Hrvaška diplomatka sredi Berlina širi rasizem in ksenofobijo

Elizabeta Mađarević, ki trenutno dela na veleposlaništvu v Berlinu, na svojem Facebook profilu pretresa z neprimernimi zapisi. 

Objavljeno
17. avgust 2019 12.30
Posodobljeno
17. avgust 2019 20.41
Hrvaška ambasada v Berlinu. FOTO: Dirk Ingo Franke/Wikipedija
Staša Pust
Staša Pust
Hrvaški medij Index.hr je včeraj poročal o Facebook zapisih prve sekretarke hrvaškega veleposlaništva v Berlinu Elizabete Mađarević. V prispevku so priložili njene številne zapise, s katerimi razpihuje rasizem, ksenofobijo in homofobijo, nemški kanclerki Angeli Merkel pa zaradi izjave, da je islam sestavni del nemške kulture, celo očita »pomanjkanje lastne kulture«.

V največ primerih Mađarevićevo zmoti prav Nemčija oziroma njena državna politika. Novico časnika Badische Neueste Nachrichten, da je v pokrajini Baden-Wurrtemberger od 24.000 policistov, zaposlenih le 330 nemških državljanov, je ironično označila kot »dobro komedijo«. »Da bi izboljšali socialno vključenost, je bila varnost Nemcev dana v roke tujcev, ki živijo v Nemčiji. Očitno je socialna vključenost tujcev v nemško družbo pomembnejša od varnosti in blaginje nemških državljanov. Tam je integracija ključna beseda za vse. Zanima me, kako bi turški ali iranski policaj branil Nemca in ne svojega turškega ali iranskega rojaka,« je zapisala Mađarevićeva. ​

Najbolj je bila dejavna na portalu Politikaplus, kjer je pretekla leta objavila štiri besedila v rubriki »Bistvo stvari«. Poleg daljših zapisov je večkrat z javnostjo delila tudi fotografije in spodaj pripisala sovražne opise. Tako je na primer pod fotografijo Jadranskega morja v angleščini zapisala: »Čista in resnična Evropa, samo beli Evropejci, tako kot pred 30 leti v celotni Evropi. To bi morala biti reklama za počitnice. Človek bi si mislil, da to ni več možno, a na srečo je še.«

image
Poleg daljših zapisov je večkrat z javnostjo delila tudi fotografije in spodaj pripisala sovražne opise. FOTO: Facebook

 

Hrvaško v Berlinu zastopa oseba, ki izraža rasistična in ksenofobična prepričanja


Poleg zapisov na nekaterih spletnih portalih, kjer so objavljeni prispevki o migrantih, se je obregnila tudi ob hrvaškega premierja Andreja Plenkovića in (ne)priznanja Istanbulske konvencije. To je označila kot tragedijo in dodala, da se »iščejo novi voditelji«.

S širjenjem rasističnih pogledov in idej o »beli Evropi«, ki je po njenem mnenju edina »čista«, antimigrantskih tez, ki po njeno predstavljajo grožnjo krščanski Evropi, in napadov na pravice LGBT skupnosti po poročanju hrvaških novinarskih kolegov »kot viden del hrvaškega diplomatskega predstavništva v nemški prestolnici predstavlja velik škandal in škodi ugledu Hrvaške v Berlinu kot v celotni Evropski uniji«.

Hrvaška bo od prvega januarja prihodnjega leta namreč predsedovala Svetu EU, kar hrvaški premier Plenković označuje kot veliko čast in vrhunec hrvaške zunanje politike. Zato ni nobenega dvoma, da bo med hrvaškim predsedovanjem EU dober odnos med uradniki v Zagrebu in v Berlinu toliko pomembnejši. Nemčija ostaja najvidnejša članica EU, uspešnost hrvaške odprave je tako odvisna od njihove podpore. Prav tako pa Nemčija tudi prevzema hrvaško mesto pri predsedovanju EU v drugi polovici 2020.
 
Ker je hrvaški veleposlanik v Berlinu Gordan Grlić-Radman pred časom postal minister za zunanje zadeve, hrvaška diplomacija v Berlinu trenutno nima veleposlanika na čelu. Kot so zapisali na Indexu, »Hrvaško v nemški prestolnici zastopa oseba, ki izraža rasistična in ksenofobična prepričanja, posebej uperjena proti Nemčiji in njihovi kanclerki. Videti je, da Radman Grlić, s katerim je v Berlinu v preteklosti tesno sodelovala, s tem ni imel težav, tako kot ne nekdanja ministrica Marija Pejčinović Burić«.

Za komentar so prosili hrvaško zunanje ministrstvo in veleposlaništvo v Berlinu, vendar odgovorov še niso prejeli.
 

»Imam konzervativne poglede, od katerih ne odstopam«


Da je Mađarevićeva postala tema dneva na Hrvaškem, se zaveda, saj so jo o tem obvestili znanci na Hrvaškem, medtem ko je sama dopustovala v tujini. Na prispevek hrvaškega Indexa o njenih sovražnih zapisih se je nemudoma odzvala na Facebooku, kjer je komentirala: »Nisem ne uradnik in ne politik, sem samo običajen človek, ki ima pravico do zasebnosti. Imam konzervativne poglede, od katerih ne odstopam in jih brez slabe vesti delim z javnostjo, saj temeljijo na dejstvih in živim v svobodni državi.«

image
Nemčija ostaja najvidnejša članica EU, uspešnost hrvaške odprave je tako odvisna od njihove podpore. Prav tako pa Nemčija tudi prevzema hrvaško mesto pri predsedovanju EU v drugi polovici 2020. FOTO: Christian Mang/Reuters