Greta Thunberg: ne nagrade, ukrepanje je tisto, kar si želimo

Ob zavrnitvi nagrade Nordijskega sveta za področje okolja je Greta Thunberg spomnila na neustrezen življenjski stil nordijskih držav.
Fotografija: Greta Thunberg je bila ob zavrnitvi nagrade Nordijskega sveta kritična tudi do švedske oblasti. FOTO: Don Mackinnon/AFP
Odpri galerijo
Greta Thunberg je bila ob zavrnitvi nagrade Nordijskega sveta kritična tudi do švedske oblasti. FOTO: Don Mackinnon/AFP

Okoljska aktivistka Greta Thunberg je zavrnila nagrado Nordijskega sveta na področju okolja. Nagrade v višini  500 000 švedskih kron (dobrih 46 000 evrov) ne bo sprejela, ker si okoljevarstveni aktivisti in organizacije ne želijo (več) nagrad, temveč to, da odločevalci upoštevajo ugotovitve znanosti in ustrezno ukrepajo.

Nagrada Nordijskega sveta – članice te mednarodne organizacije so Islandija, Danska, Finska, Norveška in Švedska – je po besedah Grete »velika čast«. A tudi nordijske države se (navkljub svojemu ugledu na področju boja proti podnebnim spremembam) uvrščajo med velike onesnaževalke.

Po izračunih Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) in Svetovne mreže za ogljični odtis (Global Footprint Network) nordijski življenjski stil predpostavlja, da »so na razpolago še štirje planeti«. Ob tem je spomnila na naftno polje Johan Sverdrup, kjer so nedavno začeli črpati nafto in plin, ki bosta ob uporabi proizvajala nove izpuste toplogrednih plinov. »Smo državljani držav, ki imajo možnosti, da naredijo največ. In ne glede na to naše države ne storijo praktično ničesar,« je zato svoj zapis na instagramu zaključila Greta Thunberg, pri bralcu pa sprožila vsaj vprašanje, ali bo njena gesta odločevalce spodbudila k uvajanju potrebnih sprememb.

Preberite še:

Komentarji: