Irak hoče s kriznimi celicami zadušiti proteste  

Z vojaškimi celicami bi radi zadušili državljanske nemire, v katerih je umrlo več kot 300 ljudi.  

Objavljeno
28. november 2019 08.58
Posodobljeno
28. november 2019 11.10
Protestnik pred gorečim konzulatom. FOTO: AFP
 
Be. B.
Be. B.
Več sto tisoč Iračanov na protestih zahteva več služb, boljše javne storitve in konec korupcije. Irak pa je zdaj začel ustanavljati vojaške »krizne celice« za dušenje teh nemirov, v katerih je umrlo več kot 300 ljudi, danes poroča BBC.

Protesti so se stopnjevali, potem ko so varnostniki odgovorili z orožjem. V četrtek je bilo v južnem mestu Nasiriya ubitih osem ljudi, potem ko so varnostne sile z ognjem poskušale zadušiti demonstracije. Protestniki Iran obtožujejo, da se je vmešal v iraške notranje zadeve in zrušil vlado; skupina protestnikov je tako v sredo v iranskem konzulatu v mestu Najaf požgala iranski konzulat. Kot so poročali, je osebju na konzulatu komaj uspelo zbežati iz stavbe, preden so vanjo vdrli protestniki.

image
V četrtek je bilo v južnem mestu Nasiriya ubitih osem ljudi, potem ko so varnostne sile z ognjem poskušale zadušiti demonstracije. FOTO: Ahmad Al-rubaye/AFP

 

Zmanjšanje nezaposlenosti, konec korupcije


Premier Adel Abdul Mahdi je pred letom dni prevzel položaj in obljubil reforme, vendar jih ni izpolnil. Mlade Iračane pa je neizpolnitev obljubljenih reform razjezila, predvsem pri zmanjšanju nezaposlenosti, korupcije in izboljšanju javnih storitev.

V prvem valu protestov, ki so trajali šest dni in v katerih je bilo ubitih 147 civilistov, je Mahdi obljubil, da bo zamenjal osebje kabineta, znižal plače najvišjih uradnikov in objavil sheme, prek katerih bi zmanjšali nezaposlenost mladih. Ti pa so zatrdili, da njihove zahteve niso bile uslišane – zato so se konec oktobra spet vrnili na ulice.

image
V prvem valu protestov, ki so trajali šest dni in v katerih je bilo ubitih 147 civilistov, je Mahdi obljubil, da bo zamenjal osebje kabineta, znižal plače najvišjih uradnikov in objavil sheme, prek katerih bi zmanjšali nezaposlenost mladih. FOTO: Irakli Gedenidze/Reuters