Lavrov opozoril ZDA pred »strašnimi posledicami« v primeru agresivnih potez

V nasilju med vojaki in protestniki je umrl eden izmed protestnikov, več kot 50 naj bi jih bilo ranjenih. Oblasti slavijo spodleteli državni udar opozicije.
Fotografija: Na ulicah caracasa je nemirno. FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
Na ulicah caracasa je nemirno. FOTO: Stringer Reuters

Venezuelski opozicijski voditelj Juan Guaidò, ki ga ZDA in več kot 50 drugih držav, tudi Slovenija, priznavajo za legitimnega voditelja Venezuele, dan po vesteh o poskusu državnega udara v Venezueli  svoje podpornike znova spodbuja k protestom na ulicah in poskusu zrušenja oblasti predsednika Nicolása Madura. Pozval jih je k »največjemu protestu« v zgodovini Venezuele. 

Dan po posnetkih nasilja na ulicah Caracasa in izmenjujočih se vesteh o vojakih, ki so dezertirali in prešli na Guaidòjevo stran, in, nasprotno, trditvah, da ostaja venezuelska vojska zvesta Maduru, je znano, da je v nasilju med vojaki in protestniki eden izmed njih umrl, več kot 50 naj bi jih bilo ranjenih.
 

Rusija opozarja ZDA zaradi vmešavanja v Venezuelo


Maduro trdi, da se je Guaidòju pridružila le manjša skupina vojakov in da je poskus državnega udara propadel. A so medtem v ZDA objavili, da je imel pripravljeno letalo, s katerim naj bi v primeru uspeha udara že včeraj prebegnil na Kubo. Let letala so, kot dodajajo, preprečili Rusi, ki naj bi Madura prepričali, naj ostane. To je za CNN izjavil ameriški državni sekretar Mike Pompeo, a svoje trditve ni podprl z dokazi. Pompeo je dejal, da so ZDA pripravljene vojaško posredovati v venezuelski krizi, če bo to potrebno.

»Predsednik je bil kristalno jasen in izjemno odločen. Vojaška operacija je možna. Če bo to potrebno, bodo ZDA to tudi storile,« je dejal Pompeo. »Raje bi videli miren prenos oblasti z odhodom Madura in novimi volitvami, vendar pa je bil predsednik Donald Trump jasen, da se bo treba v določenem trenutku odločiti,« je še povedal državni sekretar v Trumpovi administraciji.

Podporniki Juana Guaidoja so zavzeli ulice Venezuele. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters
Podporniki Juana Guaidoja so zavzeli ulice Venezuele. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters


Na drugi strani je ruski zunanji minister Sergej Lavrov po telefonu opozoril ameriškega državnega sekretarja, naj ne nadaljujejo agresivnih potez v Venezueli, ker bi to lahko imelo strašne posledice. V Caracasu je medtem prišlo do novih spopadov med nasprotniki režima Nicolasa Madura in vojsko. Lavrov je Pompeu dejal, da je »ameriško vmešavanje v notranje zadeve Venezuele očitna kršitev mednarodnega prava«. Tovrstni »destruktivni vplivi pa nimajo ničesar z demokracijo«, je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo. Na drugi strani pa je Pompeo Lavrovu odgovoril, da je Rusija tista, ki destabilizira Venezuelo.



Situacija v Venezueli je tudi odnose ZDA s Kubo znova zaostrila. Donald Trump je južni sosedi zagrozil s popolnim embargom in drugimi sankcijami, če njena vojska ne bo zaustavila operacij v Venezueli. Svetovalec ameriške vlade za varnost John Bolton je namreč izjavil, da položaj Madura v Karakasu ohranjajo tudi kubanske čete.

Kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel se je na grožnje že odzval. Zatrdil je, da Kuba v Venezueli nima vojske in v tej državi ne izvaja nikakršnih vojaških operacij.

Umrl je protestnik v mestu La Victoria. FOTO: Carlos Eduardo Ramirez/Reuters
Umrl je protestnik v mestu La Victoria. FOTO: Carlos Eduardo Ramirez/Reuters

 

Maduro razglasil zmago


»Tožilstvo bo sprožilo pregon resnih zločinov, usmerjenih proti ustavi, vladavini prava in pravici do miru,« se je sicer na včerajšnji poskus udara odzval Maduro. Označil ga je za neuspešno potezo, ki jo je podprl ameriški imperializem, ob tem razglasil zmago in zagotovil, da poskus ne bo ostal nekaznovan.

Na drugi strani je Guaidò sodržavljane tudi danes pozival k protestom, da bi zaključili tisto, čemur sam pravi »zadnja faza rušenja Madurove oblasti.« Včerajšnja »faza« je bila nasilna. Protestniki so med drugim uporabili molotovke, oklepna vozila pa so zapeljala v množico ljudi. Eden od protestnikov je bil ubit v mestu La Victoria.

Komentarji: