Italija vendarle dovolila vplutje migrantom

Po tem, ko so se Francija, Malta, Nemčija, Portugalska in Španija dogovorile, da vsaka sprejme 50 migrantov z dveh Frontexovih ladij, je Italija dovolila vplutje na Sicilijo. 
Fotografija: Italija bo po obljubi drugih evropskih držav, da bodo sprejele migrante, dovolila vplutje Frontexovih ladij. FOTO: Francesco Ruta/AP
Odpri galerijo
Italija bo po obljubi drugih evropskih držav, da bodo sprejele migrante, dovolila vplutje Frontexovih ladij. FOTO: Francesco Ruta/AP

Italija bo vendarle dovolila izkrcanje 450 migrantov, ki so jih v soboto rešili s prepolnih čolnov. Da lahko migranti priplujejo na Sicilijo, se je Italija odločila po tem, ko so se Francija, Malta, Nemčija, Portugalska in Španija dogovorile, da vsaka sprejme 50 ljudi. Do zdaj so le 57 ljudem, večinoma otrokom in ženskam, dovolili, da se izkrcajo v sicilijanskem pristanišču Pozzallo. Migrante sta rešili posadki dveh ladij v okviru evropske misije Frontex.

Malta in Italija sta vztrajali vsaka na svojem bregu, katera država naj sprejme ladji. Malta jima ni dovolila v Valletto, češ da sta bližje italijanskemu otoku Lampedusa. A italijanski notranji minister Matteo Salvini, italijanska nova vlada je namreč zaostrila svojo politiko, da bi ustavila migrantki val, je bil prepričan, da lahko Frontexove ladje odplujejo južno, proti Libiji ali Malti.



Italijansko stališče se je spremenilo, ko je premier napisal pismo vsem evropskim voditeljem, v katerem jih je prosil, naj sprejmejo kakšnega begunca. »V okoliščinah, ko je Italija vedno prva linija reševanja na morju, vas prosim za jasen znak deljene odgovornosti pri reševanju migrantske krize,« je zapisal.

Če je omenjena peterica ugodila prošnji Italije, jo je češki premier Andrej Babis odpravil z besedami, da bi preseljevanje migrantov vodilo na »pot v pekel«. Tudi Libija je ponovila, da niče nikogar z ladje.

To je že tretji večji zaplet z ladjami z rešenimi migranti. Junija je po daljšem pregovarjanju in sporu med Malto in Italijo Španija odprla vrata ladji Aquarius, na kateri je bilo 630 migrantov, ladja Lifeline z 230 migranti pa je na koncu sage vendarle pristala na Malti. Evropske države so se dogovorile, da si sprejete migrante porazdelijo.

Preberite še:

Komentarji: