Investitorji zahtevajo 9 milijard evrov odškodnine

Na višjem deželnem sodišču v Braunschweigu se je začel vzorčni proces o pritožbah Volkswagnovih investitorjev.
Fotografija: Razsodbo sodišča pričakujejo prihodnje leto. FOTO: Vladimir Simicek/AFP
Odpri galerijo
Razsodbo sodišča pričakujejo prihodnje leto. FOTO: Vladimir Simicek/AFP

Berlin – Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je zaradi goljufanja pri merjenjih škodljivih izpušnih plinov dizelskih motorjev v ZDA že plačal gigantske odškodnine, zdaj svojo pravico zahtevajo tudi nemški tožniki. Na višjem deželnem sodišču v Braunschweigu se je začel vzorčni proces o pritožbah Volkswagnovih investitorjev, ki verjamejo, da bi morali biti o nepravilnostih obveščeni že veliko pred izbruhom afere septembra 2015.

Med tokratnimi tožniki je sklad Deka finančne ustanove Sparkasse Group, na tožbe pa je s skupnimi zahtevami po okrog devetih milijardah evrov odškodnin pripravljenih več kot poldrugi tisoč korporativnih in zasebnih investitorjev. Volkswagnovi odvetniki poskušajo doseči, da bi sodišče obravnavalo le vprašanje pravočasnega obveščanja investitorjev, a bodo tožniki zahtevali tudi razsojanje o tem, kdaj so vodilni v Wolfsburgu vedeli o programski opremi, ki prikriva dejansko onesnaževanje vozil z dizelskimi motorji. To bi lahko vplivalo na vrsto drugih procesov, ki že potekajo ali še bodo potekali proti Volkswagnu in drugim podjetjem skupine. Investitorji, ki so takoj po razkritju goljufanja utrpeli zmanjšanje vrednosti delnic za tretjino, kasneje pa še več, verjamejo, da so v vrhovih podjetja že pred razkritjem nepravilnosti v ZDA vedeli, kaj se je dogajalo, in bi jih morali o tem obvestiti. Pri Volkswagnu so doslej zatrjevali, da so inženirji delovali na svojo roko.

Razsodbo sodišča pričakujejo prihodnje leto, nemški vozniki dizelskih vozil pa napeto čakajo tudi na odločitev strokovnjakov in vlade, ali bo treba pri starejših dizelskih vozilih poskrbeti za manjše onesnaževanje ozračja - ter seveda, kdo bo moral morebitno obvezno dodatno opremo plačati.

Preberite še:

Komentarji: