Hrvaška danes sprejema ostrejši zakon o prometu

Kazni za nekatere prometne prekrške se bodo na Hrvaškem tudi več kot podvojile, glavni namen zaostrene zakonodaje je zaščititi najšibkejše udeležence v prometu.
Fotografija: afrika
Odpri galerijo
afrika

Opazno povečanje kazni je prvo, kar bomo po spremembah zakona o varnosti v prometu na Hrvaškem opazili vozniki iz Slovenije. Vendar, kot zagotavlja vlada Andreja Plenkovića, glavni namen ostrejših kazni, tudi zapornih in kazni z odvzemom vozila, ni polnjenje proračuna, temveč povečanje varnosti otrok, zmanjšanje hitrosti, zmanjšanje pogostosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in odprava drugih za varnost udeležencev v prometu škodljivih navad.

Hrvaška si prizadeva doseči cilj, da bi 98 odstotkov voznikov redno uporabljalo varnostni pas, dosedanje raziskave kažejo, da se v avtomobilih redno privezuje zgolj 61 odstotkov voznikov in sovoznikov, medtem ko le 13,9 odstotka potnikov na zadnjih sedežih redno uporablja varnostni pas. Zgolj zaradi neuporabe pasu letno v prometnih nesrečah na Hrvaškem umre okoli 30 ljudi. Kar 60 odstotkov otrok, ki so izgubili življenje v prometnih nesrečah na Hrvaškem, je bilo neprivezanih na zadnjih sedežih.

Zato so na vladi prepričani, da bi s povečano ozaveščenostjo glede nujnosti uporabe varnostnega pasu te tragične številke zmanjšali za vsaj deset odstotkov. Zgolj leta 2017 je od osmih otrok, ki so umrli v prometni nesreči, pet potovalo na zadnjih sedežih svojih bližnjih, pojasnjuje hrvaška vlada v besedilu predloga novele zakona o prometni varnosti, o katerem danes razpravljajo hrvaški poslanci.

Po novem se kazen za neustrezno nakazano spremembo smeri vožnje ali za voznike avtomobilov, ki ne dajo prednosti avtobusu, podvojijo s 500 na tisoč kun (135 evrov). 

Kazen za vožnjo v nasprotni smeri po avtocesti se z dosedanjih 5000 do 15000 kun poveča na 10.000 do 20.000 kun (1348 do 2696 evrov) ali do 60 dni zapora. Enako globo mora plačati tisti, ki za 50 kilometrov na uro prekorači najvišjo dovoljeno hitrost v naselju.

Za prekoračitev hitrosti v naselju za 30 do 50 kilometrov na uro se kazen poveča z dosedanjih 2000 kun na 3000 do 7000 kun (404 do 944 evrov), za neupoštevanje prednosti je po novem tudi predvidena tolikšna globa.

Za prevoženo rdečo luč je prav tako predvidena kazen do 2696 evrov, za pešce izjemno nevarno prehitevanje vozila, ki se približuje prehodu za pešce, se tudi kaznuje z do 944 evrov kazni. Enaka kazen je predvidena za voznika, ki ne ustavi pešcu, ki je že stopil na prehod za pešce. 

Komentarji: