Huawei toži ameriško vlado

Tožba je novo dejanje v napetem ozračju med Kitajsko in Združenimi državami Amerike.
Fotografija: Huawei v ZDA ni zaželen. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Huawei v ZDA ni zaželen. FOTO: Reuters

Kitajsko podjetje Huawei je vložilo tožbo proti vladi Združenih držav Amerike, ker je ta zveznim agencijam prepovedala uporabo Huaweijevih izdelkov.



Pri Huaweiu so prepričani, da ZDA nimajo nobene podlage za uvedbo tovrstne prepovedi, prav tako so zavrnili trditve, da bi imeli povezave s kitajsko vlado, poroča BBC. Američani so sicer prepovedali uporabo izdelkov Huaweia, ker bi lahko ogrozili ameriško varnost, k tovrstnemu ukrepu so pozvali tudi svoje zaveznike.

Huawei je v zadnjih letih postal eden največjih ponudnikov telekomunikacijske opreme na svetu, tožba pa je novo dejanje v napetem ozračju med Kitajsko in Združenimi državami Amerike.

Huawei v ZDA ni zaželen. FOTO: Reuters
Huawei v ZDA ni zaželen. FOTO: Reuters


»Ameriški kongres večkrat ni predložil nobenih dokazov, ki bi lahko upravičili omejevanje Huaweijevih izdelkov, zato smo bili prisiljeni, da pravno ukrepamo,« je rekel direktor Huaweia Guo Ping za BBC. »Prepoved ni zgolj pravno nevzdržna, ampak tudi preprečuje pošteno konkurenco.«

ZDA kazensko preganjajo tudi finančno direktorico kitajskega podjetja Meng Wanzhou, sicer hčerko ustanovitelja Huaweia. Zaradi suma goljufije in kršenja ameriških sankcij proti Iranu so jo aretirali v Kanadi, ZDA pa zahtevajo njeno izročitev. Mengovo so po plačilu varščine izpustili na prostost, a so ji omejili gibanje.

Preberite še:

Komentarji: