Hongkong na poti brez povratka?

Letališče je znova odprto, a še vedno je na stotine letov odpovedanih.
Fotografija: Nekateri protestniki vztrajajo na hongkonškem letališču. FOTO: Issei Kato/Reuters
Odpri galerijo
Nekateri protestniki vztrajajo na hongkonškem letališču. FOTO: Issei Kato/Reuters

Nasilni protesti ženejo Hongkong na »pot brez povratka«, je opozorila voditeljica Hongkonga Carrie Lam. V torek zjutraj so znova odprli tamkajšnje letališče, ki je eno najbolj prometnih na svetu. A še vedno so leti odpovedani, protestniki so zasedli letališke prostore za odhode. Kriza v Hongkongu traja že deset tednov. Uradni Peking pošilja jasne znake, da se mora to končati.

Mednarodni tisk je tudi danes poročal o nasilju, spopadih med policijo in protestniki. Policisti so pri prebijanju skozi vrste protestnikov uporabili tudi solzivec.

Po pisanju BBC so se protestniki lotili tudi novinarja, za katerega so ocenili, da je policist pod krinko. Zvezali so mu roke, naposled so ga rešili pred jeznimi protestniki rešili in ga odpeljali v bolnišnico. Da je šlo za novinarja Fu Guohaoa, ki je zgolj opravljal svoje delo, je potrdilo uredništvo kitajskega Global Timesa, ki ga je angažiralo.





Lamova je opozorila na nevarne posledice za samo mesto, ki je med najpomembnejšimi azijskimi finančnimi središči. »Nasilje bo Hongkong potisnilo na pot brez povratka, prebivalstvo pa v skrb vzbujajočo in nevarno situacijo.« Novinarji so jo napadali z ostrimi vprašanji in, kot piše francoska tiskovna agencija, v nekem trenutku je bila na robu solz. A protestnikom ni ničesar obljubila, le pozvala jih je k miru.



Carrie Lam protestnikom ni obljubila ničesar. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Carrie Lam protestnikom ni obljubila ničesar. FOTO: Thomas Peter/Reuters


Protesti so se začeli zaradi zakona, ki bi dovoljeval izročitve posameznikov iz polavtonomnega mesta v Peking. A hitro so se razrasli v vsesplošno opozarjanje na kršenje pravic in svoboščin. Nato so postali še nasilni, policija je uporabila gumijaste naboje in solzivec, protestniki so ji vračali s kamenjem in steklenicami.

Oblasti v Pekingu so nasilneže, ki v policiste mečejo molotovke, označile za teroriste. »Hongkonški radikalni protestniki so uporabili izjemno nevarna orožja za napade na policiste, kar je že tako ali tako kriminalno dejanje, a kažejo se tudi že prvi znaki terorizma,« je izjavil Yang Guang, tiskovni predstavnik urada za Hongkong in Macao pri državnem svetu. Njegove besede so nato podkrepili še državni mediji, ki so prikazovali posnetke oboroženih ljudi, ki naj bi se vozili v Shenzhen, ki meji s Hongkongom.

Preberite še:

Komentarji: