Inšpektorji IAEA bodo v Iranu nadzore opravljali v okrnjenem obsegu

IAEA bo nadzor na jedrskih obratih lahko izvajala naslednje tri mesece, a brez nenapovedanih inšpekcij.
Fotografija: Generalni direktor IAEA Rafael Grossi. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Generalni direktor IAEA Rafael Grossi. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Po napovedi, da bo Iran v tem tednu inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) omejil nadzor na iranskih jedrskih obratih, če ZDA ne bodo odpravile sankcij zoper državo, sta IAEA in Iran dosegla začasno rešitev. Generalni direktor IAEA Rafaelo Grossi je po pogovorih v Iranu včeraj povedal, da bodo mednarodni inšpektorji agencije še tri mesece lahko izvajali inšpekcije v iranskih jedrskih obratih, vendar pa ne v enakem obsegu kot doslej.

Ne glede na pogovore v Teheranu bo jutri namreč začel veljati zakon o prenehanju spoštovanja Dodatnega protokola, ki IAEA daje pristojnost za nenapovedane inšpekcije agenciji (ne)prijavljenih jedrskih objektov, piše tiskovna agencija Reuters

image_alt
Bela hiša ponuja Iranu oljčno vejico s pogoji


V skladu z začasnim »tehničnim dogovorom«, kot je dejal Grossi, bodo imeli inšpektorji manjši dostop, a zadosten za ohranitev potrebne ravni nadzora in preverjanja, piše francoska tiskovna agencija AFP. Po vrnitvi s pogovorov v Teheranu je dodal, da so dosegli koristen dogovor, ki bo pomagal premostiti sedanje razmere. Podobno je tudi iransko zunanje ministrstvo sporočilo, da je obisk prinesel »velik diplomatski in tehnični dosežek«, piše AFP.

Grossi se je v Teheranu sestal z vodjo iranske organizacije za jedrsko energijo Alijem Akbarjem Salehijem in vodjo iranske diplomacije Mohamedom Džavadom Zarifom. Džavad Zarif je nakazal, da se želi islamska republika izogniti »brezizhodnemu položaju«, a je hkrati opozoril, da bo Teheran opustil še več zavez iz dogovora, če Washington ne bo odpravil sankcij. ZDA so namreč od dogovora odstopile leta 2018 in zoper Iran uvedle sankcije, sedanji predsednik ZDA Joseph Biden pa je, tako tiskovna agencija Reuters, pripravljen na pogovore o vrnitvi obeh držav, Irana in ZDA, k dogovoru. 

Komentarji: