Hrvaški se v ladjedelnici Uljanik ponavlja Agrokor

V dneh, ko se hrvaška vlada odloča o usodi svojih ladjedelnic, se je 12 sedanjih in nekdanjih menedžerjev Uljanika znašlo za zapahi.

Objavljeno
27. marec 2019 15.50
Posodobljeno
27. marec 2019 16.11
Ladjedelnica Uljanik v Pulju je že leta prizorišče ostrega sindikalnega boja za redne plače. Račun v obliki odvzema prostosti so zdaj dobili še menedžerji. FOTO: Danijel Bartolić/Cropix
Veliko prelomnih trenutkov se je nagnetlo v zadnji teden marca, morda celo preveč, tudi za vsega hudega vajeno hrvaško ladjedelniško industrijo. Tik pred odločanjem vlade Andreja Plenkovića o tem, ali naj se spusti v nov, 337 milijonov evrov vreden krog sanacije ladjedelnic Uljanik in 3. maj, so zaradi spornega ravnanja z državnim denarjem pri prejšnjih sanacijah priprli 12 sedanjih in nekdanjih ladjedelniških menedžerjev.

Dvanajst osumljenih sedanjih in nekdanjih direktorjev in nadzornikov ladjedelnic Uljanik iz Pulja in 3. maj z Reke je to noč prespalo v priporu po tem, ko jih je sto kriminalistov v obsežni skoraj eno leto trajajoči kriminalistični akciji Uljanik zaprlo v torek. Menedžerji, ki jih policija in tožilstvo bremenita, da so skupino Uljanik (ta združuje puljsko in reško ladjedelnico) v zadnjih letih oškodovali za 1,5 milijarde kun (201 milijon evrov), so že leta 2017 vzbudili pozornost hrvaškega ministrstva za finance.

Tedaj so preverili namensko porabo javnih sredstev za prestrukturiranje ladjedelnice 3. maj. Kot je za Jutarnji list povedala hrvaška gospodarska ministrica Martina Dalić, so bili konec lanskega leta nekdanji in sedanji direktorji ovadeni, ker so sredstva za 3. maj usmerili v sanacijo puljskega Uljanika.
 

Houdinijevi triki, bolj škodljivi od Agrokorja


Goran Veljović, odvetnik Elvisa Pahljine, nekdanjega finančnega direktorja skupine Uljanik, je svojemu varovancu svetoval, naj se brani z molkom, ker se nista imela časa pripraviti za obrambo. Odvetnik je prepričan, da se bo Pahljina lahko branil s prostosti, ker očitanega mu kaznivega dejanja »ne bi mogel ponoviti niti Houdini«.

Hrvaške ladjedelnice so brez državne podpore, ki jo evropska pravila prepovedujejo, že dolgo povsem nedonosne. V zadnjih 27 letih je Hrvaška v sanacijo nasedlih ladjedelnic vložila že več kot štiri milijarde evrov. Čeprav še vedno zaposlujejo skoraj pet tisoč ljudi, je v zadnjih nekaj letih iz ladjedelnic odšlo 1700 zaposlenih, saj so se naveličali neprestanih tudi več mesecev trajajočih zamud pri izplačilih plač.

Številni hrvaški ekonomisti svarijo, da je propad ladjedelništva lahko veliko bolj nevarna ekonomska in socialna bomba, kot je bil propad Agrokorja, ki je v zadnjih dveh letih ogrožal hrvaško gospodarstvo.
 

Kam je šel denar? Bo stečaj ali sanacija?


Zvezdnik med hrvaškimi odvetniki Anto Nobilo, zastopnik prvega moža Uljanika Giannija Rossande, je poudaril, da nikogar od osumljenih ne bremenijo, da bi iz podjetja črpal denar. »Gre za kazniva dejanja, v okviru katerih so bili znotraj sistema Uljanik izvedeni posli, ki so oškodovali kakšno od podjetij znotraj Uljanika,« je za hrvaško televizijo N1 povedal Nobilo.

Denar za sanacijo je bil porabljen za poslovanje Uljanika, vendar tako, da so podjetja znotraj sistema verižno oškodovala drugo podjetje, da je sistem lahko naprej deloval. Pri tem je Nobilo opozoril na čas, ko se dogaja pregon proti 12 menedžerjem.

Ta teden namreč trgovinski sodišči na Reki in v Pulju odločata o začetku stečajnega postopka proti dvema ladjedelnicama, vlada pa se bo odločala o novem krogu sanacije, ki bi državo lahko stal od 337 do 404 milijone evrov. Kakršnakoli že bo odločitev vlade, so hrvaške javne finance v takšnem stanju, da si lahko sanacijo privoščijo, če bo ta odločitev sprejeta, je sporočil finančni minister Goran Marić.