Iranska revolucionarna garda zasegla britanski tanker

Zaustavila je tudi drugi tanker, ki je v britanski lasti in pluje pod liberijsko zastavo, a je ta kasneje lahko nadaljeval pot skozi Hormuško ožino.
Fotografija: Posadka zajetega tankerja Stena Impero šteje 23 ljudi, nihče med njimi ni Britanec. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Posadka zajetega tankerja Stena Impero šteje 23 ljudi, nihče med njimi ni Britanec. FOTO: Reuters

Iranska revolucionarna garda je sporočila, da je v Hormuški ožini zaradi kršenja mednarodnih pomorskih pravil zasegla tanker, ki pluje pod britansko zastavo in je registriran v Londonu. Zaradi incidenta se je na nujni seji sestal posebni odbor britanske vlade Cobra.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je zaseg označil kot nesprejemljiv, Iranu pa v primeru, da tankerja ne bo izpustil, obljubil »resne posledice«. Ne vojaških, pač pa diplomatske. »A smo zelo jasni, da je potrebno situacijo razrešiti.«

Na krovu zasežene ladje, katere posadka šteje 23 ljudi, naj sicer ne bi bilo britanskih državljanov, pač pa pripadniki številnih drugih nacionalnosti. Incident so že obsodile tudi ZDA.
 

Iran: Tanker ni spoštoval mednarodnih pomorskih pravil


Kot je sporočila iranska revolucionarna garda, so tanker Stena Impero na zahtevo pristojnih pomorskih oblasti zasegli med plovbo skozi Hormuško ožino, ker ni spoštoval mednarodnih pomorskih pravil.

Lastnica ladje, švedska družba Stena Bulk, in logistično podjetje Northern Marine Management sta potrdila zaseg, a je na Twitterju švedsko podjetje objavilo, da je bil tanker v času incidenta v mednarodnih vodah. Zatem je moral, obkoljen s štirimi ladjami in v spremstvu helikopterja, odpluti proti obali Irana.Incident z britanskim tankerjem se je v Hormuški ožini zgodil le nekaj ur po tistem, ko je gibraltarsko vrhovno sodišče odločilo, da mora iranski supertanker Grace 1 v Gibraltarju ostati še 30 dni. FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters
Incident z britanskim tankerjem se je v Hormuški ožini zgodil le nekaj ur po tistem, ko je gibraltarsko vrhovno sodišče odločilo, da mora iranski supertanker Grace 1 v Gibraltarju ostati še 30 dni. FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters 

V Veliki Britaniji nujna seja


Zaradi incidenta se je na nujni seji sestal posebni odbor britanske vlade Cobra, v katerem sodelujejo predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb. Tiskovni predstavnik britanske vlade je sporočil, da si prizadevajo pridobiti dodatne informacije in ocenjujejo situacijo po incidentu.

Hormuška ožina je po vrsti incidentov, ki so se v zadnjem času zgodili v tej strateško pomembni plovni poti za nafto iz Perzijskega zaliva, postala žarišče napetosti med Iranom in zahodnimi državami. Še posebej so se zaostrili odnosi med islamsko republiko ter ZDA in Veliko Britanijo. Britanci so v začetku meseca pri Gibraltarju zasegli iranski tanker, ker naj bi kršil sankcije proti Siriji.
 

Incident le nekaj ur po odločitvi sodišča v Gibraltarju


Incident z britanskim tankerjem se je zgodil le nekaj ur po tistem, ko je gibraltarsko vrhovno sodišče odločilo, da mora iranski supertanker Grace 1 v Gibraltarju ostati še 30 dni.

Iranska revolucionarna garda je v četrtek zasegla še en tuj tanker, domnevno gre za ladjo Riah, ki pluje pod panamsko zastavo. Iranci trdijo, da je ladja tihotapila iransko nafto. Ameriški predsednik Donald Trump je danes vztrajal, da je ameriška vojska v četrtek v Hormuški ožini sestrelila iranski dron, ki je ogrožal ameriško vojaško ladjo. Teheran je njegove trditve zanikal.

Iranska revolucionarna garda pa je minuli mesec sestrelila ameriško brezpilotno letalo. Iran trdi, da je bil dron v iranskem zračnem prostoru, ZDA pa, da je bil v mednarodnem.

Komentarji: