Gruevski se lahko vrne samo v zapor

Bivši makedonski premier je napovedal, da se bo prej ali slej vrnil v domovino.
Fotografija: Po mnenju socialdemokratov je največja kazen za Gruevskega, da ga je obsodil narod, ki mu je vladal skoraj celo desetletje. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters
Odpri galerijo
Po mnenju socialdemokratov je največja kazen za Gruevskega, da ga je obsodil narod, ki mu je vladal skoraj celo desetletje. FOTO: Ognen Teofilovski/Reuters

Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski je napovedal, da se bo vrnil v Skopje. Po njegovih besedah je pred roko pravice pobegnil v Budimpešto, ker so mu grozili, da ga bodo v zaporu ubili. Vladajoči socialdemokrati mu sporočajo, da se lahko vrne, vendar samo v zapor.


Kovanje zarote proti Makedoniji


Socialdemokrati (SDSM) Zorana Zaeva so v odzivu še navedli, da je za Nikolo Gruevskega največja kazen, ker ga je obsodil narod. Kot so prepričani, se bo Gruevski vrnil in tudi odslužil svojo kazen. V sporočilu za javnost so tudi zapisali, da bo v sredo Makedonija dobila svoj prostor v Natu, strahopetca in beguneca pred roko pravice pa čaka celica v zaporu. Po njihovem je uspeh Makedonije največji poraz Gruevskega, ki igra žrtev in pataloško laže.

V SDSM so napovedali, da bo narod sodil tudi sedanjemu prvaku opozicijske VMRO-DPMNE Hristijanu Mickoskemu, ki je le marioneta v rokah Gruevskega. Kot njegov zvesti kmet je potrdil, da ni na strani progresivnih sil in demokratičnega sveta, ker nasprotuje članstvu Makedonije v Natu. Mickoski naj bi čakal svojega šefa iz Budimpešte, da bi skupaj skovala zaroto proti Makedoniji, pri čemer pa je pozabil, da bo šel Gruevski v zapor, medtem ko bo on izgubil na volitvah.


Grožnje z likvidacijo v zaporu


Kot je v intervjuju za makedonsko televizijo Sitel izpovedal Gruevski, ki je dobil politični azil na Madžarskem, se je sprva želel podrediti "nori sodbi brez pravnih osnov" in oditi v zapor na prestajanje dveletne zaporne kazni, na katero je bil obsojen zaradi korupcije in zlorabe položaja. Premislil si je, ker je dobil informacije od ljudi, ki so zelo dobro obveščeni o razmerah v zaporu, da ga bodo tam likvidirali. Kdo stoji za zaroto ni javno razkril, ker tega še ne more dokazati.

Gruevski je pojasnil, da je Madžarsko izbral, ker je članica EU in država z neodvisnimi institucijami. Bivši premier trdi, da pred odhodom iz Makedonije ni imel stika ne z madžarskimi, ne z albanskimi, črnogorskimi ali srbskimi oblastmi. Kako je prečkal makedonsko mejo z Albanijo, glede na to, da ni imel veljavnega potnega lista, ni hotel pojasniti. V Tirani je odšel na madžarsko veleposlaništvo, kjer so se odločili, da ga iz varnostnih razlogov prepeljejo v Budimpešto.

Bivši premier je še ocenil, da se je pravilno odločil in preprečil, da bi se marionetna oblast v Makedoniji izživljala nad njim. Sklenil je z besedami, da se bo prej ali slej vrnil v domovino, kjer se je do zadnjega boril na sodišču, kajti na Madžarskem je le začasno, da se zaščiti pred političnim pregonom aktualnih oblasti in nepravično obsodbo.

Preberite še:

Komentarji: