Glasni protesti proti Orbanovemu suženjskemu zakonu

Zakon predvideva povečanje dovoljenega števila prostovoljnih nadur z 250 na 400 ur.
Fotografija: Policisti trdijo, da so bili protestniki nasilni, kar pa ne velja za vse. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Policisti trdijo, da so bili protestniki nasilni, kar pa ne velja za vse. FOTO: AFP

Predstavniki slovenske desnice večkrat poudarjajo, kako madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana zgledno skrbi za svoje državljane, toda resnica je očitno drugačna, saj tudi Orban sprejema zakone, ki bolj kot ljudem koristijo kapitalskim mogotcem.



Ljudem je prekipelo po spornih spremembah delavske zakonodaje, saj so sindikati prepričani, da gre za suženjski zakon. Veljati bo pričel 1. januarja 2019 in med drugim predvideva povečanje dovoljenega števila prostovoljnih nadur z 250 na 400 ur, rok za njihovo izplačilo pa se povečuje z enega leta na tri.

Madžari protestirajo proti suženjskemu zakonu. FOTO: Reuters
Madžari protestirajo proti suženjskemu zakonu. FOTO: Reuters

 

»Orban izgini«, »Diktator«, »Dovolj nam je«


Protestniki so se pred madžarskim parlamentom zbrali v četrtek zvečer in z dimnimi bombami, pirotehničnimi predmeti in steklenicami obmetavali policiste.



Policija je v noči na petek izpraznila trg Kossuth pred parlamentom, protestniki pa so se umaknili v središče mesta. Protestniki so sicer razbili okna na parlamentu in poškodovali dva policista. Pri tem so vzklikali: »Orban izgini«, »Diktator«, »Dovolj nam je«. Policija je prav tako odgovorila s silo in uporabila solzivec.

Po besedah madžarskega notranjega ministra Sandorja Pinterja v bližnji preteklosti na Madžarskem še ni bilo tako nasilnih napadov na policiste. »Tovrstne demonstracije, ki grobo kršijo zakonodajo, ne morejo biti del demokracije,« je v odzivu dejal minister, povzema madžarske medije APA.

Madžari protestirajo proti suženjskemu zakonu. FOTO: AFP
Madžari protestirajo proti suženjskemu zakonu. FOTO: AFP

Komentarji: