Hrvaška napoveduje globoko ohladitev odnosov s Srbijo

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ne bo odšla na obisk v Srbijo. Prav tako nekaj časa ni pričakovati niti srečanj višjih vladnih predstavnikov obeh držav.

Objavljeno
07. avgust 2018 11.39
Posodobljeno
07. avgust 2018 14.28
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović FOTO: Reuters
STA, G. Z.
STA, G. Z.
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ne bo odšla na obisk v Srbijo, pričakovati je globoko ohladitev odnosov, danes piše hrvaški Jutarnji list, sklicujoč se na vire v državnem vrhu. Vzrok so nedavne primerjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića operacije Nevihta s holokavstom. Te je danes obsodilo tudi hrvaško zunanje ministrstvo.

»Po zadnjem izpadu Aleksandra Vučića, ki je primerjal Hrvaško in Hitlerjevo Nemčijo, je tudi zgolj razmišljati o krepitvi odnosov med državama nemogoče,« je Jutarnji list navedel izjave visokega hrvaškega uradnika.

Ta je povedal, da bo za nedoločen čas sledila globoka ohladitev odnosov s Srbijo, kar pomeni, da hrvaška predsednica ne bo obiskala Srbije, čeprav ima Vučićevo vabilo. Prav tako nekaj časa ni pričakovati niti srečanj višjih vladnih predstavnikov obeh držav.

Vučić je v soboto, na predvečer hrvaškega dneva zmage in domovinske hvaležnosti, operacijo Nevihta primerjal s holokavstom. »Hitler je hotel svet brez Judov, Hrvaška, njena politika, pa je hotela Hrvaško brez Srbov, ker so, kot so dejali, ogrožali hrvaško nacionalno bit,« je dejal Vučić. Hrvaško Nevihto, s katero se je končala vojna na Hrvaškem, je Vučić označil za etnično čiščenje in zločin.

Po ocenah vira iz hrvaškega državnega vira, s katerim se je Jutarnji list pogovarjal v ponedeljek, je Vučić s svojimi izjavami populistično zaostril razmere.

»Srbsko vodstvo je zelo razburila navzočnost Izraela in ZDA na praznovanju Nevihte, saj oblasti v Beogradu tamkajšnjo javnost že dolgo prepričujejo, da ima Srbija vse več zaveznikov. Nato pa nad Kninom vidijo izraelske pilote in vsem je jasno, da to ni res, temveč da je Hrvaška v mnogo boljšem položaju,« je povedal visoki uradnik.

image
Srbski predsednik Aleksandar Vučić FOTO: Dado Ruvic/Reuters


Kot je še dejal, ima Vučić poleg tega še notranji problem, priznanje Kosova, »in zato si srbsko javnost pridobiva s takšnimi nacionalističnimi izpadi«.

Na Vučićeve izjave se je danes odzvalo tudi hrvaško zunanje ministrstvo. »Primerjava z nacističnim režimom je zamenjana trditev, saj je prav režim srbskega predsednika Slobodana Miloševića ob pomoči JLA in dela hrvaških in bosansko-hercegovskih Srbov odgovoren za vrnitev etničnega čiščenja v Evropo po drugi svetovni vojni,« so opozorili na sedežu hrvaške diplomacije.

Po njihovem mnenju so Vučićeve izjave »zlonamerne in popolnoma neutemeljene«, Srbija pa da ima, tudi zaradi trditev, da sta Slovenija in Hrvaška izvršile nezakonito secesijo, pred seboj še dolgo pot pri spopadanju z lastno preteklostjo, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Jutarnji list piše, da je srbski zunanji minister Ivica Dačić v ponedeljek izrazil podporo Vučiću in pri tem dejal, da »se vojna na Hrvaškem ni začela tako, da je Srbija izvršila agresijo, temveč sta Slovenija in Hrvaška izvedli nezakonito secesijo, potem pa je sledil odgovor zvezne vlade, ki jo je vodil Ante Marković, torej Hrvat«.

Na Vučićeve izjave se je že v nedeljo odzval tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da so bile te pretirane. Poudaril je še, da je dobro znano, da je bila vojna na ozemlju Hrvaške, in ne Srbije, da je Miloševićev velikosrbski režim izvedel agresijo na Hrvaško in da je Nevihta končala okupacijo Hrvaške.