Gruevski se lahko vrne samo v zapor

Bivši makedonski premier je napovedal, da se bo prej ali slej vrnil v domovino.

Objavljeno
04. februar 2019 16.30
Posodobljeno
04. februar 2019 16.30
Po mnenju socialdemokratov je največja kazen za Gruevskega, da ga je obsodil narod, ki mu je vladal skoraj celo desetletje. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski je napovedal, da se bo vrnil v Skopje. Po njegovih besedah je pred roko pravice pobegnil v Budimpešto, ker so mu grozili, da ga bodo v zaporu ubili. Vladajoči socialdemokrati mu sporočajo, da se lahko vrne, vendar samo v zapor.


Kovanje zarote proti Makedoniji


Socialdemokrati (SDSM) Zorana Zaeva so v odzivu še navedli, da je za Nikolo Gruevskega največja kazen, ker ga je obsodil narod. Kot so prepričani, se bo Gruevski vrnil in tudi odslužil svojo kazen. V sporočilu za javnost so tudi zapisali, da bo v sredo Makedonija dobila svoj prostor v Natu, strahopetca in beguneca pred roko pravice pa čaka celica v zaporu. Po njihovem je uspeh Makedonije največji poraz Gruevskega, ki igra žrtev in pataloško laže.

V SDSM so napovedali, da bo narod sodil tudi sedanjemu prvaku opozicijske VMRO-DPMNE Hristijanu Mickoskemu, ki je le marioneta v rokah Gruevskega. Kot njegov zvesti kmet je potrdil, da ni na strani progresivnih sil in demokratičnega sveta, ker nasprotuje članstvu Makedonije v Natu. Mickoski naj bi čakal svojega šefa iz Budimpešte, da bi skupaj skovala zaroto proti Makedoniji, pri čemer pa je pozabil, da bo šel Gruevski v zapor, medtem ko bo on izgubil na volitvah.


Grožnje z likvidacijo v zaporu


Kot je v intervjuju za makedonsko televizijo Sitel izpovedal Gruevski, ki je dobil politični azil na Madžarskem, se je sprva želel podrediti "nori sodbi brez pravnih osnov" in oditi v zapor na prestajanje dveletne zaporne kazni, na katero je bil obsojen zaradi korupcije in zlorabe položaja. Premislil si je, ker je dobil informacije od ljudi, ki so zelo dobro obveščeni o razmerah v zaporu, da ga bodo tam likvidirali. Kdo stoji za zaroto ni javno razkril, ker tega še ne more dokazati.

Gruevski je pojasnil, da je Madžarsko izbral, ker je članica EU in država z neodvisnimi institucijami. Bivši premier trdi, da pred odhodom iz Makedonije ni imel stika ne z madžarskimi, ne z albanskimi, črnogorskimi ali srbskimi oblastmi. Kako je prečkal makedonsko mejo z Albanijo, glede na to, da ni imel veljavnega potnega lista, ni hotel pojasniti. V Tirani je odšel na madžarsko veleposlaništvo, kjer so se odločili, da ga iz varnostnih razlogov prepeljejo v Budimpešto.

Bivši premier je še ocenil, da se je pravilno odločil in preprečil, da bi se marionetna oblast v Makedoniji izživljala nad njim. Sklenil je z besedami, da se bo prej ali slej vrnil v domovino, kjer se je do zadnjega boril na sodišču, kajti na Madžarskem je le začasno, da se zaščiti pred političnim pregonom aktualnih oblasti in nepravično obsodbo.