Iran se opravičuje za sestrelitev letala, Ukrajina ob opravičilu pričakuje odškodnino

Iranski voditelji so se opravičili in napovedali kaznovanje odgovornih. Priznanje je sprožilo protest študentov.

Objavljeno
11. januar 2020 08.05
Posodobljeno
12. januar 2020 00.25
Iranski študenti so se na objavo oblasti, da je odgovorna za sestrelitev letala, zvečer odzvali s protestom pred teheransko univerzo Amirja Kabira. FOTO: Atta Kenare/AFP
STA
STA
Iran je danes priznal, da je iranska vojska v sredo nenamerno sestrelila ukrajinsko potniško letalo blizu Teherana, pri čemer je umrlo vseh 176 ljudi na krovu. Vojska je sporočila, da je šlo za človeško napako, potem ko se je letalo približalo občutljivemu vojaškemu območju. Iranski voditelji so se opravičili in napovedali kaznovanje odgovornih.

Poveljnik letalstva Iranske revolucionarne garde je danes prevzel odgovornost za sredino sestrelitev ukrajinskega potniškega letala s 176 ljudmi na krovu. General Amirali Hadžizadeh je ponovil, da je šlo za človeško napako, saj da je častnik mislil, da je letalo manevrirna raketa in je imel za odločitev deset sekund časa.

General Hadžizadeh je v izjavi, ki jo je prenašala iranska televizija, dejal, da prevzema popolno odgovornost za tragedijo in da bi »raje umrl, kot sodeloval pri takšni nesreči«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


image
FOTO: Atta Kenare/AFP


Priznanju, da je letalo sestrelil Iran, je sledil protest več sto študentov pred univerzo Amirja Kabira v Teheranu. Njihov shod, sprva namenjen poklonu žrtvam nesreče, je prerasel v protest, med katerim so vzklikali protivladna glesla in oblast zmerjali z lažnivci. Protestnike so razgnali policisti.
image
Odgovornost za sestrelitev letala je prevzel poveljnik letalstva Iranske revolucionarne garde, general Amirali Hadžizadeh. Ponovil je, da je šlo za človeško napako, saj da je častnik mislil, da je letalo manevrirna raketa in je imel za odločitev deset sekund časa. FOTO: IRINN/AFP


Hadžizadeh je dejal še, da se je tragedija zgodila zaradi komunikacijskih težav, a dodal, da »to ni opravičilo in da tega ni mogoče oprostiti«. Kot je pojasnil, je častnik, ko je opazil letalo, ki je letelo blizu baze Iranske revolucionarne garde blizu Teherana, skušal stopiti v stik z nadrejenim za nasvet, a ga ni uspel vzpostaviti. Nato je imel le nekaj sekund časa, da se odloči, ali pomeni nevarnost.

»Lahko bi se odločil, da ne bi streljal, a je sprejel slabo odločitev,« je dodal. Pojasnil je, da je izstrelil raketo kratkega dometa, ki je eksplodirala blizu letala in da to pojasnjuje dejstvo, da je letalo potem še lahko letelo.

image
Sedaj je uradno - ukrajinsko letalo so sestrelili. FOTO: Afp


Iranski predsednik Hasan Rohani se je opravičil za »tragedijo in neodpustljivo napako«. Na twitterju je sporočil, da je »notranja preiskava vojske ugotovila, da so rakete, ki so bile pomotoma izstreljene, povzročile strmoglavljenje ukrajinskega letala in smrt 176 nedolžnih ljudi«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pridružite se Delovi viber skupnosti

Spremljajte naše vsebine tudi prek aplikacije viber!
Kijev pričakuje odškodnino in opravičilo


Ukrajina in Kanada sta od Teherana zahtevali temeljito preiskavo in kaznovanje odgovornih. Kijev od Teherana pričakuje tudi plačilo odškodnine in uradno opravičilo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil pričakovanje, da bodo iranske oblasti nadaljevale preiskavo brez odlašanja in ovir. Pričakuje, da bodo odgovornim sodili, pa tudi plačilo odškodnine, vrnitev posmrtnih ostankov ukrajinskih žrtev ter uradno opravičilo.

Ukrajina je sicer v petek sporočila, da so njeni preiskovalci dobili dostop do črnih skrinjic, ostankov letala, kraja strmoglavljenja ter pogovorov med piloti in kontrolo letenja.

Tudi kanadski premier Justin Trudeau je danes zahteval kaznovanje odgovornih. Zahteval je »celovito in poglobljeno preiskavo« za ugotovitev odgovornih ter »transparentnost in pravico za svojce žrtev«.

»To je nacionalna tragedija in vsi Kanadčani skupaj žalujemo,« so sporočili iz njegovega urada.

Švedski premier Stefan Löfven je ocenil, »da je dejanje treba obsoditi, Iran pa mora prevzeti vso odgovornost, tudi kar zadeva prizadete ljudi«.

»Iran je dejal, da je bilo letalo sestreljeno po pomoti. Ta izjava je osnova za vseobsegajočo in transparentno preiskavo, ki mora osvetliti vse okoliščine nesreče,« je dejal.

Na priznanje Irana se je odzval tudi britanski premier Boris Johnson. Ocenil ga je za pomemben prvi korak, a želi transparentno preiskavo.

Po besedah francoske obrambne ministrice Florence Parly je treba »izkoristiti ta trenutek za to, da se da prostor pogovorom in pogajanjem« glede iranskega jedrskega programa. »Kar se moramo naučiti iz tega dramatičnega sosledja dogodkov, ki smo mu bili priča, je, da je treba ustaviti to zaostrovanje,« je dejala za radio France Inter.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je ocenil, da »je pomembno, da je bil Iran odkrit«. »Zdaj mora Teheran v nadaljnji obdelavi te grozljive katastrofe povleči prave posledice in ukrepe, ki bodo preprečili, da bi se kaj takega lahko ponovilo,« je dejal, kot navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Iran se mora iz tega dogodka »nekaj naučiti«, je menil tudi vodja zunanjepolitičnega odbora v ruski dumi Konstantin Kosačov. »Če črni skrinjici in preiskava ne dokažejo, da je iranska vojska to storila namerno, in res ni nekih logičnih razlogov za to, je treba primer zaključiti, v upanju seveda, da so se vse strani iz tega nekaj naučile in ukrepale,« je dejal, poroča ruska tiskovna agencija Interfax.


image
Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev. FOTO: Reuters


Le nekaj ur po iranskem napadu


Pred tem je že zunanji minister Mohamad Džavad Zarif izrazil obžalovanje, opravičilo in sožalje, ob tem pa poudaril, da je za tragičen dogodek deloma odgovoren tudi »avanturizem ZDA«.

Tragedija se je namreč zgodila le nekaj ur po iranskem raketnem napadu na oporišči z ameriško vojsko v Iraku, kar je bil povračilni ukrep za ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Sulejmanija.image
Iran je sprva sporočil, da je vzrok tehnična napaka, nato pa so se začele krepiti domneve, da so ga Iranci nenamerno sestreli. FOTO: Reuters


Hamenej ukazal vojski, da odpravi pomanjkljivosti


Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je ukazal vojski, da ugotovi vse »pomanjkljivosti«, ki so vodile do sestrelitve ukrajinskega potniškega letala. Naložil ji je, da naredi vse potrebno, »da se takšna nesreča ne bi več ponovila,« je  poročala državna tiskovna agencija Fars. Svojcem umrlih je izrazil »iskreno sožalje«.

Hamenej je bil o nenamerni iranski sestrelitvi letala obveščen v petek in je po navedbah agencije Fars odredil javno objavo resnice o dogodku. »Takoj ko je bil vrhovni voditelj obveščen o tej katastrofalni napaki, je ukazal, da se rezultate preiskave jasno in odkrito predstavi javnosti,« je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poročala agencija Fars.

 

Strmoglavilo samo tri minute po vzletu


Letalo ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines je strmoglavilo samo tri minute po vzletu. Na letalu so bili večinoma Iranci. Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev.

Iran je sprva sporočil, da je vzrok tehnična napaka, nato pa so se začele krepiti domneve, da so ga Iranci nenamerno sestrelil. Po ZDA in Kanadi je to na podlagi obveščevalnih podatkov trdilo tudi več zahodnih držav in Nato.

image
Letalo je strmoglavilo v bližini Teherana. FOTO: Afp