Google bo Franciji odštel skoraj milijardo evrov

Tehnološki velikan je pristal na plačilo, ki bo končalo skoraj štiriletni davčni spor s Francijo.
Fotografija: Dogovor med Googlom in Francijo ocenjujejo za precedenčen, lahko bi vplival na poslovanje drugih globalnih tehnoloških podjetij, ki poslujejo v tej državi. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Odpri galerijo
Dogovor med Googlom in Francijo ocenjujejo za precedenčen, lahko bi vplival na poslovanje drugih globalnih tehnoloških podjetij, ki poslujejo v tej državi. FOTO: Charles Platiau/Reuters

Tehnološki velikan Google je pristal na plačilo skoraj milijarde evrov Franciji, poroča mednarodni tisk. Novica predstavlja epilog skoraj štiriletnega davčnega spora Googla s to državo. Plačal bo 500 milijonov evrov kazni, ob tem še 465 milijonov davkov.

Dogovor ocenjujejo za precedenčen, lahko bi vplival na poslovanje drugih globalnih tehnoloških podjetij, ki poslujejo v Franciji, dosegli pa so ga v času, ko države EU na področju obdavčenja tehnoloških gigantov iščejo dogovor z ZDA.

Na Googlu so poravnavo potrdili in izrazili zadovoljstvo nad tem, da je spora konec. Prepričani so, da bi bila koordinirana reforma mednarodnega davčnega sistema najboljši način za zagotavljanje jasnega davčnega okvirja za podjetja, ki poslujejo globalno. Poravnava v Franciji sicer sledi podobnima v Veliki Britaniji in Italiji pred nekaj leti, a je finančno neprimerno zajetnejša. Z Londonom se je Google poravnal za 146 milijonov, z Rimom za 306.


 

Dobra novica za francoski proračun


Zadovoljstvo nad doseženim sta izrazila tudi francoska ministra za pravo in proračun Nicole Belloubet in Gerald Darmanin. Poravnavo sta ocenila za dobro novico za francoske javne finance in fiskalno pravičnost, za prelomen dogodek, ki bo označil konec neke dobe.

Tako kot številna druga ameriška podjetja ima tudi Google evropski sedež v Dublinu. Tamkajšnja vlada je z nizko obdavčitvijo tovrstnih podjetij, ki znaša 12,5 odstotka, želela na Irsko pritegniti velika podjetja, kar ji je tudi uspelo. Vodilne članice Evropske unije, med njimi Francija, so temu nasprotovale in trdile, da takšna situacija tovrstnim podjetjem dovoljuje velike dobičke in izogibanje ustreznim davkom v drugih evropskih državah.

Francozi so preiskavo proti Googlu sicer začeli že leta 2015, leto zatem so preiskali tudi pariški sedež družbe. Predsednik Francije Emanuel Macron je prejšnji mesec na vrhu G7 izjavil, da so voditelji držav dosegli dogovor o obdavčitvi tehnoloških gigantov, a podrobnosti še niso dorečene.

Komentarji: