Guverner Portorika Ricardo Rosselló po vulgarnem dopisovanju ó odstopa

Množične demonstracije po objavi vulgarnega elektronskega dopisovanja so dosegle svoj cilj.
Fotografija:  Ricardo Róssello naznanja odstop. FOTO: Handout Reuters
Odpri galerijo
 Ricardo Róssello naznanja odstop. FOTO: Handout Reuters

New York – Po tednih ogorčenih demonstracij guverner Portorika Ricardo Rosselló odstopa s svojega položaja. V spletnem poročilu piše, da bo iz vladne palače v San Juanu odšel drugega avgusta, oblast naj bi v skladu z ustavo prevzela dosedanja voditeljica pravosodnega resorja Wanda Vázquez.

Guverner iz Nove progresivne stranke PNP, sin nekdanjega guvernerja Pedra Rossella, je svoje ljudstvo razburil z napadalnim in vulgarnim komentiranjem drugih politikov, žensk, drugače spolno usmerjenih in celo žrtev orkana Maria, ki je leta 2017 razdejal karibski otok.

Iz neznanih virov v javnost pricurljano elektronsko dopisovanje najbrž vsaj za nekaj časa končuje tudi prizadevanja za neodvisnost od ZDA, ki jo je zagovarjal Ricardo Rosselló. Ameriško ozemlje z visoko stopnjo samouprave, ki ga je hudo prizadela tudi dolžniška kriza, se bo moralo pred zaključkom stečaja pogoditi tudi z nadzornim finančnim telesom, ki ga je imenoval ameriški kongres.

Demonstranti v San Juanu slavijo napoved guvernerjevega odhoda. FOTO: Ricardo Arduengo/AFP
Demonstranti v San Juanu slavijo napoved guvernerjevega odhoda. FOTO: Ricardo Arduengo/AFP


Nestrinjanja z demokratskim guvernerjem ni skrival niti republikanski predsednik ZDA Donald Trump, guvernerjev odhod pa že proslavljajo tudi množice demonstrantov s trimilijonskega otoka. Ricardo Rosselló nasprotno poudarja dosežke svoje vlade, kot so uravnoteženi proračun brez odpuščanja državnih uslužbencev, gospodarska rast in nižanje davkov ter bojevanje proti korupciji. »Sredi stečaja smo zvišali plače učiteljev!«

A je parlamentarni voditelj Carlos J. Méndez Núñez že načrtoval začetek procesa guvernerjeve razrešitve, pa čeprav je Rósselló pred tem najavil umik iz politike po koncu mandata.

Komentarji: