Hrvaška nabavlja brezpilotna letala za nadzor Jadrana

Vlada je podpisala pogodbo z izraelsko družbo Aeronautica, hrvaški mediji o sumljivih povezavah.
Fotografija: Brezpilotna letala bodo poleg tega uporabljali za potrebe obrambnega ministrstva ter v primeru reševanja na morju, zgodnjega obveščanja o požarih in podobnih dogodkih. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Brezpilotna letala bodo poleg tega uporabljali za potrebe obrambnega ministrstva ter v primeru reševanja na morju, zgodnjega obveščanja o požarih in podobnih dogodkih. FOTO: Uroš Hočevar

Zagreb – Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo je včeraj podpisalo pogodbo z izraelsko družbo Aeronautics o nakupu šestih brezpilotnih letal, s katerimi nameravajo nadzirati teritorialno morje in zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) v Jadranu. Vrednost posla je malo manj kot pet milijonov evrov, 70 odstotkov bodo zagotovili iz evropskih skladov.

Na javnem razpisu je družba Aeronautics premagala hrvaško podjetje King ITC, ki je imelo za 40 odstotkov dražjo ponudbo.
Hrvaška bo drone znamke orbiter 3B uporabljala za spremljanje ribiške dejavnosti in razkrivanje nelegalnega ribolova v svojih notranjih vodah kot tudi v teritorialnem morju in ERC, so zapisali na spletni strani njihovega ministrstva za kmetijstvo. Dodali so, da bodo nadzirali vstop ribiških plovil iz drugih držav v hrvaško teritorialno morje kot tudi lov na tune in druge ribe, posebno ponoči. Hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić je poudaril, da gre za največjo hrvaško naložbo v posodobitev sistema nadzora ribištva do leta 2020.
 

Tudi v vojaške namene


Brezpilotna letala bodo poleg tega uporabljali za potrebe obrambnega ministrstva ter v primeru reševanja na morju, zgodnjega obveščanja o požarih in podobnih dogodkih.

Hrvaški novinarji so opozorili na navedbe izraelskih medijev, da proti družbi Aeronautics v Izraelu poteka preiskava zaradi domnevne korupcije in kršitve pogodb z nekaterimi državami, a je predsednik uprave izraelske družbe Daniel Eschchar ob podpisu dejal, da gre za »laži in podtikanja konkurence«, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Dodal je, da bo Hrvaška drone dobila do konca leta.

Hrvaški mediji so pred kratkim poročali, da sta družbi Aeronautics in King ICT že nekaj let v partnerskih odnosih. Partnerstvo so omenjali v kontekstu hrvaške odločitve o nakupu dvanajstih rabljenih izraelskih vojaških letal F16 barak za hrvaško vojsko. Pisali so, da je bila v pogajanja o nakupu vključena družba Aeronautics, hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević pa je bil do leta 2016, ko je prevzel vodenje obrambnega ministrstva, član uprave King ICT.

Iz King ICT so zavrnili vse medijske navedbe o domnevni vpletenosti družbe v pogajanja o nakupu izraelskih vojaških letal.
Izraelski dron ima razpon kril 4,4 metra in je težek okoli 30 kilogramov. Po vzletu lahko preleti 150 kilometrov veliko območje in se v zraku obdrži do sedem ur. Doseže lahko hitrost 130 kilometrov na uro in leti na višini do 5,5 kilometra. Ima kamero za dnevno in nočno snemanje ter padalo za varen pristanek.

Komentarji: