»Ime mi je Joe Biden. Sem demokrat. Rad imam Johna McCaina« (VIDEO)

Bivši ameriški podpredsednik Joe Biden se je v čustvenem nagovoru poklonil spominu pokojnega republikanskega senatorja Johna McCaina.
Fotografija: Joe Biden FOTO: Matt York/AFP
Odpri galerijo
Joe Biden FOTO: Matt York/AFP

Joe Biden, bivši ameriški podpredsednik, in pokojni John McCain sta bila velika prijatelja, ki se nista ozirala na politično pripadnost. »Ime mi je Joe Biden. Sem demokrat. Rad imam Johna McCaina,« je dejal pred njegovo krsto, ovito v ameriško zastavo, na zadnji spominski slovesnosti v Phoenixu, prestolnici zvezne države Arizona, ki jo je McCain predstavljal v senatu.

Glede McCaina, ki je umrl v soboto v 81. letu starosti za posledicami možganskega tumorja, nekdanjega republikanskega kandidata za predsednika ZDA in veterana vietnamske vojne, je njegov kolega v senatu Biden dejal, da je "velikan med nami".
»Johna sem vedno imel za brata. Imela sva veliko družinskih prepirov,« je dejal Biden in nasmejal množico. Čustev ni skrival in si med govorom večkrat obrisal solze. Za McCaina je imel le besede hvale. (Več v videu)



Slovesnosti v cerkvi so se med drugim udeležili bivši ameriški predsednik Barack Obama in okoli 20 senatorjev obeh strank. McCainovih sedem otrok in soproga so nato spremljali krsto do vojaškega letala, s katerim jo prepeljali v Washington.



McCaina bodo pokopali v nedeljo v družinskem krogu na pokopališču mornariške akademije v Annapolisu v zvezni državi Maryland, kjer se je izšolal za mornariškega častnika.

Sedanji predsednik Donald Trump se žalnih slovesnosti in pogreba ne bo udeležil. Takšna je bila tudi želja pokojnika, sicer enega redkih ostrih Trumpovih kritikov v vrstah republikancev.

Ameriški mediji poročajo, da na zahtevo družine na pogreb ne bo niti Sarah Palin, bivše guvernerke Aljaske, ki je bila kandidatka McCaina za podpredsednico, ko se je leta 2008 potegoval za predsednika ZDA. McCain naj bi odločitev kasneje obžaloval. Palinova se na informacije ni želela odzvati. Dejala je, da iz spoštovanja do družine McCain nima kaj dodati, poroča britanski BBC.

Preberite še:

Komentarji: