Indijo in Bangladeš prizadel najhujši ciklon v zadnjih desetletjih

Tri milijone ljudi so evakuirali, umrlo jih je najmanj 84, številni kraji so poplavljeni.

Objavljeno
21. maj 2020 09.06
Posodobljeno
21. maj 2020 15.12
Poplava v Shyamnagaru v Zahodni Bengaliji. Zaradi ciklona je popustil jez, umrlo je najmanj 22 ljudi. FOTO: Munir Uz Zaman/AFP
Mirt Bezlaj, Vojko Urbančič
Mirt Bezlaj, Vojko Urbančič
Severovzhodno Indijo in Bangladeš je prizadel najhujši ciklon v zadnjih nekaj desetletjih. Veter s hitrostjo do 185 kilometrov na uro je v gosto naseljeni bengalski regiji ruval drevesa in daljnovode, prevračal avtomobile in uničeval domove, reke pa so poplavile vasi.

image
Vaščani v Zahodni Bengaliji rešujejo imovino iz uničenih hiš. FOTO: Dibyangshu Sarkar/AFP


V indijski zvezni državi Zahodna Bengalija, ki jo je ciklon Amphan prizadel najhuje, je po poročanju AFP umrlo najmanj 72 ljudi, najmanj 12 pa jih je umrlo v sosednjem Bangladešu. Število žrtev bi utegnilo biti precej višje, saj so številni kraji zaradi uničenih telefonskih povezav in električne napeljave ter poplavljenih cest odrezani od sveta. 

image
Uničenje v Zahodni Bengaliji je velikansko. FOTO: Rupak De Chowdhuri/Reuters


V Indiji in Bangladešu so evakuirali okoli tri milijone ljudi, poroča agencija Reuters, vendar je bilo to še premalo, saj je evakuacija zajela le ozko pot jedra ciklona. Številne vasi v vodnatem območju delte, kjer se v Bengalski zaliv izlivata Ganges in Bramaputra, so povsem pod vodo, poplavljeno je tudi letališče v Kolkati, prestolnici Zahodne Bengalije. 

image
Poplavljeno je tudi letališče v Kolkati. FOTO: AFP


Za ocenjevanje gmotne škode je še prezgodaj, saj se poplavno vodovje še ni umaknilo, komunikacija s številnimi kraji pa je otežena ali nemogoča, vendar pa je jasno, da je uničenje ogromno. Predsednica vlade Zahodne Bengalije Mamata Banerjee je dejala, da je ciklon državo prizadel huje kakor koronavirus, in škodo ocenila na več deset milijard dolarjev. A najverjetneje bo ciklon zaradi obsežne evakuacije, množic, nagnetenih v zakloniščih, in množičnih migracij s poplavljenih in razdejanih območij ter poslabšanja higienskih razmer zaradi poškodovane infrastrukture znatno pripomogel tudi k hitrejšemu širjenju virusa. V Zahodni Bengaliji je bilo sicer potrjenih nekaj manj kot 3000 primerov okužbe, v Bangladešu pa več kot 26.000.

image
V Bangladešu so evakuirali prebivalce z otokov. FOTO: AFP