Iranske ladje poskušale ovirati britanski naftni tanker

Ladje revolucionarne garde so se menda umaknile šele po tem, ko je britanska fregata vanje uperila orožje. 
Fotografija: Britanska fregata HMS Montrose je bila v sredo vpletena v incident v Hormuški ožini. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Britanska fregata HMS Montrose je bila v sredo vpletena v incident v Hormuški ožini. FOTO: AFP

Predstavniki britanske vlade so potrdili, da so tri ladje iranske revolucionarne garde v sredo poskušale ovirati britanski naftni tanker pri plutju skozi Hormuško ožino.

Britanski tanker British Heritage je na poti spremljala fregata britanske kraljeve mornarice HMS Montrose, ki je bila po navedbah uradnega Londona »prisiljena« posredovati in zaščititi tanker, med drugim tako, da je vplula med ladje in iranski strani izdala verbalno opozorilo, naj se umakne.  



Iranska stran je po poročanju ameriških medijev menda od tankerja zahtevala, naj vpluje v bližnje iranske teritorialne vode. Po navedbah neimenovanih ameriških uradnih virov so se ladje revolucionarne garde umaknile šele po tem, ko je britanska fregata vanje uperila orožje.  

Hormuška ožina postaja ena najbolj vročih točk na geopolitičnem zemljevidu sveta. FOTO: Reuters
Hormuška ožina postaja ena najbolj vročih točk na geopolitičnem zemljevidu sveta. FOTO: Reuters


»V nasprotju z mednarodnim pravom so tri iranska plovila poskušala preprečiti plutje komercialne ladje skozi Hormuško ožino,« so potrdili predstavniki britanske vlade, ki so v sporočilu za javnost pozvali Iran, naj ublaži napetosti v regiji.

Predstavniki iranske revolucionarne garde so po poročanju iranske agencije Fars odločno zavrnili navedbe britanskih oblasti.

Incident je sprožil ugibanja o tem, ali se Iran poskuša maščevati Združenemu kraljestvu, ki je pred kratkim ob obalah Gibraltarja zaseglo iranski tanker na podlagi informacij, da je namenjen v Sirijo in da krši sankcije EU.

Iranski režim je odločitev ostro obsodil, eden od načelnikov iranske revolucionarne garde pa je v petek zagrozil, da se bo Iran nanjo odzval z zavzetjem enega od britanskih tankerjev.

Komentarji: