Hrvaška predsednica za železno zaveso

Predstavniki nove politične elite izpostavljajo, da se v nekdanji Jugoslaviji niso smeli izrekati za Hrvate. 
Fotografija: Kolinda Grabar-Kitarović lahko končno svobodno izraža svoje mnenje in razkazuje pripadnost hrvaškemu narodu. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Odpri galerijo
Kolinda Grabar-Kitarović lahko končno svobodno izraža svoje mnenje in razkazuje pripadnost hrvaškemu narodu. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je znova izjavila, da je bila rojena na napačni strani železne zavese. Kritiki njenih posplošenih izjav izpostavljajo, da se je bivša SFRJ razšla z bivšo ZSSR že leta 1948 in da je po ločitvi od vzhodnega bloka postala neodvisna od blokov in članica gibanja neuvrščenih.

Hrvaški politiki pogosto izpostavljajo, da se v nekdanji Jugoslaviji niso smeli izrekati za Hrvate, hoditi v cerkev in biti zunaj Zveze komunistov (ZK). Predstavniki nove politične elite izpostavljajo, da je bilo v času komunizma prepovedano kakršno koli politično delovanje, ki ni bilo v sklopu ZK. Po njihovih trditvah so bile prepovedane tudi številni pesmi, paziti je bilo treba na vsako besedo in na koga se nanašajo šale, za vsako vidnejšo funkcijo pa je bilo nujno članstvo v ZK. Grešnikom je za vse prekrške, še zlasti nevarne naj bi bile šale o dosmrtnem predsedniku države, grozil zapor.


 

Tito se je vpisal kot Hrvat


Takšnim trditvam se je že večkrat pridružila tudi Grabar-Kitarovićeva, ki je za medije izpostavila, da je bilo Hrvatom desetletja prepovedano sklicevanje na nacionalno poreklo. Po njenih navedbah za avstrijski dnevnik Kleine Zeitung niso smeli govoriti, da so Hrvati, temveč so morali govoriti, da so iz Hrvaške. Če so izražali svoj nacionalni ponos, jim je grozilo, da bodo končali za rešetkami. Da je bila deklica rojena na napačni strani železne zavese, je znova poudarila na podelitvi nagrade za življenjsko delo, ki jo je v Washingtonu prejela od ameriškega neprofitnega združenja Fulbright. Dejala je še, da je sanjala o krajih, kjer so ljudje lahko izražali svoje mnenje, ne da bi jih zaradi tega preganjali.

Izjavo Grabar-Kitarovićeve o prepovedi Hrvatom, da se nacionalno izrekajo, so mediji demenatirali s podatki popisov prebivalstva v bivši SFRJ, na katerih se je redno izrekalo za Hrvate štiri milijone državljanov in s poročnim listom iz leta 1952 Josipa Broza Tita in Jovanke Budisavljević, na katerem se je Tito vpisal kot Hrvat. V zvezi z železno zaveso mediji navajajo številne dogodke po razkolu med Titom in Stalinom, ki pričajo o hitrem približevanju tedanje SFRJ k Zahodu in ZDA. Tudi krizo leta 1971, ko je Leonid Brežnjev grozil Titu z rusko invazijo, Richard Nixon pa mu je zagotovil, da ga bodo branile ZDA.


Jugoslavija in Goli otok


Na Hrvaškem so ljudje od Grabar-Kitarovićeve izvedeli, da med njenim odraščanjem ni bilo na voljio različnih vrst jogurta in da si ni želela drugega, kot da izstopi iz komunizma in postane svobodna. Da bi lahko v trgovini izbirala med različnimi vrstami jogurta in da ji ne bi bilo treba sporočati oblasti, koliko kruha bo potrebovala prihodnji teden.



Na festivalu kajkavskih popevk v Krapini je razburila z izjavo, da je bila pesem Došel bum doma (Pod brajde) zaradi svoje domoljubnosti v nekdanji Jugoslaviji prepovedana. Mediji so jo demantirali s podatki, da je bilo v bivši Jugoslaviji na voljo najmanj 85 različnih vrst jogurta in da je domnevno "prepovedana" zagorska popevka nastala leta 1999.

Na plaz kritik se je Grabar-Kitarovićeva odzvala z besedami, naj je nihče ne prepričuje o življenju, ki ga ni bilo. Po njenem vsi vedo, kako je bilo potovati z rdečim potnim listom in kakšna ponižanja so doživljali. To je podkrepila tudi s povzetkom izjave nekdanjega britanskega premierja Winstona Churchilla o železni zavesi od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranu. Nostalgikom za bivšo SFRJ je predlagala, naj uvedejo teden nekdanje Jugoslavije, ki se bo njej najbolj obrestoval, ker bodo vsi, ki bodo karkoli rekli zoper njo, končali na Golem otoku.

Komentarji: