Hrvaška se je izognila vladni krizi

Premier Andrej Plenković je s težkim srcem sprejel odstop domnevno koruptivnega ministra za javno upravo.
Fotografija: Ker je Plenković odlašal z zamenjavo ministra za javno upravo, so mu očitali, da je le nemočna lutka, ki se pretvarja, da vlada. FOTO: Željko Hajdinjak/Cropix
Odpri galerijo
Ker je Plenković odlašal z zamenjavo ministra za javno upravo, so mu očitali, da je le nemočna lutka, ki se pretvarja, da vlada. FOTO: Željko Hajdinjak/Cropix

Hrvaški premier Andrej Plenković se je po izpadu iz tekme za najvišje funkcije v EU posvetil rekonstrukciji vlade. Poleg zunanje ministrice, ki se je povzpela na čelo Sveta Evrope, potrebuje tudi novega ministra za javno upravo, ki je zaradi pritiska javnosti in opozicije odstopil.

Nova generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić ni spravila v slabo voljo Plenkovića le zato, ker mora iskati njeno zamenjavo, temveč predvsem zato, ker je zmanjšala njegove možnosti za visoki položaj v EU. Plenković imena kandidata za vodjo diplomacije še ni razkril, sprejel pa je odstop ministra za javno upravo Lovra Kuščevića in predlagal za novega ministra Ivana Malenice.


Koruptivna Plenkovićeva vlada?


Glasovanje o nezaupnici Kuščeviću je v saboru zahtevala opozicija s Socialdemokratsko stranko (SDP) na čelu, ki mu je očitala, da je zlorabil položaj kot nekdanji župan Nerežišća na Braču in sedanji minister za lastne nepremičninske posle, s katerimi je pridobil milijonsko premoženjsko korist. Prvak SDP Davor Bernardić je poudaril, da v Plenkovićevi vladi ni ministra, ki ga ne bi sumili koruptivnosti. Zaradi afere je grozil razpad vladajoče koalicije, ker je glavna koalicijska partnerica HDZ zahtevala, naj Kruščević odstopi. V Hrvaški narodni stranki (HNS) so ocenili, da Kuščevićeve afere preveč obremenjujejo vlado in ji škodijo.

Plenković je dolgo branil Kuščevića z argumenti, da gre za stare afere, ko Kuščević še ni bil minister, na vprašanja, ali lahko vlada preživi brez HNS, pa je odgovarjal, da nihče ni nenadomestljiv. Generalni sekretar HDZ Gordan Jandroković je poudarjal, da če hoče HNS, ki je večina volivcev HDZ ne mara, res zapustiti vlado, so ji vrata na stežaj odprta. V igri za popolnitev koalicije so bili zlasti poslanci zagrebškega župana Milana Bandića, enega najmočnejših politikov na Hrvaškem, ki vodi prestolnico že 16 let.


Pozabljivi in skesani minister 


Čeprav se je preiskave ministrovega premoženja lotil tudi urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok), je Kuščević vztrajno zavračal krivdo. Po njegovih navedbah je poreklo njegovega premoženja transparentno, vse spremembe pa je prijavil in so dostopne javnosti. Kuščević je težko priznal, da vseh nepremičnin ni vpisal v zemljiško knjigo in se za spodrsljaj javno opravičil.

Najprej se je hvalil, da ima toliko nepremičnin, da jih ni mogoče spremljati. Ko so mu pri tem pomagali novinarji, se je izgovarjal, da ni šlo za skrivanje, temveč le za pozabljivost. Sledile so obtožbe na račun medijev, da gre za konstrukt, montažo, kup lažnih dokumentov in za veliko zaroto. Na koncu je le sprejel politično odgovornost in ponudil odstop z utemeljitvijo, da noče obremenjevati vlade, čeprav je ponosen na svojo politično pot in na milijarde, ki jih je pridobil iz evropskih skladov.

Ker je Plenković odlašal z zamenjavo Kuščevića, ki je tudi politični sekretar HDZ, so mu očitali, da je le nemočna lutka, ki se pretvarja, da vlada. Plenković je njegov odstop sprejel kljub lastni oceni, da se dela velika škoda tako Kuščeviću osebno kot tudi vladi in HDZ. Malenica je diplomirani pravnik, dekan Politehnike v Šibeniku in član sveta za razvoj javne uprave. Po Plenkovićevi oceni je odlična izbira in osvežitev.

Preberite še:

Komentarji: