NIJZ dopustnike poziva, da po vrnitvi s Hrvaške omejijo stike

Ob rekordnih okužbah na Hrvaškem je Hojs napovedal strožje ukrepe, svetovalna skupina za covid-19 predlaga uvedbo karantene pri prehodu iz Hrvaške v Slovenijo.
Fotografija: Iz Hrvaške poročajo o dveh novih smrtnih žrtvah med okuženimi. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Odpri galerijo
Iz Hrvaške poročajo o dveh novih smrtnih žrtvah med okuženimi. FOTO: Denis Lovrović/AFP

Na Hrvaškem so potrdili 208 novih okužb s koronavirusom, kar je največ doslej. Današnji rekord prihaja za tem, ko so včeraj potrdili 180 novih okužb

Hrvaške županije nove okužbe sporočajo do zgodnjega popoldneva, skupni uradni podatki o novookuženih za celotno državo pa niso vselej skladni s seštevkom okužb iz posameznih županij. Po navedbah hrvaškega Indexa so največ okužb potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 79, v Zagrebu pa 50. Umrli sta dve okuženi osebi.  

Preberite še: Kmalu bistveno strožji režim na meji s Hrvaško

V osiješko-baranjski županiji so potrdili 14 novih primerov, v šibeniško-kninski 13, v vukovarsko-sremski 11, v zagrebški deset, v zadrski osem, v primorsko-goranski, brodsko-posavski in dubrovniško-neretvanski po pet, v istrski tri, v karlovaški, požeško-slavonski in siško-moslavški po dva ter v virovitiško-slavonski in varaždinski po en nov primer.

Prizor iz hrvaške Crikvenice. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Prizor iz hrvaške Crikvenice. FOTO: Denis Lovrović/AFP


Avstrija je zaradi naraščanja okužb s koronavirusom pozvala državljane, naj se nujno vrnejo iz Hrvaške, od ponedeljka pa odsvetujejo vsa nenujna potovanja v to državo. Ob vstopu v Avstrijo bodo od ponedeljka vsi, ki se bodo vračali iz Hrvaške, morali predložiti negativen testa na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni, je danes pojasnil zdravstveni minister Rudolf Anschober. »S tem je Hrvaška obravnavana enako kot druge države Balkana - Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija,« je dodal.

Medtem bo po pisanju Indexa za vstop v Srbijo iz Hrvaške treba predložiti manj kot 48 ur star negativni test na novi koronavirus. 



Zaradi velikega števila novih okužb na Hrvaškem so pristojni slovenski organi napovedali možnost uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam, zaradi česar bi bila ob povratku v Slovenijo predvidena dvotedenska karantena.



Po navedbah STA je vodja hrvaškega turističnega združenja Veljko Ostojić ocenil, da bi bila uvrstitev Hrvaške na slovenski rdeči seznam velikanski problem za hrvaški turizem. Vladni govorec Jelko Kacin je sporočil, da sta vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozorila Hrvaško, a da lahko največ storimo sami. Med drugim je zapisal, da lahko nočne zabave, kjer se virus hitro širi, počakajo, še navaja STA

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

 

NIJZ dopustnike poziva, naj po vrnitvi s Hrvaške čim bolj omejijo svoje stike


Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob slabši epidemiološki sliki zadnjih dni mlade pozivajo, naj po vrnitvi s Hrvaške za preprečevanje širjenja novega koronavirusa čim bolj omejijo svoje stike. Odsvetujejo tudi obiskovanje zabav v nočnih klubih, kjer so zelo ugodni pogoji za širjenje novega koronavirusa s človeka na človeka.

»Pozivamo vse, ki so se zabavali v klubih in diskotekah, da 14 dni od zadnjega obiska kluba pozorno opazujejo svoje zdravstveno stanje in v kolikor se pojavijo tipični znaki, kot so vročina, slabo počutje, kašelj, kihanje, izcedki iz nosu, vnete oči, prebavne težave in drugo, da takoj pokličejo svojega zdravnika in se dogovorijo za odvzem vzorca na prisotnost virusa ter upoštevajo njegova nadaljnja navodila,« pravijo na NIJZ.

Vse, ki se vračajo z dopusta, pa pozivajo, da se prvih 14 dni po vrnitvi v državo čim bolj izolirajo in ne obiskujejo svojcev in znancev, ki spadajo v ranljivejše skupine, kot so ostareli, ljudje z rakavimi obolenji, kronični bolniki in podobni. S tem bodo namreč pomagali pri zamejitvi širjenja virusa in ne bodo prenašali okužbe na osebe, ki imajo večje tveganje za zdravstvene zaplete pri okužbi z virusom, so pojasnili.
 

Strožji režim že v prihodnjem tednu


Popoldan pa je notranji minister Aleš Hojs na twitterju zapisal, da bodo zaradi okužb, ki prihajajo iz Hrvaške, uvedli strožji režim vstopa v Slovenijo, verjetno že v prihodnjem tednu. Na podlagi rezultatov testiranj prek vikenda in v ponedeljek bo vlada  prisluhnila predlogom strokovne skupine za covid-19 in na podlagi epidemiološke ocene zaostrila vstop v državo. S ključnikom #karantena pa je napovedal, kakšen bo najverjetneje vladni ukrep.



Po poročanju Televizije Slovenije je povečano število okužb zaskrbelo svetovalno skupino za covid-19, ki zato predlaga uvedbo karantene pri prehodu iz Hrvaške v Slovenijo. Uvedbo bodo predlagali v naslednjih dneh.

Komentarji: