Grabar-Kitarovićeva pojasnila izjave o nasilnem zavračanju migrantov

Prejšnji teden je med uradnim obiskom v Švici dejala, da je pri nadzoru treba uporabiti malo sile, da bi potisnili ljudi.

Objavljeno
16. julij 2019 17.12
Posodobljeno
16. julij 2019 17.12
Predsednica je zatrdila, da hrvaška policija ravna »zakonito, profesionalno in humano« pri preprečevanju ilegalnih prehodov hrvaške meje, ki je tudi zunanja meja Evropske unije. FOTO: Reuters
STA
STA
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes ostro zavrnila »poskus reinterpretacije« njenih izjav o zaščiti hrvaških meja pred ilegalnimi migracijami, ki jih je dala prejšnji teden za švicarsko javno televizijo (SRF). Pojasnila je, da hrvaška policija silo uporablja samo pri nujni zaščiti policistov med nadzorovanjem meje.

Grabar-Kitarovićeva je med uradnim obiskom v Švici prejšnji torek za švicarsko radiotelevizijo SRF med drugim dejala, da je pri nadzoru meje treba uporabiti tudi »malo sile, da bi potisnili ljudi«.

Na novinarsko vprašanje, kaj misli o nezakonitem ravnanju hrvaških policistov pri zavračanju migrantov, je odgovorila z vprašanjem, zakaj mislijo, da je preprečevanje vstopa migrantov v nasprotju z zakoni.

image
FOTO: Reuters
Izjavo Grabar-Kitarovićeve so povzeli tudi nekateri vodilni svetovni mediji, kot je britanski Guardian. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je v ponedeljkovem odprtem pismu hrvaški predsednici prav tako omenila sporno izjavo ter zahtevala, da Hrvaška nemudoma zaustavi vračanje migrantov in prosilcev za azil v Bosno in Hercegovino po skrajšanem postopku ter v nekaterih primerih, kot so dodali, tudi z uporabo sile.

Grabar-Kitarovićeva je danes zatrdila, da hrvaška policija ravna »zakonito, profesionalno in humano« pri preprečevanju ilegalnih prehodov hrvaške meje, ki je tudi zunanja meja Evropske unije, je objavil urad hrvaške predsednice v današnjem sporočilu za javnost.

Kot je dodala, »sredstva prisile uporabljajo do kršilcev zakona v najmanjši možni meri, kolikor je nujno zaradi zaščite varnosti policistov in opravljanja njihovih nalog«.

Poudarila je, da je varnost temeljni pogoj stabilnosti in razvoja Hrvaške in hkrati ena ključnih nalog predsednice države. »To so dejstva, ki jih nobene besedne igre, napačni prevodi ali iz konteksta vzeti deli izjav ne morejo spremeniti«, še piše v sporočilu za javnost.

Na spletni strani SRF je možno preveriti posnetek prispevka, v katerem so sporne izjave Grabar-Kitarovićeve.