Hrvaška se na mejnih prehodih ograjuje od BiH

Blizu Velike Kladuše so postavili premično kovinsko ograjo. Načrtujejo jo tudi drugod.
Fotografija: Hrvaška bo ograjo postavila še na dveh mejnih prehodih. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Hrvaška bo ograjo postavila še na dveh mejnih prehodih. FOTO: Jure Eržen/Delo

Zagreb – Na mejnem prehodu Maljevac, nedaleč stran od bosanske Velike Kladuše, so Hrvati včeraj postavili trimetrsko premično kovinsko ograjo. Podobno bodo storili na prehodih Gejkovac in Pašin Potok, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo.

Kot so pojasnili, gre za ukrep tehničnega nadzora meja in njene neposredne okolice, ki je usklajen s pravili za zaščito zunanje meje Evropske unije in schengenskimi pravili. Mejni prehodi morajo praviloma biti ločeni z ograjo, so zapisali na svojem spletnem mestu. Izjeme predstavljajo le prehodi za maloobmejni promet.

Ograja bo ovirala migrante, ki bodo poskušali nasilno prečkati mejo, poroča hrvaški časnik Večernji list. Del ograje so tudi vrata, ki bi jih lahko v primeru nelegalnega vstopa v državo zaprli, s čimer se bodo izognili potrebnim policijskim okrepitvam ter dodatnim policijskim oviram. 

FOTO: Robert Fajt/Cropix
FOTO: Robert Fajt/Cropix
Oktobra je skozi omenjeni mejni prehod skoraj 200 migrantov poskušalo nasilno vstopiti iz BiH na Hrvaško.

Možje v modrem so jim to preprečili z vodnimi topovi in helikopterji, prehod pa je bil zaradi incidentov več dni popolnoma zaprt.



Migrantski pritisk na Bosno in Hercegovino se krepi, so včeraj sporočili iz sveta ministrov. Več kot tretjina prišlekov prihaja iz Pakistana, tem sledijo migranti iz Bangladeša, Iraka, Sirije in Afganistana.

Komentarji: