Hrvaška policija brutalno proti migrantom

Begunci se pritožujejo zaradi postopkov policije. Država dokazuje, da lastno mejo lahko nadzoruje.
Fotografija: O surovosti hrvaške policije poročajo tudi svetovni mediji. FOTO: Laszlo Balogh/Reuters
Odpri galerijo
O surovosti hrvaške policije poročajo tudi svetovni mediji. FOTO: Laszlo Balogh/Reuters

Zagreb – Dva od dvanajstih migrantov, ki sta se iz Bosne in Hercegovine poskušala skozi Hrvaško prebiti do Slovenije, sta umrla v bizarni in kruti nesreči. Blizu Ogulina je nanju padla velika stena. Enega je dobesedno zmrcvarila, drugi pa je zaradi prepozne zdravniške pomoči umrl. Deseterica preživelih je imela sirske dokumente, ki jih je treba jemati z rezervo, ker so se nekoč vsi migranti odzvali na ime Mohamed Ali. Pravijo, da so hoteli priti do Trsta.

Od začetka tega leta je bilo deset smrtnih primerov med poskusom ilegalnega prehoda hrvaške meje. Lani so glede na policijsko evidenco umrli štirje migranti, po podatkih nevladnih organizacij pa šest. Najstrašnejša nesreča se je zgodila konec maja, ko je ob prehodu Kolpe utonilo pet migrantov. Preživeli za to krivijo hrvaško policijo, ki je nanje menda streljala. Nekateri od njih so se prestrašeni (čeprav neplavalci) vrgli v Kolpo in utonili.

To pa ni edina obtožba na račun hrvaške policije. O njeni brutalnosti poročajo tudi svetovni mediji. Britanski Guardian brez ovinkov že v naslovu trdi, da »Hrvaška policija tepe in ropa migrante«. To vsekakor ni brez dokazov, saj o tem pričajo številne dokumentirane izpovedi in fotografije migrantov in tudi pričanja prostovoljcev, ki si prizadevajo pomagati migrantom na področju Bihaća in Velike Kladuše, od koder poskušajo priti na Hrvaško. Med njimi je polovico poletnega dopusta preživel tudi saborski poslanec Bojan Glavašević (SDP), sin legendarnega novinarja, ubitega v Vukovarju, Siniše Glavaševića. Sin se je pridružil Jezusovi družbi za begunce. Glavašević piše, da se begunci pritožujejo zaradi postopkov hrvaške policije, ki ujetim migrantom dobesedno vzame vse: obuvala, denar in dokumente. Pa tudi mobitele. Nove modele zadržijo zase, starejše pa razbijejo. Tepež po stopalih je pogost, da ni modric. Pod policijskimi palicami trpijo tudi hrbti. Nekateri se tudi pritožujejo, da so jih pretepli z železnimi palicami. Ko so v javnost pricurljali posnetki pretepenih migrantov, je policija poškodbe pripisala obračunom med migranti. Vendar je iz dokazov jasno razvidno klasično policijsko pretepanje z gumijavkami. Kje konča odvzeti denar? Nekateri migranti so se pritožili, da so jim odvzeli do tisoč evrov in mobitele. Na Hrvaškem se za to nihče ne zanima, zato tudi nihče ne odgovarja.
 

Uporabljeno tudi strelno orožje


Obmejni policisti uporabljajo tudi strelno orožje. Posledica tega so bile ranjene deklice v prepolnem kombiju. Tragedija bi bila lahko še večja, saj je bilo v kombiju 29 oseb, od tega 15 otrok. Po krvavem ustavljanju so policisti starejše menda pretepli. Da pa obtožbe migrantov niso neutemeljene, nam je potrdil tudi eden od članov Jezusove družbe za begunce, ki živi v Bihaću (osebni podatki so znani uredništvu). Težko, da bi toliko migrantov različnih narodov in jezikov lahko povedalo enake obtožbe. Vendar njihove obtožbe na račun hrvaške policije niso enake kot obtožbe na račun hrvaške vojske, ki migrante zavrača, a ne tepe. Včasih jim da čokolado ali kekse, za kar jih pohvalijo.



Deseterica migrantov, ki so preživeli grozljivo potovanje, so vložili zahtevo za mednarodno zaščito, kar jih je pripeljalo v sprejemni center za iskalce mednarodne zaščite. Vendar pa hoče hrvaška policija z brutalnimi postopki in namernim zastraševanjem preprečiti prehod bosonogih in oropanih beguncev, ki jih vrača v BiH. Četudi Hrvaška ne bi hotela iti v schengen, po vsej sili dokazuje, da lahko nadzoruje lastno mejo. Pripravlja dvesto novih policistov, da ne bi postala hot spot za migrante. Postavljanje žične ograje glede na dolžino meje (z BiH zgolj tisoč kilometrov) ne pride v poštev. Vendar te rastejo na njenih zahodnih mejah. Po utopitvi šestih migrantov v Kolpi se je na slovenski strani namesto bodeče žice pojavila tri metra visoka ovira. Medtem ko hrvaška policija ne izbira sredstev, da bi ustavila neželene migrante, vlada popolnoma sodeluje z EU pri sprejemanju migrantov. Kmalu bo več sto migrantov, večinoma Sirci, ki živijo v begunskih taboriščih v Turčiji, prišlo na Hrvaško, kjer bodo vključeni v proces reintegracije. Imigrantov v BiH je med sedem in osem tisoč. Pred dvema letoma je bila ta številka zanemarljiva, a se je vse skupaj spremenilo s političnimi okoliščinami. Zdaj je ta številka alarmantna in EU bo zanje zgradila taborišče. Vendar je malo verjetno, da bo to v Veliki Kladuši, ker direktive določajo, da morajo biti taka taborišča oddaljena vsaj 25 kilometrov od najbližje meje. Z denarjem evropskih državljanov za migrante, ki želijo prestopiti mejo EU, in to čim dlje od meje EU. Zveni licemersko, kakor tudi vse, kar je povezano s temi nesrečniki.

Komentarji: