Vlada bo domove za starejše in zapore razglasila za ogrožena območja

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Predstavniki ministrstva za zdravje so danes na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko ter na brniškem letališču izdali vsaj 277 karantenskih odločb, od tega največ na Obrežju, najmanj pa na Jelšanah. Z vročanjem karantenskih odločb na mejnih prehodih so pristojni začeli v soboto in jih v samo dveh dneh po podatkih vlade izdali 1260. Karantenske odločbe na mejnih prihodih vročajo zaposleni na ministrstvu za zdravje, ki so zato pooblaščeni in imajo opravljen izpit iz zakona o upravnem postopku. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predstavniki ministrstva za zdravje so danes na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko ter na brniškem letališču izdali vsaj 277 karantenskih odločb, od tega največ na Obrežju, najmanj pa na Jelšanah. Z vročanjem karantenskih odločb na mejnih prehodih so pristojni začeli v soboto in jih v samo dveh dneh po podatkih vlade izdali 1260. Karantenske odločbe na mejnih prihodih vročajo zaposleni na ministrstvu za zdravje, ki so zato pooblaščeni in imajo opravljen izpit iz zakona o upravnem postopku. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo



22.55 Vlada bo domove za starejše in zapore razglasila za ogrožena območja

Vlada bo domove za starejše občane in ostale socialno-varstvene ustanove vključno z zapori razglasila za ogrožena območja, je za TV Slovenija minister za delo Janez Ciglar Kralj razkril dogovor s posveta vlade. S tem bodo vzpostavili pravno podlago za sprejemanje ukrepov v zvezi s koronavirusom, tako bodo lahko denimo odločili o zaprtju domov.

O odločitvi o ponovnem zaprtju domov se bodo posvetovali s stroko, je v oddaji Odmevi še dodal Cigler Kralj. O razglasitvi socialno-varstvenih ustanov za ogrožena območja so se na podlagi predloga ministrstva za delo v skladu s 4. odstavkom 7. člena zakona o nalezljivih boleznih odločili na današnjem posvetu vlade na Brdu pri Kranju.

Cigler je še povedal, da so v zakonodajno obravnavo dali predlog, da se z 31 milijoni evrov interventno pomaga domovom za starejše občane reševati kadrovsko stisko, da se stroškov ne bi prevalilo na stanovalce in njihove sorodnike.

20.46 V Parizu končno odprli muzej Louvre

Pariški muzej Louvre, eden najbolj obiskanih muzejev na svetu, je ponovno odprl vrata za obiskovalce, a z določenimi omejitvami zaradi pandemije covida-19. Del muzejskega kompleksa sicer še naprej ostaja za obiskovalce zaprt. Louvre, ki je zaprt od 13. marca, je po besedah direktorja muzeja Jean-Luca Martineza že zabeležil izgubo v višini več kot 40 milijonov evrov. Lani je muzej obiskalo okoli deset milijonov obiskovalcev, med njimi tri četrtine turistov.

Številni obiskovalci v na novo odprtem pariškem muzeju Louvre. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Številni obiskovalci v na novo odprtem pariškem muzeju Louvre. FOTO: Charles Platiau/Reuters


20.42 Tudi Avstrija v primežu bolezni covid-19

V Avstriji imajo prvič po 19. maju več kot tisoč aktivno okuženih z novim koronavirusom in sicer 1012 oseb. Skupno so doslej v Avstriji potrdili 18.365 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 706 bolnikov. V minulih 24 urah so potrdili 85 novih okužb, največ znova v Zgornji Avstriji (57), sledi Dunaj z 21 novimi okužbami. Dunajsko start up podjetje Lead Horizon je medtem razvilo komplet za testiranje na okužbo z novim koronavirusom doma. Po napovedih naj bi bil najprej dostopen v prodajalnah Bipe in lekarnah.

20.38 V Sloveniji potrdili 16 novih okužb s koronavirusom
 
V Sloveniji so v nedeljo ob 530 testiranjih potrdili 16 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih pa je bilo 11 bolnikov. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika, prav tako nihče ni umrl, kažejo vladni podatki. Doslej so v državi potrdili 1716 okužb s koronavirusom, umrlo pa je 111 bolnikov s covidom-19. Vladni govorec Jelko Kacin v prihodnje pričakuje seznanitev članov vlade z dopolnitvami vladnih načrtov za ukrepanje ob širjenju novega koronavirusa. Dve osebi sta bili sicer v teh dneh osumljeni širjenja okužbe iz malomarnosti, za kar je zagrožena denarna ali zaporna kazen. Na meji so medtem predstavniki ministrstva izdali vsaj 277 karantenskih odločb.

20.26 ATP koronavirusu prilagaja jakostno lestvico

Iz vodstva Združenja teniških igralcev (ATP) so danes sporočili, da zaradi izrednih razmer v povezavi s pandemijo novega koronavirusa spreminjajo tudi točkovanje na svetovni jakostni lestvici. Lestvica je zamrznjena od 16. marca, po novem pa bo namesto 52 tednov upoštevala izide 22 mescev - od marca 2019 do decembra 2020. Še naprej bo za lestvico štelo 18 najboljših izidov v sezoni, a dvojne točke seveda ne bodo možne. Tako isti igralec ne bo mogel imeti upoštevnega istega turnirja iz leta 2019 in 2020 v štetju 18 najboljših izidov. V letu 2021 naj bi se štetje vrnilo na običajno raven enega leta.

19.45 V Katarju presegli mejo 100.000 okuženih

Katar, kjer bo leta 2022 naslednje svetovno prvenstvo v nogometu, je presegel mejo 100.000 okuženih z novim koronavirusom, je danes poročala nemška tiskovna agencija dpa. Katar je kot druga arabska država presegel mejo 100.000 okuženih, po zadnjih podatkih, ki jih je danes tam sporočilo zdravstveno ministrstvo, je bolnikov natančno 100.345. Doslej je za posledicami okužbe umrlo 133 ljudi. Zaradi strogih ukrepov in zaprtih mej je sicer število na novo okuženih v Katarju v zadnjih dneh manjše, danes je bilo takšnih primerov 546. V arabskem svetu je sicer največ okužb v Savski Arabiji; v državi s 33 milijoni prebivalcev imajo po zadnjih podatkih 213.000 okuženih, po podatkih oblasti pa je bilo žrtev, povezanih s covidom-19, v tej državi doslej 2000.

19.02 V ligi NHL v mesecu dni pozitivnih 35 hokejistov

V severnoameriški hokejski ligi NHL je bilo v zadnjem mesecu dni 35 igralcev okuženih z novim koronavirusom, je sporočilo vodstvo tekmovanja. Liga je hokejiste testirala v klubskih objektih vse od 8. junija, skupaj je moralo na testiranje 396 hokejistov. Med temi je bilo po poročanju agencije Associated press 23 okuženih, na drugih testiranjih pa je bilo pozitivnih še 12 mojstrov igre s ploščkom na ledu. V ligi NHL 1. avgusta načrtujejo nadaljevanje prekinjenega prvenstva. Vodstvo lige in sindikat igralcev pa so se danes dogovorili tudi za pogoje v času koronakrize, ki jih bo treba v nadaljevanju sezone dosledno spoštovati.

18.45 Opozicija kritična do aplikacije za sledenje okuženim

Opozicija v današnji obravnavi predloga zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 na seji odbora DZ za delo opozarja, da je vlada med socialne ukrepe skrila nadzor nad državljani in represijo. »Počasi uvajate diktaturo,« je predstavnikom vlade očitala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Z namenom preprečevanja širjenja okužb predlog zakona daje tudi pravno podlago za vzpostavitev in delovanje mobilne aplikacije, katere namen je obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami, ki jim je bila odrejena karantena. Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne. »Ti si bodo morali aplikacijo obvezno namestiti,« je povedal Cigler Kralj. Določbe o aplikaciji so v zakonsko besedilo zapisane iz preventivnega vzroka, in sicer z namenom varovanja zdravja in življenja ljudi, je pojasnil.

»Določbe o aplikaciji so v zakonsko besedilo zapisane iz preventivnega vzroka, in sicer z namenom varovanja zdravja in življenja ljudi«. Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve FOTO: Voranc Vogel/Delo
 
»Določbe o aplikaciji so v zakonsko besedilo zapisane iz preventivnega vzroka, in sicer z namenom varovanja zdravja in življenja ljudi«. Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino in socialne zadeve FOTO: Voranc Vogel/Delo  


V zakonodajnopravni službi DZ so do določb glede mobilne aplikacije kritični. »Predlagana zasnova mobilne aplikacije temelji na napačnem izhodišču, da ne gre za obdelavo osebnih podatkov,« je dejala pravnica državnega zbora in pojasnila, da aplikacija, kljub temu da je anonimna, temelji na obdelavi osebnih podatkov tistih oseb, za katere bo uporaba obvezna. Obširno negativno mnenje je na te določbe dal tudi informacijski pooblaščenec, je spomnil Vojko Starovič (SAB). »Določbe, ki se nanašajo na obdelavo identifikacijskih in osebnih podatkov so povsem nesprejemljive,« je opozoril. Sam bi poglavju o uvedbi mobilne aplikacije nasprotoval tudi v primeru, da bi bila njena uporaba povsem prostovoljna. V NSi uvedbo aplikacije podpirajo. Aplikacija bo anonimna in ne bo beležila stikov z naključno mimoidočimi, je zagotovila Tadeja Šuštar (NSi). Predlog zakona v njeni poslanski skupini podpirajo, saj naslavlja pomembne rešitve pri mogočem drugem valu epidemije, je dejala.

18.35 Nekdanji kapetan srbskih košarkarjev pozitiven na koronvirus

Z novim koronavirusom je okužen tudi nekdanji kapetan košarkarske reprezentance Srbije Milan Mačvan, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, ki se sklicuje na beograjske medije. Mačvan se trenutno zdravi v bolnišnici Dragiša Mišović. Gre za še enega med srbskimi športniki, ki se je okužil z virusom. Med najbolj znanimi so zanesljivo Novak Đoković, Nikola Jokić, nekateri nogometaši Crvene zvezde, Viktor Troicki, Nikola Janković in drugi.

18.28 Indija na tretjem mestu po številu okužb

Indija je medtem prehitela Rusijo na tretjem mestu po številu okužb. V državi so namreč doslej potrdili skoraj 700.000 primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili okoli 24.000 novih okužb. V Rusiji so doslej potrdili nekaj več kot 681.000 okužb z novim koronavirusom. V Indiji je doslej zaradi covida-19 umrlo 19.963 ljudi, kar je bistveno manj kot v ostalih z novim koronavirusom najhuje prizadetih državah. Po številu smrti sta na prvih dveh mestih med državami sveta ZDA in Brazilija.

18.26 Kljub pandemiji Trump na predvolilni shod

V ZDA, najhuje prizadeti državi v pandemiji covida-19, so doslej potrdili 2,9 milijona okužb z novim koronavirusom in skoraj 130.000 smrti zaradi covida-19. Ameriški predsednik Donald Trump kljub naraščanju okužb za soboto načrtuje že drugo predvolilno zborovanje po izbruhu epidemije v ZDA v drugi polovici marca. Zborovanje bo potekalo na prostem v Portsmouthu v zvezni državi New Hampshire.

Preberite tudi: Trump z zagotovilom, da bodo ZDA kmalu imele odgovor na koronavirus

18.21 V Švici obvezno nošenje zaščitnih mask

V Švici so prvič od začetka pandemije covida-19 uvedli obvezno uporabo zaščitnih mask v javnem potniškem prometu, tudi letalskem. Doslej je bila uporaba mask v javnih prevoznih sredstvih priporočena le v času prometne konice. V Švici so v zadnjih dneh zabeležili porast novih okužb z novim koronavirusom. Po poročanju tamkajšnjih medijev se je število okužb v primerjavi s prejšnjim tednom povečalo za 134 odstotkov. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so v Švici doslej potrdili 32.268 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 1965 bolnikov.

18.18 V Novem Pazarju epidemija koronavirusa ne pojenja

Srbija je danes dovolila prihod zdravnikov iz BiH, ki želijo nuditi medicinsko pomoč hudo prizadetemu prebivalstvu zaradi covida-19 v Novem Pazarju, poroča spletni Dnevni Avaz. Ambasada BiH v Beogradu je bila obveščena, da bo medicinskemu osebju, ki ga sestavljajo prostovoljni zdravniki, omogočeno nuditi pomoč njihovim utrujenim kolegom v Novem Pazarju. To mesto v Sandžaku, ki ga zaradi številnih okužb z novim koronavirusom imenujejo tudi srbski Bergamo, je bilo samo v zadnjih 24-urah sprejetih v bolnišnico 330 bolnikov in 55 oseb iz kraja Sjenice, je na današnji tiskovni konferenci povedal koordinator splošne bolnišnice v Novem Pazarju Mirsad Đerlek. Po njegovih besedah, ki so zapisane na spletnem portalu Sanđak press, so predvčerajšnjim v bolnišnico sprejeli 98 oseb okuženih s koronavirusom. »Do zelo  povečanega števila hospitaliziranih je prišlo, ker smo postali regionalna kovid bolnica, zaradi česar smo na zdravljenje sprejeli tudi 55 bolnikov iz Sjenice. Iz Sjenice se je virus tudi začel širiti drugam,« je dejal Đerlek. Povedal je še, da je na respiratorjih priključenih osem hudo bolnih oseb in da v zadnjih dveh dneh nihče ni umrl od tistih, ki so priključeni na te medicinske aparature.

17.20 Od polnoči na zelenem seznamu spet Francija in Češka
 
Vlada Republike Slovenije je po seznanitvi z oceno epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje odločila, da se na seznam epidemiološko varnih držav (zeleni seznam) ali administrativnih enot držav v skladu s tretjim odstavkom 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije s 7. julijem 2020 ponovno uvrstita Francija in Češka. Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

S seznama epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav pa je vlada črtala češko administrativno enoto Moravsko-šlezijsko (kar pomeni, da ta ostaja na rumenem seznamu). Iz držav ali administrativnih enot držav na rumenem seznamu lahko brez karantene vstopijo v Slovenijo državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihajajo iz držav članic EU oziroma schengenskega območja, če predložijo dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je bival v času bivanja, ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila. Sicer se šteje, kot da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za druge osebe je ob vstopu obvezna 14-dnevna karantena, razen če sodijo med katerokoli izjemo v 10. členu odloka.

17.11 V Dravogradu pozivi k poostrenemu nadzoru nad spoštovanjem odločb o karanteni

Občinski štab civilne zaščite v Dravogradu je pozval inšpekcijske službe in policijo, naj poostrijo nadzor nad spoštovanjem odločb o karanteni. Na občini so bili namreč s strani občanov obveščeni o domnevno neprimernem ravnanju posameznikov, ki jim je bila odrejena karantena. Na območju občine je trenutno deset aktivnih okužb z novim koronavirusom. V dravograjski občini, kjer so v času razglašene epidemije imeli skupno sedem potrjenih okužb z novim koronavirusom in so uspešno zajezili širjenje okužbe, so se okužbe s tem virusom ponovno začele pojavljati prejšnji teden.

17.10 Lion Air bo odpustil 2600 zaposlenih

Največji letalski prevoznik v jugovzhodni Aziji, indonezijska skupina Lion Air, bo odpustil 2600 od skupno 29.000 zaposlenih. Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v družbi, je ukrep, ki predstavlja naslednji korak po nedavnem znižanju plač, nujen zaradi posledic pandemije covida-19.

17.07 Opozorilo o nujnosti tehtanja omejevalnih ukrepov

Svet varuha za človekove pravice je danes razpravljal o ukrepih ob širjenju novega koronavirusa. Kot pravi varuh Peter Svetina, je omejevanje pravic v krizi sicer dopustno, a mora biti sorazmerno, obstajati pa mora jasna zakonska podlaga. Minister Janez Cigler Kralj zagotavlja, da je tehtanje sorazmernosti ukrepov eno njihovih vodil. Člani sveta so, kot so sporočili po seji, varuhu svetovali, naj pozove vlado, da pred sprejetjem vsakega ukrepa, ki ga načrtuje za zajezitev epidemije, opravi predhodno presojo posledic ukrepov na človekove pravice in temeljne svoboščine.

16.37 Kolesarsko EP avgusta v Plouayu

Evropska kolesarska zveza (UEC) je sporočila, da bo evropsko prvenstvo potekalo letos avgusta v francoskem mestu Plouay. Tekmovanje bi po prvotnem načrtu moral septembra gostiti italijanski Trento, vendar so ga zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili na leto 2021. Zdaj je krovna zveza našla nadomestnega prireditelja za letošnje EP. Kot je sporočila zveza, bo EP v cestnem kolesarstvu potekalo med 24. in 28. avgustom v Plouayju. Do dogovora so pri UEC prišli po sodelovanju s francosko kolesarsko zvezo in lokalnimi oblastmi v tem kraju, ki je sicer močno povezan s kolesarstvom.

16.35 »Okuženi ne potrebujejo premestitve v bolnišnico«
 

Strokovna skupina za obvladovanje bolnišničnih okužb iz šempetrske bolnišnice je danes obiskala vipavski center starejših Pristan in ugotovila, da je namestitev okuženih v domu ustrezna in zato ne potrebujejo premestitve v bolnišnico, je v izjavi povedala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler. Do vzpostavitve rdeče cone v Centru starejših Pristan v Vipavi bi lahko šempetrska bolnišnica ponudila začasno namestitev, vendar to po besedah Savnik Winklerjeve ne bo potrebno.
»Strokovna skupina je ugotovila, da rdeča cona v domu ustreza vsem merilom in standardom, okuženi pacienti so v ločenih sobah. Vzpostavili so tudi kontrolo nad ločevanjem t.i. čistih in nečistih poti, kako bo potekalo hranjenje, kako bo potekal transport fiktivnega materiala. Z našim znanjem smo jim v celoti še vedno na voljo, vsakodnevno bomo prihajali v vipavski dom in jim nudili pomoč,« je povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice.

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca. FOTO: Igor Mali
Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca. FOTO: Igor Mali


Obljubila je tudi pomoč pri zagotavljanju osebne varovalne opreme, če je bo v vipavskem centru pričelo primanjkovati.
»Ker so v vipavskem domu uspeli ustrezno urediti rdečo cono, ni nobene potrebe po selitvi v bolnišnico. Imamo vzpostavljeno negovalno covid enoto za potrebe drugih domov, če pride do podobnega dogodka, da se pojavi okužena oseba. Selitev ni rešitev za oskrbovance, saj oskrbovanci, ki ne kažejo znakov bolezni, lahko ostanejo v svojem domskem okolju. Če bo kdo od okuženih potreboval bolnišnično zdravljenje, pa bo premeščen na infekcijsko kliniko v Ljubljani,« je še poudarila.
V Centru starejših Pristan Vipava je trenutno 16 okuženih, med njimi devet oskrbovalcev in sedem zaposlenih. Do konca današnjega dne bodo testirali vse stanovalce in zaposlene v domu, rezultate testiranj pa naj bi dobili najkasneje do torkovih jutranjih ur. V centru je sicer skupaj 108 stanovalcev in 45 zaposlenih. Enajst zaposlenih je trenutno v karanteni na svojih domovih. Da so zagotovili nemoteno delo v domu, sta jim danes priskočili na pomoč dve zaposleni iz novogoriškega doma starejših občanov in ena zaposlena iz Zdravstvenega doma Ajdovščina.

Preberite tudi: Jankovićev test negativen, a bo preventivno ostal v karanteni

16.26 Vlada bo vztrajala pri zaostritvi nadzora nad izvajanjem karantene

Na nujno medicinsko pomoč Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je zaradi bolečin v trebuhu v začetku meseca obrnila 37-letnica, ki zdravstvenega osebja ni takoj obvestila, da so njenemu partnerju pred dnevi potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, je 40-letnik v času, ko bi moral ostati doma, hodil na delo v večjem podjetju. Zoper oba je ljubljanski UKC podal prijavo, policisti pa so začeli z zbiranjem informacij glede suma kršitev 177. člena kazenskega zakonika, za kar je zagrožena denarna ali zaporna kazen.

Klinični center v Ljubljani. FOTO: Blaz Samec/Delo
Klinični center v Ljubljani. FOTO: Blaz Samec/Delo


Minuli konec tedna so pristojni sicer začeli z vročanjem karantenski odločb na šestih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko ter na letališču Brnik. Vročili so 1260 karantenskih odločb, so po novinarski konferenci zapisali na vladnem spletišču.
Karantenske odločbe na mejnih prihodih vročajo zaposleni na ministrstvu za zdravje, ki so zato pooblaščeni in imajo opravljen izpit iz zakona o upravnem postopku. Kot so za STA še pojasnili na ministrstvu za zdravje, je na mejnih prehodih od 4. do 6. julija odločbe vročalo 22 zaposlenih na omenjenem ministrstvu. »Vlada bo vztrajala pri zaostritvi nadzora nad izvajanjem karantene. Pričakujemo, da bo inšpektorat prioritete svojega dela usmeril v to področje, saj je v tem trenutku ključno, da zamejimo vnos iz tujine v Slovenijo,« je poudaril Kacin.

16.20 Newyorške borze uvodoma v zelenem

Indeksi na newyorških borzah so se v uvodnem delu današnjega trgovanja obarvali zeleno. Vlagatelji so bolj kot na podatke o nadaljnjem širjenju novega koronavirusa pozorni na poročila, ki kažejo na okrevanje globalnega gospodarstva po pandemiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

16.17 Mladinski centri po epidemiji nemoteno izvajajo poletne aktivnosti

Ljubljanski mladinski centri so po koncu epidemije odprli svoja vrata in večinoma nemoteno pričeli s poletnimi aktivnostmi. Odpadli bodo le večji dogodki, kjer se navadno zbere več kot 50 obiskovalcev. Poleg tega so v centrih uvedli zaščitne ukrepe, kot so varnostna razdalja 1,5 metra, uporaba zaščitnih mask in razkuževanje. Ko so se centri tudi fizično odprli za svoje obiskovalce, nekateri z junijem, drugi že 18. maja, so vsi uvedli varnostne ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Vse organizacije se med dogodki v notranjih prostorih držijo varnostne razdalje 1,5 metra, skrbijo za higieno, razkuževanje in obvezno uporabno zaščitnih mask.

16.14 Zadovoljni s koriščenjem turističnih bonov

Turistični boni so tudi v gorenjska turistična središča privabili veliko slovenskih gostov. Zadovoljni so v Bohinju in Kranjski Gori, medtem ko je na Bledu situacija slabša. Kot kaže, bo vsaj poletna sezona boljša od prvotnih pesimističnih napovedi, skrbi pa jih, kaj bo jeseni in pozimi. Zato predlagajo podaljšanje možnosti koriščenja bonov. Medtem ko slovenska Obala poka po šivih, pa v gorenjskih turističnih središčih letošnje poletje ni tako. Zlasti Bled, kjer so običajno nočitvene zmogljivosti poleti povsem polne in kjer slovenski gostje letno opravijo le pet odstotkov nočitev, jih je pandemija covida-19 močno prizadela. Kot je ocenil direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj, je trenutna zasedenost približno na 30 odstotkih v primerjavi z enakim obdobjem lani.

16.12 Podjetju CureVac posojilo EU za razvoj cepiva proti koronavirusu

Evropska investicijska banka (EIB) bo biofarmacevtskemu podjetju CureVac zagotovila posojilo v vrednosti 75 milijonov evrov za razvoj cepiva proti novemu koronavirusu. CureVac, ki razvija inovativna zdravila, bo posojilo uporabilo za podporo stalnemu razvoju cepiv proti nalezljivim boleznim, vključno s cepivom proti koronavirusu. Poleg tega bo podjetje CureVac razširilo svoje proizvodne zmogljivosti in pospešilo dokončanje četrtega proizvodnega obrata v Tübingenu v Nemčiji, so danes sporočili v Evropski komisiji.

16.10 Na Balkanu danes manj novih okužb s koronavirusom

Iz balkanskih držav danes poročajo o nekoliko manjšem številu novih okužb z novim koronavirusom kot v preteklih dneh. V Srbiji so v preteklih 24 urah potrdili 289 novih primerov, v Severni Makedoniji 78, v BiH pa 62. Na Kosovu so medtem znova uvedli policijsko uro v nočnem času v Prištini in še treh krajih. Iz Srbije danes poročajo o 289 novih primerov okužbe z novim koronavirusom po opravljenih 7872 testih, medtem ko so imeli v nedeljo 302 novi okužbi. Za covidom-19 je umrlo še šest ljudi, na aparatih za dihanje je priključenih 93 bolnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V Severni Makedoniji so v preteklem dnevu potrdili 78 novih primerov, kar je manj kot v nedeljo, ko so jih 115. Za covidom-19 je umrlo še pet ljudi, ozdravelo je 172 bolnikov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. V Severni Makedoniji so do zdaj potrdili 7124 primerov okužbe, umrlo je 346 ljudi. V državi je trenutno 3579 aktivnih primerov novega koronavirusa.

Za covidom-19 je umrlo še šest ljudi, na aparatih za dihanje je priključenih 93 bolnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Na fotografiji zdravniško osebje v Beogradu. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Za covidom-19 je umrlo še šest ljudi, na aparatih za dihanje je priključenih 93 bolnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Na fotografiji zdravniško osebje v Beogradu. FOTO: Marko Djurica/Reuters


Tudi v BiH je precej upadlo število novih okužb v primerjavi z nedeljo. Danes poročajo o 62 novih primerih, v nedeljo pa so jih potrdili 141. Rekord so sicer zabeležili v soboto, ko so potrdili 289 novih primerov. V preteklih 24 urah sta za covidom-19 umrli še dve osebi, skupno pa 194. Kosovska vlada je medtem znova uvedla policijsko uro v Prištini, Prizrenu, Uroševcu in Vučitrnu, kjer beležijo največ okužb. Ljudje ne bodo smeli ven med 21. in 5. uro. »Gibanje ljudi zunaj domov je v tem času prepovedano,« je sporočila vlada v Prištini. Na Kosovu so do zdaj potrdili okoli 3500 primerov novega koronavirusa, umrlo je 75 ljudi.

15.43 Pomoč Škocjanskim jamam v septembru
 
Park Škocjanske jame je upad obiska zaradi koronavirusa toliko prizadel, da so morali črtati vse za letos predvidene investicije, več zaposlenih poslati na čakanje, nekatere pa tudi odpustiti. Direktor zavoda Stojan Ščuka pričakuje, da bodo finančne pomoči države deležni po rebalansu proračuna v septembru.

Park Škocjanske jame je epidemija koronavirusa finančno močno prizadel. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Park Škocjanske jame je epidemija koronavirusa finančno močno prizadel. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Čeprav gre pri Parku Škocjanske jame za javni zavod, od države dobijo le 11 odstotkov potrebnih sredstev. Okoli pet odstotkov jim uspe pridobiti evropskih sredstev, preostanek pa morajo pokriti s prodajo vstopnic, je za STA pojasnil Ščuka.

15.40 Javnofinančni učinki protikoronskih zakonov
 
Fiskalni svet javnofinančne učinke prvega in tretjega protikoronskega zakona na podlagi podatkov do začetka julija ocenjuje na skoraj 1,1 milijarde evrov, pri čemer na tretji paket odpade 15 milijonov evrov. O četrtem protikoronskem zakonu svet meni, da je skladen s priporočili mednarodnih organizacij. Vlada je ob sprejemanju prvega in tretjega protikoronskega zakona vrednost enkratnih ukrepov z neposrednim učinkom na javne finance ocenila na skupno okoli štiri milijarde evrov oziroma 8,8 odstotka za letos napovedanega BDP. V Programu stabilnosti 2020 se je ocena vrednosti prvega zakona znižala, tako da uradna ocena obeh paketov skupaj znaša okoli 2,8 milijarde evrov oziroma 6,2 odstotka BDP, so spomnili v fiskalnem svetu.

15.37 Pomanjkanje sistemske ureditve za osamitev obolelih za covidom-19

V skupnosti socialnih zavodov opozarjajo, da so nov pojav okužb s koronavirusom v domovih za starejše pričakali brez sistemske ureditve, ki bi zagotovila nujno potrebno hitro osamitev vseh obolelih stanovalcev zunaj doma. Obenem ministrstvo še naprej zahteva, naj se v domovih vzpostavijo tri ločene cone, kar v večini primerov ni izvedljivo, menijo. »Ministrstvo za zdravje kljub nenehnim opozorilom, da večina domov nima niti osnovnih pogojev za izvajanje popolne osamitve, ni zagotovilo ustrezne lokacije ali več lokacij za osamitev zunaj domov za starejše,« so v sporočilu za javnost opozorili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Ministrstvo od zavodov še naprej zahteva vzpostavitev treh ločenih con, kar pa po oceni skupnosti v večini primerov ni izvedljivo. Večina domov za starejše namreč nima osnovnih prostorskih, tehničnih, kadrovskih in drugih virov za izvajanje popolne in učinkovite osamitve oseb, okuženih z novim koronavirusom.

15.30 Dve osebi osumljeni širjenja koronavirusa iz malomarnosti

Vladna delovna skupina se bo zvečer seznanila s kršitvami in nadzorom karantenskih odločb, vladni govorec Jelko Kacin pa pričakuje tudi seznanitev članov vlade z dopolnitvami vladnih načrtov za ukrepanje ob širjenju novega koronavirusa. Medtem sta dve osebi osumljeni širjenja okužbe iz malomarnosti, za kar je zagrožena denarna ali zaporna kazen.

15.24 Na Hrvaškem imajo že 897 obolelih s covidom-19

Na Hrvaškem so od nedelje popoldne potrdili še 69 okužb z novim koronavirusom, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Največ novookuženih je na območju Zagreba in osiješko-baranjske županije. Hrvaški epidemiologi so napovedali, da bodo okrepili pogovore s slovenskimi kolegi glede kriterijev za prehajanje državne meje. Na Hrvaškem imajo danes 897 obolelih s covidom-19. Med njimi je 90 ljudi na zdravljenju v bolnišnicah, pet oseb je priključenih na ventilatorje. Doslej je umrlo 113 ljudi, navaja štab civilne zaščite. Kot dodajajo, so doslej na Hrvaškem potrdili 3220 okužb, 2210 oseb pa je okrevalo. Opravili so skoraj 86.000 testiranj, 587 v preteklih 24 urah.

15.16 Koronavirus spet preložil maraton v Parizu

Maraton v Parizu je preložen na 15. november, so sporočili francoski organizatorji, ki so ga morali pred tem zaradi pandemije novega koronavirusa prvič že preložiti na 18. oktober. Pred tem so morali odpovedati tri velike maratone v New Yorku, Bostonu in Berlinu. Na programu sta za zdaj še tista v Londonu (4. oktobra) in Chicagu (11. oktobra).

15.14 Eintracht pol milijona evrov za dobrodelne namene

Nemški nogometni prvoligaš Eintracht je namenil pol milijona evrov petim dobrodelnim organizacijam v Frankfurtu in okolici, kjer domuje ekipa. Za ta namen je dal sredstva iz vstopnic, za katere navijači niso zahtevali denarja nazaj, kljub temu da zaradi pandemije novega koronavirusa ne morejo na stadione. »Solidarnost, ki smo ji priča v teh težkih časih na vseh področjih, je izjemna. V našem klubu je to vidno tako med igralci, vodstvom kluba, sponzorji in navijači,« je ocenil direktor kluba Oliver Frankenbach.

15.12 Britanci za kulturo namenjajo 1,6 milijarde funtov

Velika Britanija bo gledališčem, galerijam in drugim kulturnim ustanovam za blaženje posledic covida-19 namenila 1,57 milijarde funtov, je sporočila britanska vlada. Umetniški in kulturni sektor v Veliki Britaniji je pandemija močno prizadela. Koncerti še vedno niso možni, usoda prizorišč je zaradi vzdrževanja socialne distance negotova. Sredstva bodo namenjena muzejem, zgodovinskim lokacijam pa tudi družbam, ki organizirajo dogodke z živo glasbo, ter neodvisnim kinom, piše francoska tiskovna agencija AFP.

15.10 V vipavskem centru starejših odkrili še eno okužbo med zaposlenimi

Po nedeljskem popoldanskem testiranju na okužbe z novim koronavirusom v Centru starejših v Vipavi so okužbo potrdili pri še enem od zaposlenih. Skupaj je tako okužba potrjena pri sedmih zaposlenih in devetih stanovalcih. Danes nadaljujejo testiranja; dopoldne jih bodo tako opravili pri okrog 40 stanovalcih in 12 zaposlenih. Kot je za STA danes še povedal direktor vipavskega centra starejših Martin Kopatin, tako ostaja še okrog 20 stanovalcev doma, ki jih bodo testirali danes pozno popoldne ali v torek zjutraj.

V vipavskem domu starejših so okužbo s koronavirusom doslej potrdili pri sedmih zaposlenih in devetih stanovalcih. FOTO: Katja Željan/Delo
V vipavskem domu starejših so okužbo s koronavirusom doslej potrdili pri sedmih zaposlenih in devetih stanovalcih. FOTO: Katja Željan/Delo


Na ljubljansko infekcijsko kliniko so premestili štiri stanovalce, pri katerih so najprej odkrili okužbo, preostalih pet okuženih pa je še vedno v domu, saj ne kažejo znakov obolelosti. Stanovalci ostajajo v svojih sobah v osamitvi.
»Iz bolnišnice danes še nimamo informacij, kako se počutijo tja premeščeni naši stanovalci, drugi pa se počutijo dobro in ne kažejo nobenih znakov bolezni,« je dejal Kopatin.

15.00 LMŠ, SD, Levica in SAB vztrajajo pri svoji preiskovalni komisiji ukrepov med epidemijo

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so napovedale vložitev zahteve za odreditev parlamentarne preiskave, ki jo prav zdaj predstavljajo na novinarski konferenci, ki se je začela ob 14.45. Kot so pojasnili za STA, želijo ugotavljati finančno (ne)učinkovitost ukrepov, povezanih z epidemijo in blaženjem njenih posledic, ter morebitne kršitve človekovih pravic in svoboščin. Omenjene opozicijske stranke torej vztrajajo pri ustanovitvi svoje preiskovalne komisije. Po njihovi aprilski napovedi, da bodo v DZ vložile zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije o nabavah opreme za potrebe epidemije, jih je v DZ s podobno zahtevo v začetku maja prehitela koalicija. Opozicija ji je z enako potezo sledila. Medtem ko je opozicija preiskovalne namene usmerila v obdobje sedanje vlade, so v koaliciji želeli preiskovati dogajanje že od februarja, torej še za časa prejšnje vlade, ki jo je vodil Marjan Šarec (LMŠ). Zakonodajno-pravna služba DZ pa je ocenila, da na enako temo ne moreta delovati dve preiskovalni komisiji.

14.53 Kitajska oblast pridržala profesorja, kritičnega do Xija

Kitajska oblast je pridržala profesorja prava Xu Zhangruna, ki je objavil več prispevkov, v katerih je kritiziral predsednika države Xi Jinpinga zaradi pandemije novega koronavirusa in njegovih prizadevanj za utrditev oblasti, je danes sporočil profesorjev prijatelj. Po navedbah prijatelja, ki je želel ostati neimenovan, je Xuja, enega redkih kritikov vlade v kitajski akademski srenji, z njegovega doma v Pekingu odpeljalo več kot 20 mož, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ker je profesor kritiziral predsednika države Xi Jinpinga zaradi pandemije novega koronavirusa, so mu odvzeli prostost. FOTO: Damir Sagolj/Reuters Pictures
Ker je profesor kritiziral predsednika države Xi Jinpinga zaradi pandemije novega koronavirusa, so mu odvzeli prostost. FOTO: Damir Sagolj/Reuters Pictures


Xu je februarja objavil prispevek, v katerem je krivdo za širjenje novega koronavirusa na Kitajskem pripisal kulturi prevar in cenzure, ki jo goji Xi. Po njegovem mnenju kitajski sistem vladanja uničuje strukturo vodenja, kaos v žarišču virusa, v provinci Hubei, pa odseva sistematične težave v kitajski državi. Kitajsko vodi en sam mož, toda ta mož je v temi in vlada tiransko, brez metode vodenja, čeprav je vešč igranja z močjo, zaradi česar trpi celotna država, je v eseju, ki je bil objavljen na spletnih straneh v tujini, zapisal Xu.

14.47 EP v Golfu v Sloveniji

Evropska golf zveza je Slovenijo izbrala kot varno državo in ji dodelila evropsko prvenstvo v golfu za ženske. Tekmovanje, ki bi sicer moralo biti na Finskem, bo gostilo igrišče Cubo pri Smledniku od 30. septembra do 3. oktobra. Evropska golf zveza (EGA) je spremembo lokacije evropskega prvenstva že vključila v svoj koledar, Slovenijo pa predstavlja kot zeleno in varno destinacijo.
Evropsko prvenstvo za ženske, ki nimajo statusa profesionalnih igralk, bo eno največjih mednarodnih tekmovanj v Sloveniji letos. Igrišče Cubo je EP za ženske gostilo že 2012 in tedaj se je prvenstva udeležilo 144 igralk iz 25 držav. EGA glede na razvoj pandemije novega koronavirusa v Evropi svoje članice vsak teden obvešča o nadaljnjih ukrepih in potezah, dokončno zeleno luč za izvedbo evropskega prvenstva v Sloveniji pa bo po koronskih pravilih prižgala štirinajst dni pred začetkom tekmovanja.

14.41 Zaradi koronavirusa v UKC Maribor ustavili pedagoški proces
 
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so iz preventivnih razlogov od danes do preklica ustavili izvajanje pedagoškega procesa. Konec tedna so namreč testi potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od študentk zdravstvene nege, ki je opravljala prakso v mariborski bolnišnici. Vse njene tesne stike in osebe so medtem že izolirali.

V UKC Maribor koronavirus zaustavil pedagoški proces. FOTO: Mariborinfo
V UKC Maribor koronavirus zaustavil pedagoški proces. FOTO: Mariborinfo


V UKC Maribor so v zvezi s tem primerom navedli, da gre za študentko zasebne fakultete Alma Mater Europaea, na kar se je zelo negativno presenečen odzval direktor te ustanove Jurij Toplak in zagotovil, da pri njih nihče ni okužen z novim koronavirusom. Po njegovih informacijah se je študentka okužila od fanta, ki je sicer reševalec v UKC Maribor in okužba tako ni prišla od njih, pač pa iz kliničnega centra. Študentka se je namreč testirala prav zato, ker je okužen njen fant, ki dela v UKC Maribor.

14.05 Na Hrvaškem 69 novih okužb

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 69 novih okužb z virusom sars-cov-2. Aktivnih okužb pri južnih sosedih je trenutno 897, izmed njih se jih 90 zdravi v bolnišnici, pet jih potrebuje respirator. V zadnjem dnevu na Hrvaškem ni bilo smrtnih žrtev virusa. Doslej so potrdili že 3220 okužb in 113 smrti. 2210 oseb je bolezen že prebolelo. Skoraj 5000 oseb na Hrvaškem je trenutno v karanteni.

13.50 V Nemčiji za iskanje okužb trenirajo pse

Službeni psi nemške vojske se učijo, kako zavohati okužbo z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Gre za skupni projekt oboroženih sil in Veterinarske univerze (TiHO) iz Hannovra, v okviru katerega urijo deset štirinožcev nemške vojske – ovčarje, španjele in zlate prinašalce. Gre za sledne pse, ki so sposobni prepoznavati in ločevati molekularno sestavo vonja, ne le ko gre na primer za razstrelivo ali mamila, ampak tudi različna rakava obolenja ter hipoglikemijo oziroma nevaren padec krvnega sladkorja pri diabetikih. Prav iz tega je tudi zrasla ideja o novem koronaprojektu, piše DPA. Projekt izvajajo na vojaški šoli za službene pse pri kraju Ulmen, in kot so sporočili iz te šole, so s trenutno okoli 80-odstotno natančnostjo »na najboljši poti za uspešno nadaljevanje projekta«. Oprijemljive rezultate naj bi sicer imeli na voljo v že nekaj tednih. STA

13.00 Egipt zapira kritike

Med porastom okužb Egiptovske varnostne službe stopnjujejo pritisk na kritike vladnih ukrepov. Po poročanju agencije Associated Press je bilo aretiranih že najmanj 16 ljudi, med katerimi sta, denimo, zdravnik, ki je napisal članek o krhkosti zdravstvenega sistema, in farmacevt, ki je na spletu objavil zapis o pomanjkanju medicinskih sredstev. Število okužb v Egiptu je včeraj preseglo 75.000, umrlo je že več kot 3000 oseb. 

11.45 Epidemija v nemškem gospodarstvu

Posledice pandemije covida-19 ogrožajo obstoj petine nemških podjetij, je pokazala raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo, ki je pri tem upošteval lastne ocene podjetij. V predhodni, junijski raziskavi je tako odgovorilo 21 odstotkov vprašanih. Razmere so najslabše v storitvenem sektorju, so sporočili z inštituta. Med podjetji v storitvenem sektorju je takšnih, ki menijo, da je zaradi posledic pandemije covida-19 ogrožen njihov obstoj, 27 odstotkov. V trgovini jih je tako ocenilo 18 odstotkov, v industriji 17 odstotkov, v gradbeništvu pa dva odstotka. Največ negotovosti je med potovalnimi agencijami in organizatorji potovanj, kjer jih 85 odstotkov meni, da je ogrožen njihov obstoj. Sledijo hoteli (76 odstotkov), restavracije (67 odstotkov) ter podjetja iz kreativne in zabavne industrije (55 odstotkov). Razčlenjeno po industrijskem sektorju je negotovost največja pri proizvajalcih in obdelovalcih kovin (53 odstotkov), proizvajalcih tekstila (38 odstotkov), tiskarjih (28 odstotkov), usnjarjih (27 odstotkov) ter dobaviteljih avtomobilski industriji (26 odstotkov). STA

10.55 Avstralija zapira notranje meje

V Avstraliji bodo zaradi izbruha novega koronavirusa v torek zaprli mejo med zveznima državama Viktorija in Novi Južni Wales. V Viktoriji že skoraj tri tedne poročajo o po več deset novih primerih okužb na dan, v nedeljo so potrdili rekordnih 127 novih primerov v enem dnevu. Prvič od izbruha novega koronavirusa bodo zaprli mejo med najštevilnejšima zveznima državama, čeprav se je za podobne ukrepe že odločilo več drugih avstralskih zveznih držav, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kako dolgo bodo te meje zaprte, niso določili. Še vedno jih bodo lahko prečkale osebe z dovolilnicami, če imajo neodložljive obveznosti. V Avstraliji so doslej skupno potrdili več kot 8500 primerov okužb, od tega je umrlo 105 ljudi. STA

Epidemija virusa je zaustavila diagnosticiranje drugih bolezni, kar bi lahko zahtevalo tisoče življenj. FOTO: Genya Savilov/AFP
Epidemija virusa je zaustavila diagnosticiranje drugih bolezni, kar bi lahko zahtevalo tisoče življenj. FOTO: Genya Savilov/AFP


10.25 Do 35.000 smrti zaradi raka, postranska škoda virusa v Združenem kraljestvu

Znanstveniki v Združenem kraljestvu pričakujejo do 35.000 dodatnih smrtnih žrtev v prihodnjih dvanajstih mesecih. Pričakovane smrti bodo postranska škoda epidemije novega koronavirusa, saj so ukrepi za zajezitev širjenja virusa onemogočili pravočasno odkrivanje rakavih obolenj, poroča Guardian. Študija DATA-Can, centra za raziskovanje raka, je pokazala, da je epidemija preprečila pravočasno diagnozo raka na dojkah, črevesju in materničnem vratu najverjetneje pri kar dveh milijonih pacientov. Bolnišnice v Združenem kraljestvu upajo, da jim bo zamujene preglede za diagnozo raka uspelo nadoknaditi do konca leta. Koronavirus je sicer v Združenem kraljestvu zahteval že več kot 44.000 smrtnih žrtev, več kot v katerikoli drugi evropski državi. 

10.05 V Pakistanu okužen tudi minister za zdravje

Pakistanski minister za zdravje Zafar Mirza je na twitterju sporočil, da je bil na testiranju za novi koronavirus pozitiven. Minister je doma v samoizolaciji in ima mile simptome obolenja. Pakistan je eno izmed svetovnih žarišč epidemije, saj je vlada kljub naraščanju števila okužb ukrepe za preprečevanje širjenja virusa iz ekonomskih razlogov večinoma opustila. Danes so potrdili že več kot 3300 novih okužb in 50 smrtnih žrtev. V Pakistanu je doslej umrlo že več kot 4700 ljudi, okuženih pa jih je že več kot 230.000. 



9.40 V Centru starejših v Vipavi so okužbo potrdili pri še enem zaposlenem

Po nedeljskem popoldanskem testiranju na okužbe z novim koronavirusom v Centru starejših v Vipavi so okužbo potrdili pri še enem od zaposlenih. Skupaj je tako okužba potrjena pri sedmih zaposlenih in devetih stanovalcih. Danes nadaljujejo testiranja; dopoldne jih bodo tako opravili pri okrog 40 stanovalcih in 12 zaposlenih. Na ljubljansko infekcijsko kliniko so premestili štiri stanovalce, pri katerih so najprej odkrili okužbo, preostalih pet okuženih pa je še vedno v domu, saj ne kažejo znakov obolelosti. Stanovalci ostajajo v svojih sobah v osamitvi. STA

Preberite več: V vipavskem centru starejših odkrili še eno okužbo med zaposlenimi

8.35 V Čilu skoraj 300.000 okužb

V Čilu so do nedelje po podatkih oddelka za statistiko in zdravje (DEIS) potrdili 10.159 smrti zaradi covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo že več kot 295.000 ljudi. Predsednik države Sebastian Pinera je zaradi koronavirusne krize napovedal 1,5 milijarde dolarjev pomoči za srednji razred, ki se spopada z ekonomsko krizo, ki je izbruhnila zaradi pandemije. Ukrep, ki ga mora potrditi še kongres, naj bi med drugim omogočil lažje pridobivanje kreditov brez obrestne mere. »Čile so večinsko država srednjega razreda, ki je napredoval zaradi lastnih naporov in dela. Srednji razred to ve in je ponosen na svoje dosežke. Si pa tudi zasluži ter potrebuje zagotovilo in priložnost za prihodnost,« je dejal Pinera. Čile je eno od globalnih središč izbruha novega koronavirusa. V državi so karantenske ukrepe uvedli relativno pozno sredi maja, veliko delavcev pa je lahko zaradi izjem še vedno opravljalo svoje delo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. STA

8.10 ZDA zaradi Trumpa daleč najhuje prizadeta država na svetu

Predsednik ZDA Donald Trump kljub naraščanju okužb z novim koronavirusom v državi, po podatkih portala Worldometers so v ZDA zadnje dni potrdili kar okoli 45.000 novih okužb na dan, za soboto načrtuje že drugo predvolilno zborovanje po izbruhu epidemije covida-19 v ZDA v drugi polovici marca. Trump je imel prvo zborovanje po izbruhu epidemije v ZDA pred dvema tednoma v Tulsi v Oklahomi, ko je v dvorano z 19.000 sedeži prišlo le nekaj več kot 6000 ljudi, čeprav so predstavniki njegove kampanje trdili, da so razdelili milijon brezplačnih vstopnic.

V ZDA je število okuženih z novim koronavirusom po podatkih univerze Johns Hopkins doslej naraslo na 2,9 milijona, število smrti zaradi covida-19 pa na skoraj 130.000. Število smrti zdaj narašča veliko počasneje kot aprila, na prvem vrhuncu epidemije, število okužb pa hitreje. Zdravstvene strokovnjake v ZDA skrbi, da bo število okužb naraščalo po letošnjih praznovanjih dneva neodvisnosti 4. julija, saj ponekod niso upoštevali priporočene medsebojne razdalje ali nošenja zaščitnih mask. Predsednik ZDA, ki je imel v petek v Južni Dakoti in v soboto v Washingtonu govor pred privrženci, pri tem ni zgled. Zaščitne maske so bile tam prostovoljna izbira. Trump meni, da je epidemije novega koronavirusa v ZDA konec. V soboto je še dejal, da preveč testirajo in da je 99 odstotkov pozitivnih testov povsem nenevarnih. STA

7.45 Rekordno število smrtnih žrtev v Iranu

Iransko ministrstvo za zdravstvo je v nedeljo objavilo številke novookuženih in umrlih v zadnjih 24 urah, iz katerih je razvidno, da je v zadnjem dnevu v Iranu zaradi epidemije novega koronavirusa umrlo kar 163 ljudi, kar je največ smrtnih žrtev v tej državi v enem dnevu, poroča Guardian. Potrdili so tudi več kot 2500 novih okužb, skupno jih je v eni najhuje prizadetih držav na Bližnjem vzhodu že več kot 240.000. Umrlo je že več kot 11.500 prebivalcev Irana. 

7.20 Indija je po številu okužb tretja na svetu

S skoraj 700.000 okužbami je Indija prehitela Rusijo in postala tretja država na svetu po številu potrjenih okužb. V ponedeljek so potrdili 23.000 novih okužb, včeraj 25.000, poroča Reuters. Odkar so januarja potrdili prvi primer, je v Indiji zaradi novega koronavirusa umrlo skoraj 20.000 ljudi. Epidemija tako v Indiji kot po svetu ne kaže znakov umirjanja. Največ primerov je v ZDA, kjer je bilo potrjenih že skoraj tri milijone okužb, sledi Brazilija, ki je že krepko presegla poldrugi milijon. Po podatkih strani Worldometers je število potrjenih primerov po vsem svetu preseglo enajst milijonov in pol. Umrlo je že več kot pol milijona ljudi.
 
Okužbo so potrdili pri skoraj 700.000 prebivalcih Indije. FOTO: Xavier Galiana/AFP
Okužbo so potrdili pri skoraj 700.000 prebivalcih Indije. FOTO: Xavier Galiana/AFP


7.10 Louvre se ponovno odpira

Pariški muzej Louvre, eden najbolj obiskanih muzejev na svetu, danes ponovno odpira vrata za obiskovalce, a z določenimi omejitvami zaradi pandemije koronavirusa. Louvre, ki je zaprt od 13. marca, ima po besedah direktorja muzeja Jean-Luca Martineza izgubo v višini več kot 40 milijonov evrov. Med več kot desetimi milijoni obiskovalcev, ki so jih našteli lani, je bilo skoraj tri četrtine turistov. Uporaba obraznih mask bo za obiskovalce obvezna, garderob in možnosti prigrizka ne bo, obiskovalci pa se bodo lahko po muzeju premikali le po označenih poteh. Pred znamenito sliko Mone Lize bodo označene točke, kjer bodo obiskovalci lahko posneli selfije, s čimer želijo v muzeju zagotoviti ohranjanje distance. Je pa Louvre med zaprtjem zaradi pandemije novega koronavirusa močno povečal svojo prisotnost na spletu ter postal muzej z največ sledilci na instagramu na svetu; Louvre ima na tam družbenem omrežju kar več kot štiri milijone sledilcev. STA

7.00 Četrti paket ukrepov danes na odboru državnega zbora za delo

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti posledice epidemije za državljane in gospodarstvo. Poudarek daje ohranitvi delovnih mest, določa tudi aplikacijo za sledenje okužbam. DZ bo četrti protikoronski paket sprejemal na seji, ki se začne v četrtek. Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija, omogoča koriščenje turističnih bonov pri več ponudnikih kot doslej ter določa, da bo nadomestila plač za delavce v karanteni do konca septembra prevzela država. Višina nadomestila bo odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni.

Za preprečevanje širjenja okužb predlog zakona predvideva tudi vzpostavitev in zagotavljanje delovanja mobilne aplikacije, katere namen je obveščanje oseb o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami, ki jim je bila odrejena karantena. Uporaba aplikacije za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne ne bo prostovoljna. V primeru nespoštovanja določbe jim grozi od 200 do 600 evrov kazni. Vlada je predvidela tudi sredstva za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo v javni mreži. Za te namene namerava v proračunu zagotoviti 31 milijonov evrov.
Pričakovati je, da bodo največ pozornosti v postopku obravnave deležne določbe o mobilni aplikaciji za sledenje okuženim, še pred sejo parlamentarnega odbora pa se namerava danes o predlogu zakona uskladiti strokovna skupina Ekonomsko-socialnega sveta. STA

Preberite še:

Komentarji: