Spopadi med hindujci in muslimani v Indiji terjali nove žrtve

Vodja indijskega zveznega ozemlja Delhi je pozval k uvedbi policijske ure in namestitvi vojske na ulicah.
Fotografija: Spopadi med hindujskimi skrajneži, muslimansko manjšino in policijo po Delhiju divajajo že od nedelje. FOTO: Prakash Singh/AFP
Odpri galerijo
Spopadi med hindujskimi skrajneži, muslimansko manjšino in policijo po Delhiju divajajo že od nedelje. FOTO: Prakash Singh/AFP

V Indiji so večdnevni protesti, ki so se ponekod razvili v izgrede, doslej terjali 20 smrtnih žrtev, 189 ljudi pa je bilo ranjenih, med njimi jih je bilo okoli 60 ustreljenih. Vodja indijskega zveznega ozemlja Delhi Arvind Kejriwal je pozval k uvedbi policijske ure in namestitvi vojske na ulicah.



Protesti proti novemu zakonu o državljanstvu v indijski prestolnici potekajo že od nedelje, v ponedeljek in torek pa so se sprevrgli v spopade med hindujci in muslimani, ko so se začeli obmetavati s kamenjem, se spopadli z mačetami ter palicami in streljali.

Skupine hindujcev že od nedelje, ob pozivih h genocidu, napadajo muslimanske četrti. FOTO: Sajjad Hussain/AFP
Skupine hindujcev že od nedelje, ob pozivih h genocidu, napadajo muslimanske četrti. FOTO: Sajjad Hussain/AFP


»Umrlo je 20 ljudi, 189 jih je na zdravljenju v bolnišnici. Okoli 60 jih je utrpelo strelne rane,« je za AFP dejal zdravnik Sunil Kumar iz bolnišnice, kjer zdravijo protestnike.



Keriwal je zato danes osrednjo vlado pozval k uvedbi policijske ure in da se na ulice pošlje vojake. »Razmere so alarmantne. Policija kljub vsem naporom ne more nadzorovati razmer in pomirjati. Nemudoma bi morali poklicati vojsko in uvesti policijsko uro na prizadetih območjih,« je tvitnil.

Protesti na severovzhodnem delu mesta so za seboj pustili opustošenje, saj so uničevali in zažigali avtomobile in stavbe.

Preberite še:

Komentarji: