Globa za zagovornike brexita

Uradna kampanja za brexit Vote Leave bo zaradi finančnih nepravilnosti plačala 20.000 funtov kazni.
Fotografija: Uradna kampanja brexita Vote Leave ni spoštovala zakonskih določil o izdatkih v kampanji. FOTO: Oli Scarff/AFP
Odpri galerijo
Uradna kampanja brexita Vote Leave ni spoštovala zakonskih določil o izdatkih v kampanji. FOTO: Oli Scarff/AFP

London – Zaradi kršitve pravil o financiranju med referendumsko kampanjo o brexitu so danes oglobili uradno kampanjo za izstop Velike Britanije iz Evropske unije Vote Leave. Primer so zaradi morebitne kršitve zakonodaje predali tudi policiji.

Komisija je preiskavo začela novembra lani, pri čemer se je osredotočila na kampanjo Vote Leave in tri posameznike: odgovornega človeka kampanje Davida Halsalla, ustanovitelja skupine BeLeave Darrena Grimesa in odgovornega v skupini Veterans for Britain Davida Banksa. Hallsal bo moral plačati 41.000 funtov, kampanja Vote Leave pa 20.000. Grimesu so naložili globo v višini 20.000 funtov, Banksu pa 250 funtov zaradi nepravilnega prikazovanja donacij, ki so jih v skupini Veterans for Britain po poročanju britanskega BBC dobili od kampanje Vote Leave.

Preiskava volilne komisije je pokazala, da sta skupini Vote Leave in BeLeave sodelovali, sodelovanja pa nista prijavili. Prav tako nista spoštovali zakonskih omejitev glede izdatkov. Komisija navaja, da je kampanja Vote Leave zakonsko omejitev izdatkov – ta znaša sedem milijonov funtov – presegla za malo manj kot pol milijona. Poročilo, ki so ga predložili, je nepopolno in netočno. Manjkajo, denimo, podatki o porabljenih 12.850 funtih.  

Kampanjo Vote Leave<em> </em>in njenega odgovornega človeka Davida<em> </em>Hallsala bodo finančne nepravilnosti v kampanji stale 61.000 funtov. FOTO: Oli Scarff/AFP
Kampanjo Vote Leave in njenega odgovornega človeka Davida Hallsala bodo finančne nepravilnosti v kampanji stale 61.000 funtov. FOTO: Oli Scarff/AFP


Kar zadeva skupino BeLeave, ki jo je ustanovil študent mode Darren Grimes, poročilo med drugim navaja, da je od kampanje Vote Leave dobila 675.000 funtov, te pa je nakazala kanadskemu podjetju Aggregate IQ. Gre za podjetje, ki ukvarja z digitalnim oglaševanjem, s podatki z družbenih omrežij pa meri na volivce.

V Vote Leave so poročilo komisije označili za neutemeljeno, polno lažnih obtožb in nepravilnih trditev. Da je pri oglobitvi šlo za »politično motiviran napad«, so marca menili tudi v kampanji Leave.EU, ki je bila zaradi netočnega prikazovanja porabljenih sredstev oglobljena s 70.000 funti. Globam se niso izognili niti v taboru za obstanek Velike Britanije v Uniji – komisija je uradno kampanjo za obstanek Velike Britanije v Uniji Britain Stronger in Europe kaznovala decembra.

Komentarji: