Hrvaški pevec Miroslav Škoro gre v boj za predsednika

Estradnikova napoved kandidature obljublja najbolj razburljive in najbolj negotove predsedniške volitve v zgodovini Hrvaške.
Fotografija: Miroslav Škoro je vstop v predsedniško bitko napovedal na spletnem portalu youtube in na svoji facebook strani. FOTO: posnetek zaslona/youtube
Odpri galerijo
Miroslav Škoro je vstop v predsedniško bitko napovedal na spletnem portalu youtube in na svoji facebook strani. FOTO: posnetek zaslona/youtube

Priljubljeni hrvaški glasbenik in podjetnik Miroslav Škoro je po pričakovanjih danes napovedal svojo kandidaturo za predsednika Hrvaške. Vstop v predsedniško bitko je napovedal na spletnem portalu youtube in na svoji facebook strani. Da Hrvaško konec leta čakajo najbolj zanimive volitve predsednika do zdaj kaže že Škorov govor, v katerem ni pozabil okrcati sedanje predsednice Kolinde Grabar Kiiarović in protikandidata Zorana Milanovića.



Škoro, ki so mu je že po prvi medijski objavi možnosti kandidature merilci javnega mnenja izmerili skoraj desetodstotno podporo, je danes izpolnil pričakovanja svojih privržencev in s skoraj šestminutnim govorom napovedal, da bo, če zmaga, oblast vrnil ljudstvu, kot je to zapisano v ustavi.

Obstoječe politične elite je okrcal kot popolnoma odtujene od ljudstva, saj z raznimi manipulacijama ljudem ne dopuščajo izvedbo referendumov. O Hrvaški se že govori kot o neuspelem projektu, več sto tisoč mladih Hrvatov pa gradi druge države, ker doma niso imeli možnosti napredka brez strankarske izkaznice. Omenil je tudi spiralo sovraštva, ki pomaga odganjati ljudi iz domovine.

"Želim biti ljudski predsednik in le vam bom polagal račune," je med drugim napovedal Škoro. Ne želi biti predsednik "fikus", temveč želi funkciji predsednika s pomočjo ustavnega referenduma dati pooblastila, ki so večja od pooblastil predsednika vlade in ki pripadajo edini vodstveni funkciji v državi, ki je voljena neposredno.

"Ne bom obljubil, da bo hrvaška med najbogatejšimi državami...zame Hrvaška ni naključna država in dokazal bom, da je še kako uspešen projekt, ki so ga ogrozili nesposobni politiki," je med drugim napovedal Škoro. S tem je neposredno napadel sedanjo predsednico Kolindo Grabar Kitarović in Zorana Milanovića, ki sta njegova tekmeca. Grabar Kitarovićeva je nedavno obljubljala, da bo Hrvaška postala ena od najbogatejših držav na svetu, Milanović pa je dejal, da je Hrvaška naključna država.

Komentarji: