Italija naj ne bo nova Grčija

Proračunska nesoglasja: Načrti populistov v Rimu še vedno v navzkrižju z evropskimi pravili
Fotografija: Italijanski notranji minister Matteo Salvini predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju očita, da uničuje EU in Italijo. Foto Reuters
Odpri galerijo
Italijanski notranji minister Matteo Salvini predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju očita, da uničuje EU in Italijo. Foto Reuters

Bruselj – V proračunskih nesoglasjih med evropsko komisijo in italijansko vlado še ni pričakovati večjih premikov. Radikalno desničarsko-populistična vlada v Rimu v retoričnih napadih na bruseljske predstavnike nima več nobenih zadržkov.

Namestnik premiera in sekretar Lige Matteo Salvini je predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju bolj ali manj neposredno očital pretirano uživanje alkohola. Njemu in gospodarskemu komisarju Pierru Moscoviciju je navrgel, da uničujeta Evropo in Italijo.

Rimska vlada želi izpolnjevati drage predvolilne obljube z zadolževanjem – večjo proračunsko luknjo. Tako naj bi primanjkljaj prihodnje leto znašal 2,4 odstotka BDP ali trikrat več, kot je bilo prej usklajeno z Brusljem. V zadnjih dneh so nekoliko znižali le načrtovani primanjkljaj za leti 2020 in 2021, na 2,1 in 1,8 odstotka.

V evropski komisiji sicer uradno nočejo komentirati proračunskih načrtov Rima. Juncker je kljub temu na začetku tedna zagovarjal trdo držo in razlagal, da bi po obvladanju grške krize morali narediti vse za izognitev novi krizi, tokrat v Italiji. V Rimu takšnemu odnosu bruseljskih veljakov pripisujejo soodgovornost za premike na finančnih trgih, na katerih je čedalje več nezaupanja do Italije.



Tako se je zahtevani donos za italijansko desetletno obveznico približal 3,5 odstotka. Večja tveganost italijanskih obveznic pomeni, da bi za zadolževanje morali plačevati več.
 

V skrajnem primeru grozijo sankcije


Ker ima Italija javni dolg že višji od 130 odstotkov BDP, je cena zadolževanja ključen podatek. Pritisk trgov, ki je praviloma bolj učinkovit kot kritike iz Bruslja, v rimskih vladnih hodnikih ni kot »alfa in omega«. Drugi namestnik premiera, šef Petih zvezd Luigi Di Maio, sporoča, da imajo pred očmi predvsem interese Italijanov.

Tudi govorjenje politikov vladajoče Lige, da bi Italija laže reševala svoje težave, če bi se odrekla evru, krepijo nezaupanje. Premier Guiseppe Conte je demantiral vsakršna ugibanja o italijanskem izstopu iz denarne unije.

Kočljive so še vladne napovedi rasti, ki so bolj optimistične od napovedi OECD ali evropske komisije. Vsaj po neuradnih ocenah velja za gotovo, da proračun, kakršnega predlagajo v Rimu, ne more dobiti zelene luči evropske komisije. Tudi med finančnimi ministri območja z evrom je prevladalo prepričanje, da so italijanski načrti v nasprotju z veljavnimi proračunskimi pravili EU.

Pristojnost za ocenjevanje proračunov je Bruselj dobil na podlagi izkušenj iz dolžniške krize, ki je zamajala celotno območje evra. V skrajnem primeru vztrajnih kršitev državam članicam grozijo sankcije.

Preberite še:

Komentarji: