Hrvaška diplomatka: »Vdrli so v moj profil«

Zaradi rasističnih izjav so hrvaško diplomatko Elizabeto Mađarević že poklicali na zagovor v Zagreb. Trdi, da so ji v profil vdrli.

Objavljeno
18. avgust 2019 16.08
Posodobljeno
18. avgust 2019 16.09
Elizabeta Mađarević je prepričana, da napad ni uperjen zoper njo, temveč vlado in hrvaškega novega zunanjega ministra Gorana Grlića Radmana. FOTO: Facebook
Staša Pust
Staša Pust
Potem ko je hrvaški portal Index z javnostjo delil zgodbo o hrvaški diplomatki Elizabeti Mađarević, ki je s svojimi rasističnimi in ksenofobičnimi izjavami vzbudila pozornost hrvaške javnosti in je še pred pred kratkim trdno stala za svojimi prepričanji, se je zgodba zasukala v drugo stran.

»Če bi koga zanimalo, kakšna je bila demografska slika Evrope pred desetimi leti in skozi celo svojo zgodovino, naj samo pogleda demografsko statistiko,« je še predvčerajšnjim komentirala in se ob tem spraševala, če ji ni več dovoljeno »biti misleče bitje in imeti pravice do svoboda govora«.​

Več na: https://www.delo.si/novice/svet/hrvaska-diplomatka-sredi-berlina-siri-rasizem-in-ksenofoboijo-217630.html


Danes njen profil na facebooku ne obstaja več, ona pa trdi, da je bila žrtev hekerjev. »Vdrli so v moj profil, presenečena sem nad tem, o čemer se poroča,« je za magazin Fenix dejala diplomatka. Dodala je, da je nihče od novinarjev ni prosil za izjavo in da je poklicna diplomatka, ki služi hrvaški vladi in državi. Prepričana je, da napad ni uperjen zoper njo, temveč vlado in hrvaškega novega zunanjega ministra Gorana Grlića Radmana

Mađarevićeva, ki trenutno dopustuje v tujini, je že napovedala tožbe proti tistim, ki naj bi o njej širili laži. »Sem poklicna diplomatka, kar pomeni, da hrvaško vlado in državo predstavljam v svojih uradnih dejavnostih,«​ je sklenila za hrvaški informativni portal iz Frankfurta.
 

Na zagovor v Zagreb


Na dogajanje se je (ostro) odzvalo tudi hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve in se od stališč diplomatke, ki je od januarja 2019 zaposlena na veleposlaništvu v Berlinu, ogradilo.

»Glede na resne znake kršitve predpisov, ki urejajo delo Službe za zunanje zadeve Republike Hrvaške, kot tudi Zakona o javnih uslužbencih, je bila zaposlena takoj pozvana na Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, kjer bodo vsa dejstva, povezana s prej omenjenimi objavami, obravnavana. Po pregledu ugotovitev bo ministrstvo sprejelo ustrezne ukrepe,« so v izjavi za javnost zapisali na zunanjem ministrstvu.