Hrvaška ima lastno usodo v svojih rokah

Kolinda Grabar-Kitarović je začela predsedniško kampanjo v prepričanju, da boljša Hrvaška ni več daleč.
Fotografija: Po mnenju Kolinde Grabar-Kitarović je od njih samih odvisno, kakšno Hrvaško bodo zgradili in kaj bodo zapustili svojim otrokom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Po mnenju Kolinde Grabar-Kitarović je od njih samih odvisno, kakšno Hrvaško bodo zgradili in kaj bodo zapustili svojim otrokom. FOTO: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes uradno vstopila v tekmo za drugi mandat na Pantovčaku. Na Zagrebškem velesejmu je predstavila svoj program in slogan kampanje »Predsednica. Ker Hrvaška zna!« Zborovanje se je končalo s pesmijo Moja domovina.

Govor je sklenila z besedami, da verjame v Hrvaško, ki pozna odgovore na izzive, ki so pred njo. Po njenem je od njih samih odvisno, kakšno Hrvaško bodo zgradili in kaj bodo zapustili svojim otrokom. Grabar-Kitarovićeva je prepričana, da boljša Hrvaška ni več daleč. Predsednica bo zato, ker Hrvaška zna in mora bolje.
 

Kolinda je globalna blagovna znamka


»Hrvaški optimizem« je zadnji in najpomembnejši del njenega programa. V tej zvezi je izpostavila, da je zaupanje vase prazna beseda, če ni podkrepljeno z delom, znanjem, odgovornostjo in enotnostjo. Glede varnosti Hrvaške je poudarila, da bo vztrajala pri krepitvi vojske in policije, ker vlaganje v obrambo ni strošek.

Družino vidi kot nosilca razvoja, zavzema se za fleksibilnost dela in reformo javne uprave, ki mora postati zaveznik državljanov, in ne neprehodni labirint, povezovala pa bo tudi izseljence z matično domovino. Ko gre za ohranjanje identitete, je v ospredje postavila šolski sistem, ki mora biti izvor ohranjanja jezika. Borila se bo proti nasilju in za še večjo demokracijo, ki zahteva tudi nadgradnjo volilne zakonodaje.



Premier Andrej Plenković je izpostavil prvega predsednika Franja Tuđmana, ki jim je zapustil samostojno in suvereno Hrvaško. Po njegovem je to politika, ki jo podpira ogromna večina ljudi. Na slogan predsedniškega kandidata SDP Zorana Milanovića »Normalno, predsednik z značajem«, se je odzval z besedami, da je bilo za njegovo vlado normalo, da zruši kreditni rating, zadolži državljane za 70 milijard kun, izgubi 40.000 delovnih mest, zamrzne plače in pokojnine, sprejme zakon Lex Perković in da prikazuje branitelje kot breme.

Sklenil je z besedami, da bodo lahko z zmago sedanje predsednice, ki je postala hrvaška blagovna znamka na globalni ravni, svoj delež pa je prispevala tudi k varovanju nacionalnih interesov, nadaljevali politiko, ki je v interesu države.
 

Grožnje Plenkoviću s strelom v čelo


Nasprotniki politike vodstva stranke so pozvali članstvo, naj podprejo neodvisnega kandidata Miroslava Škora namesto Grabar-Kitarovićeve, ki jo uradno podpira HDZ. Škoro se je še pred začetkom uradne kampanje za predsedniške volitve pokazal kot njen glavni protikandidat v volilnem bazenu od desne sredine proti skrajni desnici. Poleg desničarskih in konservativnih populističnih krogov naklonjenosti Škoru ne skrivajo niti nekateri saborski poslanci HDZ.

Plenković se sooča tudi z vse več protikandidati na prihajajočih strankarskih volitvah. Predsedniške ambicije imajo nekdanja zunanja ministra Davor Ivo Stier in Miro Kovač, Plenkovićev predhodnik na čelu HDZ Tomislav Karamarko ter župan Vukovarja Ivan Penava. Vsi so ideološko bolj desno politično usmerjeni kot Plenković, ki zavrača spogledovanje s skrajno desnico in poskuša HDZ preoblikovati v sodobno demokrščansko desnosredinsko stranko.

V HDZ so na nogah tudi zaradi sovražnega govora s pozivi na nasilje in groženj na račun Plenkovića, ki jih nekateri člani širijo na mobilnih aplikacijah viber in whatsapp ter spletnih družbenih omrežjih. Hrvaški mediji so navedli nekaj naslovov, kot so: »Vsak dan ga je treba bojkotirati, njega in njegovo levičarsko protinarodno prostozidarsko politiko«, »Strel v čelo«, »Cenejša je metoda hrbtnega plavanja v Savi«, »Vse je treba natakniti na kol«. Plenković je od šefov županijskih podružnic HDZ zahteval, naj razkrijejo avtorje sovražnega govora in jih izključijo iz stranke.

Preberite še:

Komentarji: