.«

Mladi Jimmy Bennett in Asia Argento FOTO: Loic Venance/Afp
Mladi Jimmy Bennett in Asia Argento FOTO: Loic Venance/Afp


V dokumentu, ki sta ga nekdanja soigralca podpisala aprila letos, je izplačilo opredeljeno kot  »pomoč za glasbenika«. Goldbergova je v imenu svoje stranke mladeniču sporočila: »Si navdihujoč in močan umetnik. Ni pošteno, da so posamezniki, ki izkoriščajo tvoje močne in šibke plati. Upam, da se ti nikoli več ne bo zgodilo kaj takšnega.«

Bennett, ki je s svojimi igralskimi sposobnostmi očaral tudi Harrisona Forda in Brucea Willisa, je imel po dogodku v hotelski sobi hude duševne težave. Novembra lani, ko je Argentovo zastopal še Bourdainov odvetnik Richard Hofstetter, je resno razmišljal, da bi jo tožil. Ta se je nato zatekla po pomoč k Goldbergovi, znani odvetnici za žrtve spletnih zlorab, Hofstetter, ki zadeve ne komentira, pa je v upravljanje prevzel premoženje kuharske legende, ki si je junija letos vzela življenje. 

Bennett je v tožbi zahteval 3,5 milijona dolarjev (tri milijone evrov) odpravnine zaradi duševnih bolečin, izpada dohodka in napada s hudo telesno poškodbo. Pred srečanjem z igralko je v svoji (kratki) karieri zaslužil več kot 2,3 milijona dolarjev (dva milijona evrov), nato so se mu dohodki znižali na skromnih 60.000 dolarjev (52.000 evrov) na leto. Upad pripisuje travmi. 

Le mesec dni pred tem je The New York Times objavil članek Ronana Farrowa, v katerem pisec Asio Argento izpostavlja kot eno od vodilnih 13 žensk, ki so Weinsteina obtožile posilstva in napada. Igralka, hči uglednega italijanskega režiserja grozljivk Daria Argente, je svojo kariero začela že kot otrok. V karieri je osvojila dve filmski nagradi David di Donatello, italijanski različici oskarjev. Ko je spregovorila o svoji izkušnji z Weinsteinom, je nemudoma postala vodilni obraz ženskega gibanja #MeToo. Maja je imela navdušujoč govor na filmskem festivalu v Cannesu, na katerem je ugledno prireditev označila kot »Weinsteinovo lovno območje«. Pred lučmi kamer z vsega sveta je razkrila, da jo je Weinstein prvič posilil prav v Cannesu. Leta 1997, ko je imela komaj 21 let. 

A presenetljivo (ali pa ne, mnogo jih je namreč ubralo podobno pot) ni končala njunega razmerja. Newyorški časnik poroča, da sta v prihodnjih letih še večkrat spala skupaj, igralka je tudi nastopila v filmu, ki ga je produciral. Asia je na vprašanja, zakaj ga ni preprosto prijavila, odgovorila, da se je bala njegove jeze ob zavrnitvi. »Počutila sem se popolnoma nemočno. Po posilstvu je zmagal,« je zaupala Farrowu.

Weinsten je nato stopil v sodne klopi in se na zaslišanju zagovarjal kot nedolžen. Obtožnica ga sicer med drugim bremeni posilstva, vendar ne Asie Argento. Njegova odvetniška ekipa namreč vztraja, da sta imela sporazumno razmerje. Podobno kot partnerica je močan borec za pravice žensk postal tudi Anthony Bourdain, ki je bil velik oboževalec njenega očeta. Asio je spoznal na snemanju ene od epizod za CNN v Rimu leta 2016. Hitro sta postala par, kuharski zvezdnik je o pravicah žensk nato javno govoril na številnih konferencah, med drugim tudi na Harvardu. 

Igralska zasedba Disneyevega filma. Jimmy Bennett je v sredini. FOTO: Alberto E. Rodriguez/Afp
Igralska zasedba Disneyevega filma. Jimmy Bennett je v sredini. FOTO: Alberto E. Rodriguez/Afp


Nazaj k Bennettu. Ta je sebe v odnosu do Asie predstavil kot žrtev, ki je vse skupaj najprej potlačila, nato pa je izkušnja iz hotelske sobe udarila kot strela z jasnega. »Ko je Argentova spregovorila o spolni zlorabi, je vse prišlo za njim. Spomnil se je dogajanja izpred petih let,« je v imenu glasbenika zapisal njegov odvetnik.

V kakšnem odnosu sta pravzaprav bila igralca? Asia mu je bila hkrati mati in mentorica, piše v dokumentih, ki sta si jih pošiljali obe odvetniški ekipi. Ob njem je bila, ko je odraščal, in to ga je nedvomno močno zaznamovalo. »Po skupnem snemanju je njuno razmerje mati – sin kar zacvetelo. Tako Jimmy vidi vse skupaj,« je povedal Sattro. Bennett je svojo igralsko pot začel pri rosnih šestih letih z nastopom v reklami za avtomobile, nato se je redno pojavljal v oglasih in šovih, leta 2003 pa doživel svoj veliki trenutek, ko je ob Eddieju Murphyju zaigral v uspešnici Očkov vrtec.

Leto dni kasneje se je »zgodila Asia«. V filmu The Heart is Deceitful Above All Things ona igra z drogami zasvojeno prostitutko, ki svojega malega sina (Bennett) oblači v deklico, da bi s tem privabila stranke. Dečka na koncu filma posilijo. V številnih intervjujih, ki jih je predvsem ona dala po koncu snemanja, sta se predstavljala kot mati in sin. 

Potem je prišel 9. maj 2013. Asia je v Ritzu čakala na svojega »davno izgubljenega sina«, kot je zapisala pod fotografijo, ki jo je objavila na družbenem omrežju instagram. »Čakam na svojo ljubezen, Jimmyja, in kadim, kot da bo jutri konec sveta.« Bennett je pod objavo hitro odgovoril: »Sem že skoraj pri tebi.«

V hotel je prišel s sorodnikom, saj zaradi težav z vidom nima vozniškega izpita. V dokumentih piše, da je Argentova prišleka prosila, naj odide, da bo lahko sama z igralcem. Dala mu je alkohol, ga poljubila, potisnila na posteljo, mu slekla hlače in ga pričela oralno zadovoljevati. Splezala je nanj, nakar sta spala skupaj. Ob koncu ga je prosila, naj posnameta skupno fotografijo, ki jo je kasneje objavila in zraven pripisala: »Najlepši dan v mojem življenju. Jimmy bo igral v mojem naslednjem filmu.«

Asia Argento bo Bennettu plačala 380.000 dolarjev. FOTO: Ap
Asia Argento bo Bennettu plačala 380.000 dolarjev. FOTO: Ap


Za mladoletnika je bil ta dan očitno vse kaj drugega kot najlepši. Po skupnem kosilu je odšel domov k staršem. Med vožnjo se je, kot je dejal, začel počutiti izjemno zmeden, ponižan, gnusil se je sam sebi. A mesec dni kasneje, natančneje 8. junija, je Argentovi poslal sporočilo prek twitterja: »Pogrešam te, mama!« Svoj profil je pred kratkim izbrisal. Še isti mesec se je sprl s svojo (pravo) mamo in očimom zaradi sklada, v katerega so se stekali njegovi otroški zaslužki. Vse skupaj je eskaliralo leta 2014, ko je vložil tožbo proti staršem, ker naj bi ga vrgli iz družinske hiše in mu pobrali zaslužek v višini okrog 1,5 milijona dolarjev (1,3 milijona evrov). Decembra je sledila sporazumna poravnava, podrobnosti niso znane.

In pogodila sta se tudi z Asio Argento. V naslednjem letu in pol mu bo igralka izplačala 380.000 dolarjev (333.600 evrov), za začetek v enem kosu 200.000 (175.500 evrov). Če bo Bennett s svetom želel deliti podrobnosti pogodbe, bo to lahko storil, saj člena o tem, da je zavezan molku, ni. Kalifornijski zakon ga v civilnih tožbah namreč ne dopušča. 

Goldbergova je svoji stranki glede tega pisala: »Odločila si se, da se ne boš borila za prepoved javnega govorjenja o podrobnostih primera, ker bi s tem vrgla slabo luč nase. Bennett bi tako teoretično o tem lahko razpravljal s komerkoli, vendar pa vsaj vajine fotografije ne bo mogel objavljati. Prav tako od tebe ne bo mogel zahtevati še več denarja, a le dokler tudi ti izpolnjuješ določila pogodbe.«

Po vsem tem kljub vsemu še vedno ni jasno, v kakšnem odnosu sta pravzaprav Asia Argento in Jimmy Bennett, kdo je kriv in kdo je komu odpustil, če sploh. Vsaj pri njej še vedno kaže, da je naklonjena nekdanjemu varovancu. Sedemnajstega julija je namreč stisnila všeček pod fotografijo, ki jo je objavil na instagramu. Igralec je zatem vsebino svojega profila skoraj povsem oklestil. 



Komentarji: