Goreče puščice, bencinske bombe in »stonehenge«

Državni uslužbenci so bili opozorjeni, da bodo, če bodo privedeni zaradi udeležbe na protestih, odpuščeni.
Fotografija: Protestniki so jemali kamnite in betonske bloke z robnikov ulic in jih zlagali v obliki »stonehengea«. FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Odpri galerijo
Protestniki so jemali kamnite in betonske bloke z robnikov ulic in jih zlagali v obliki »stonehengea«. FOTO: Adnan Abidi/Reuters

Neka ženska je v hongkonški četrti Central poskusila odstraniti z asfalta opeke in betonske bloke, a so jo demonstranti prosili, naj jih pusti, kjer so. »Zakaj bi vam bilo dovoljeno uničiti mesto, v katerem živimo,« se je uprla ženska. Demokracija, je dejala, je v tem, da če imajo demonstranti pravico do kopičenja opek, morajo imeti drugi pravico do odstranitve teh opek.

Tako se je Hongkong razslojeval tudi v petek, ko je na tisoče prebivalcev opoldanski odmor za kosilo izkoristilo za blokado dveh pasov ulice Pedder v četrti Central. Avtomobilom in avtobusom so pustili samo en pas. Množico je vodilo nekaj maskiranih moških v oblekah in nekaj demonstrantov v črnem, ki so vzklikali: »Pet zahtev in nič manj!«

Uslužbenci družb, bank in agencij so izrazili pet zahtev, ki jih demonstranti že mesece ponavljajo območni vladi: popoln umik predloga zakona o izročitvi osumljencev Kitajski, ustanovitev komisije za preverjanje brutalnega vedenja policije, umik opredelitve demonstrantov za upornike, pomilostitev aretiranih protestnikov, neposredne volitve, in to tako za člane zakonodajnega sveta kot za vodjo območne vlade.

Medtem ko so do zdaj izpolnili samo prvo zahtevo, druge ne le da niso upoštevali, temveč se po mestu celo govori, da je policija dobila nalog, naj bo še bolj groba do aktivistov v črnih oblačilih, ki so jih nekateri visoki policijski funkcionarji tudi javno razglasili za ščurke.



Protestniki so jemali kamnite in betonske bloke z robnikov ulic in jih zlagali v obliki »stonehengea«. FOTO:Reuters
Protestniki so jemali kamnite in betonske bloke z robnikov ulic in jih zlagali v obliki »stonehengea«. FOTO:Reuters

 

Betonski bloki in robniki


Danes so bili demonstranti večinoma oblečeni v oblačila, v kakršnih hodijo na delo. Nekateri so jemali kamnite in betonske bloke z robnikov ulic in jih zlagali v obliki »stonehengea«, kar je bil kreativni prispevek k blokadi, namenjeni policijskim vozilom. Z enakimi »instalacijami«, ki so ponekod s cementom pritrjene na asfalt, so demonstranti zagradili dostop do hongkonške politehnične univerze, ene od visokih šol, katerih kampusi so se spremenili v bojišča.

Na stotine mladih aktivistov je spremenilo univerze v trdnjave. Z notranje strani vhodov so nakopičili mize za igranje namiznega tenisa, lonce s cvetjem, športne naprave in šolsko pohištvo. To so njihove barikade. Nekateri so izdelali loke in goreče puščice ter zagrozili, da bodo z njimi streljali v policiste, če jih bodo ti napadli. Drugi so jokali kot otroci in trdili, da so »za Hongkong pripravljeni umreti«.

Hongkong se pomika proti stanju male državljanske vojne. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Hongkong se pomika proti stanju male državljanske vojne. FOTO: Thomas Peter/Reuters


Demonstranti so obtožili policijo, da je spremenila univerze v bojišča, policija pa je obtožila visoke šole, da so »zatočišče za kriminalce«. »Kdo bi si mislil, da bodo univerze oporišča za izdelovanje bencinskih bomb ter zatočišče upornikov in kriminalcev?« je izjavil Tse Chun-chung, načelnik policijskega oddelka za odnose z javnostjo. Policija je med drugim objavila, da je bilo samo v torek, ko se je zdelo, da bodo spopadi ušli nadzoru, izstreljenih 1567 rafalov solzivca, 1312 gumijastih nabojev in 380 rafalov blazinic, napolnjenih s sintetičnimi zrni. Tega dne so v različnih delih mesta aretirali 142 demonstrantov. Najmlajši je bil star komaj 14 let.

Hongkong se počasi pomika v stanje male državljanske vojne. Ali bo ta konec tedna vse skupaj preraslo v nesimetrični oboroženi spopad, je vprašanje, zaradi katerega so zaskrbljeni vsi, ki verjamejo v prihodnost dišečega pristanišča.

Preberite še:

Komentarji: