HDZ išče krivca za poraz na volitvah

Vrh vladajoče HDZ je soglasno podprl usmeritev in temeljne vrednote stranke.

Objavljeno
08. januar 2020 15.30
Posodobljeno
08. januar 2020 15.47
Andrej Plenković ni prevzel osebne odgovornosti za poraz Kolinde Grabar-Kitarović. FOTO: Gonzalo Fuentes/AFP
Premier Andrej Plenković za poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsedniških volitvah krivi množično izseljevanje iz države. Minister hrvaških braniteljev Tomo Medved je prepričan, da bo vladajoča HDZ po porazu njihove kandidatke še močnejša.


Izguba zaupanja volivcev v HDZ


Čeprav je že volilna noč pokazala, da se začenja vojna za vodilne položaje v HDZ, je Plenković po maratonskem sestanku vrha stranke poudaril, da so usmeritev in temeljne vrednote stranke dobile soglasno podporo. Za poraz Grabar-Kitarovićeve, ki jo je ves čas podpiral, ni prevzel osebne odgovornosti. Napovedal je čistke in možno razpustitev nekaterih županijskih organizacij HDZ.

Poleg izseljevanja ljudi iz krajev, kjer je na oblasti HDZ, je Plenković pripisal poraz mobilizaciji levice in nekaterim procesom v družbi. Prvak HDZ ni pojasnil, kateri so tisti procesi, ki so vplivali na izgubo zaupanja volivcev v HDZ. Kljub ceni, ki jo je plačala HDZ, je Medved prepričan, da bo stranka zmagala na parlamentarnih volitvah. Šef Kolindinega volilnega štaba Andrija Mikulić je zavrnil ocene, da je za njen poraz kriv neodvisni kandidat desnice Miroslav Škoro.
 

Lojalnost HDZ je padla pri izpitu


Po oceni posebnega premierovega svetovalca Roberta Kopala so predsedniške volitve izrazito individualne, sovraštvo do kandidata pa lahko premaga lojalnost stranki. Kopal za poraz njihove kandidatke poleg Grabar-Kitarovićeve krivi tudi negativno kampanjo v drugem krogu volitev, kar zadeva skrb vzbujajoče razmere v HDZ, pa je prepričan, da se jim »črni labod« lahko zgodi samo enkrat.

Vodja hrvaške diplomacije Gordan Grlić Radman se zaveda, da bo novi predsednik države Zoran Milanović soustvarjal zunanjo politiko, pri čemer je poudaril, da jo vodi vlada. Skladno z ustavo sta zanjo odgovorna premier in zunanji minister, pod vodstvom Plenkovića pa je bila doslej še kako vidna. Po mnenju obrambnega ministra Damirja Krstičevića predsednik države ne bo preprečil načrtovanega nakupa novih lovskih letal.